
88 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Opinion No. 88. 

Justice of the Peace-SuppUes­
County Commissioners. 

HELD: Since Justices of the Peace 
are township, not county, officers, 
the Board of County Commissioners 
may not provide a Justice of the Peace 
with dockets, codes and blank forms. 

April 25, 1935. 
Mr. Robert H. Allen 
County Attorney 
Virginia City, Montana 

This will acknowledge receipt of 
your letter of April 5, requesting us 
to advise if you, as county attorney, 
or the board of county commissioners, 
are required to furnish supplies such 
as dockets, codes and blank forms to 
justices of the peace within the county. 

We are not aware of any provision 
of law authorizing you to furnish such 
supplies to justices of the peace out of 
the funds allowed you for the conduct 
of your office. 

Section 4465, R. C. M. 1921, as 
amended, gives the board of county 
commissioners the power to provide 
books and stationery for county offi­
cers. But justices of the peace are 
to\vnship officers and not county of­
ficers. (Sections 4725 and 4726, R. 
C. M. 1921; Volume 10, Report and 
Official Opinions of Attorney General, 
p. 266.) Therefore, since a board of 
county commissioners may exercise 
only the powers conferred upon it by 
law (Lewis v. Petroleum County, 92 
Mont. 563, 17 Pac. (2) 60; American 
Surety Company of New York v. 
Clarke, 94 Mont. 1, 20 Pac. (2) 831), 
it is our opinion that the board may 
not provide justices of the peace with 
such supplies. See also: Baker v. 
Board of County Commissioners of 
Okmulgee County, 48 Okla. 737, 150 
Pac. 714; Board of County Commis­
sioners of Arapahoe County v. Koons, 
1 Colo. 160; Pacific Coal Company v. 
Silver Bow County, 79 Mont. 323, 256 
Pac. 386. 

Opinion No. 89. 

Mother's Pension-Divorce­
Desertion. 

HELD: 1. The Mother's Pension Act 
makes no provision for payment of 
the pension in cases where the child's 
parents have been divorced. 

2. Where the husband has deserted 
his family and is unheard of for seven 
years, he is presumed to be dead and 
the wife is entitled to a mother's pen­
sion unless such presumption is over­
come. 

April 26, 1935. 
Montana Relief Commission 
Helena, Montana 

We are in receipt of your letter of 
March 20, in which you request us to 
give you our opinion "as to whether 
or not under our present mothers' 
pension law children are eligible for 
aid whose fathers have deserted, or 
whose fathers are divorced and living 
apart from their mothers and who 
have no knowledge of their where­
abouts." 

We presume by this that you mean 
to ask where in the case a child's par­
ents are divorced, whether or not the 
child is eligible to receive aid under 
the mothers' pension law, and also 
where the father has deserted his 
wife and his child, and they have no 
knowledge of the father's where­
abouts, whether that child is eligible 
to receive aid under the mothers' 
pension law. 

In answer to your question as to 
whether the child of divorced parents 
is eligible to receive this mothers' pen­
sion aid, we regret to inform you that 
the law makes no provision for such 
cases. 

In answer to your second question, 
we cite you to Volume 13, Opinions of 
the Attorney General, page 12, where 
it is stated: 

"Under Section 10480 R. C. M. 1921, 
one of the conditions precedent to 
the right to a mother's pension, is 
that the husband be dead. By Subdi­
vision 26 of Section 10606 a person 
who has not been heard of for seven 
years is presumed to be dead. This 
presumption is rebuttable. * * *" 
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