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Opinion No. 344.

Taxation—Tax Deeds—Tax Certifi-

cates—Counties—County
Commissioners.
HELD: 1. Section 2197, R. C. M.

1935, requiring a redemptioner from
tax sale to reimburse the assignee of
a tax sale certificate, does not apply
to the state or counties; nor is there
any statute which, either expressly or
impliedly, gives the Board of County
Commissioners the right to put the
county in the position of a redemp-
tioner.

2. Section 2215.1, R. C. M. 1935,
which provides for an action to secure
tax deed, limits the right of action
therein granted to the holder of the
tax sale certificate.

August 20, 1936.
Mr. Eric Moum
County Attorney
Wolf Point, Montana

From your letters of August 11 and
15, and from a letter of August 13
received by us from the County Com-
missioners of your county, it appears
that a tract of land was sold for de-
linquent taxes and struck off to the
county for the 1925, 1926 and 1927
taxes. Tax certificates were issued to
the county at the time of the sales,
and thereafter on October 11, 1928,
each of said certificates was assigned
to a third party who is the present
holder and owner thereof. Taxes were
then assessed against this tract for
each year thereafter to date, but none
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of these subsequent assessments has
been paid.

Your letter of August 15 states
that “no subsequent tax sale certifi-
cate has been issued,” but we are not
advised if any sales of said land have
been made for the taxes which have
become delinquent since the assign-
ment of the certificate.

The county has now instituted an
action in the District Court to obtain
a tax deed pursuant to Sections 2215.1
to 2215.9, R. C. M. 1935, inclusive, and
you have advised the board of county
commissioners that ‘“in order to com-
plete the action” it is necessary for
the board to reimburse the assighee
with the amount he paid for the cer-
tificates and one (1) per centum ad-
ditional for each month that elapses
from the date of sale to date. (See
Section 2197, R. C. M. 1935.) The
board is of a contrary opinion, and
contends that ‘““we can rule him out in
our tax deed procecdings unless he
pays up the subsequent delinquent
taxes.”

It is our view that the board of
county commissioners is without au-
thority to reimburse the assignee out
of the public funds of the county, and
that Section 2197, R. C. M. 1935, does
not apply to the state or counties.
Boards of county commissioners have
only those powers that are granted to
them by law (Judith Basin County v.
Livingston, 89 Mont. 439, 298 Pac.
356), and we are unable to find any
statutory provisions which, either ex-
pressly or impliedly, give the board
the right to put the county in the po-
sition of a redemptioner. On the
contrary, the apparent theory of our
tax sale laws is that it is the duty of
the county commissioners to see that
the taxes are collected by the proper
officer, and not to acquire title to real
estate. Rush v. Lewis and Clark
County, 36 Mont. 566, 93 Pac. 943.

It cannot be doubted that the own-
ership of a valid tax sale certificate is
a condition precedent to the issuance
of a tax deed (61 Corpus Juris 1335;
Cooley on Taxation, 4th Ed., Section
1466.) And it is our opinion that
Section 2215.1, R. C. M. 1935, limits
the right of action therein granted to
the holder of the tax sale certificate.
We are, therefore, unable to under-
stand by what theory the county may
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properly obtain the relief sought in
the action now pending.

But this conclusion does not leave
the county without remedy. If the
land has been sold for the taxes which
fell delinquent subsequent to the as-
signments above referred to, we see
no reason why such subsequent sales
may not be made the proper basis of
the application for a tax deed. We do
not believe that the aforesaid assignee
would have any interest in the land
which could interfere with such an
application. Assuredly, Section 2197,
supra, was never intended to permit
anyone to cripple the government in
the collection of its taxes. If it were
otherwise, a person could purchase a
tax certificate for a certain year, re-
fuse to pay subsequent taxes, fail or
delay to apply for a tax deed and bar
the state and county from collecting
its revenues, unless the county repaid
or redeemed the prior certificate of
lien plus interest which conceivably
might accumulate to an unconscion-
able amount. Clearly, this is not the
effect or the intent of the law, and
its plain language precludes any such
construction. Whatcom County v.
Black, 90 Wash. 280; 61 Corpus Juris
1322, 1327.

In Comstock-Ferre & Company V.
Devlin, 79 Minn. 68, 108 N. W. 888, the
court held: ‘“After a person has ac-
quired an (inchoate) tax title, it is
necessary that he should protect that
title by paying the future taxes. If
he fails to do so the state will convey
a better title to someone else.”

We have not been advised if there
have been any subsequent sales. Your
letter simply states: “No subsequent
tax sale certificate has been issued.”
But it may very well be that the sales
were made without a certificate hav-
ing been issued. In that event it
would not be too late to make and de-
liver a certificate now. (See Opinion
No. 118 issued by this office.)

But if the county officers have
failed to sell the land for the subse-
quent taxes it will, of course, be ne-
cessary to commence proceedings
anew, and again sell the land before
a valid tax deed may be issued. (See
Volume 13, Report and Official Opin-
ions of the Attorney General, page
208.)
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