OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 359.

Montana Relief Commission-——Mem-
bers, Per Diem.

HELD: Members of the Montana
Relief Commission may not validly
be paid per diem for days spent in
travel to and from meetings.
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September 28, 1936.
Hon. Elmer Holt
Governor of Montana
The Capitol

I have your letter of September 26,
in reference to our opinion No. 349,
in which we advised you that “mem-
bers of the Montana Relief Commis-
sion may validly be paid per diem for
each day that the Commission is in
session and not otherwise.”

You now ask:

“The question arises as to whether
or not Commission members may
collect per diem from the time that
they leave their homes until they
return. A specific case is that of
Mr. S. E. Moss, of Miles City, a mem-
ber of the Montana Relief Commis-
sion, who is required to leave his
home on the night preceding the
meeting. It is impossible for him to
return to his home until the morning
of the day following the meeting, or
frequently, and usually, until the
night following the day of the meet-
ing. Therefore, he has been receiv-
ing ten dollars for the day of the
Commission meeting. For the reason
that he is a railway employee, he is
compelled to lose trips, and, there-
fore, on each occasion of his atten-
dance at the Relief Commission meet-
ing in Helena, he suffers a shortage.
If he is permitted to receive pay
from the time he leaves his home
until he returns thereto, then he
would break even. Will you please
give me your opinion as to whether
or not he may be legally paid as
specified ?”

Under Section 335.3 R. C. M. 1935, to
which we referred in our previous
opinion, members of the Commission
may receive as compensation $10 per
diem for each day the Commission is
in session ‘“and their necessary ex-
penses while away from their home
in the performance of the duties of
their office.” The statute makes no
provision for the payment of per diem
for days spent in travel to and from
meetings, as does, for instance, the
State Highway Commission Act (see
Section 1783 R. C. M. 1935).

Accordingly we must advise that
the facts stated in your letter furnish
no basis for an exception to the con-
clusion reached in our previous opin-
ion.
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