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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 79

Highway Patrol—Driver’s License
—Federal Reservations.

HELD: 1. Every owner of a motor
vehicle must obtain a 50¢ driver’s li-
cense before he may drive that motor
vehicle on the main or secondary high-
ways of this state outside of incor-
porated cities and towns, but only one
license fee is required of the owner
no matter how many motor vehicles
he may possess. An additional 25¢
license will be required if a member of
the same family drives the same mo-
tor vehicle.

2. The mere fact that a person owns
a motor vehicle which is operated on
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the public highways, does not require
him to obtain a driver’s license unless
he actually drives said motor vehicle
or some other motor vehicle.

3. Driver’s license may be collected
on Federal Reserves.

April 12, 1935.
State Highway Commission
The Capitol

This will acknowledge receipt of
your letter of April 10, requesting an
opinion of this office upon the follow-
ing questions, which we shall discuss
in the order in which they have been
presented. )

“l. Is it necessary that the owner
have driver’s license for each car
that is owned? That is, if a com-
pany or individual has a number of
cars, must the owner have a driver’s
license for each of these cars?”

Section 10 of Chapter 185, Laws of
Montana, 1935, provides: “Within
sixty (60) days from and after the
passage and approval of this Act,
every owner and driver of a motor
vehicle, including motorcycles, shall
procure a driver’s license from the
Registrar of Motor Vehicles or from
the County Treasurer of the county
in which applicant resides.

“The fee for a driver’s license for a
taxi driver, truck driver or the owner
of a motor vehicle shall be fifty cents
(50¢); for any additional drivers of
passenger cars the fee shall be twenty-
five cents (25¢).”

Section 6 of the same Act, declares
it to be a crime to drive a motor ve-
hicle without all proper licenses or
permits, on the main or secondary
highways of the state outside of in-
corporated cities and towns.

We are permitted to consider the
spirit and purpose of the entire act in
construing the above two sections.
(State v. Sedgwick, 46 Mont. 187, 127
Pac. 94; State v. Kall, 53 Mont. 162,
5 A.L.R. 1309; State v. Duncan, 55
Mont. 376, 177 Pac. 248; State v. Tul-
lock, 72 Mont. 482, 234 Pac. 277; Cot-
tonwood Coal Company v. Junod, 73
Mont. 392, 236 Pac. 1080; State v.
Mills, 81 Mont. 86, 261 Pac. 885; State
v. Hays, 86 Mont. 58, 282 Pac. 32;
McNair v. School District, 87 Mont.

423, 288 Pac. 188, 69 A.L.R. 866;
Young v. Board of Trustees, 90 Mont.
576, 4 Pac. (2d) 725; Campbell v. City
of Helena, 92 Mont. 366, 16 Pac. (24)
1.)

Clearly the raison d'etre of both
sections 6 and 10 is to regulate and
not to raise revenue by taxing motor
vehicles or the owners thereof.

Again, the language used in the sec-
ond paragraph of Section 10, supra,
is that ‘“The fee for a driver’s license
* * % for the owner of a motor ve-
hicle shall be fifty cents (50¢).” It
does not say ‘‘an owner’s license.” A
driver’'s license is personal (42 C.J.
Section 217, p. 743); it may not be
transferred, assigned or sold; it may
under the act be revoked.

Accordingly, it is our opinion that
under the two sections quoted above
every owner of a motor vehicle will
be required (when Chapter 184, supra,
becomes effective) to obtain a 50¢
driver’s license before he may drive
that motor vehicle on the main or sec-
ondary highways of this state outside
of incorporated cities and towns. We
believe, however, that only one fee is
required of the owner no matter how
many motor vehicles he may possess.
It would seem if more than one person
drives the same motor vehicle, as in
the case of members of the same
family, that an additional twenty-five
cent (25¢) driver’s license will be re-
quired.

“2. Is it necessary for the owner
of an individual vehicle to have a
driver’s license if they do not drive?
That is, if they have a chauffeur, the
chauffeur of course would be licensed
but is it necessary for the owner
also?”

This question is answered in our
reply to question No. 1, above. In
other words, it is our opinion that the
mere fact that a person owns a motor
vehicle which is operated on the pub-
lic highways, does not require him to
obtain a driver’s license unless he ac-
tually drives said motor vehicle or
some other motor vehicle.

“3. May the driver’s license be col-
lected on reserves, such as Fort Peck,
or for drivers in the National Parks,
such as Glacier National Park ?”

This question, we think, has been
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answered in the affirmative by an
opinion of Attorney General Rankin,
Volume 9, Report and Official Opin-
ions of Attorney General, p. 135, and
by opinions No. 578 and 589 rendered
by this office.
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