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While these opinions interpret con­
stitutions somewhat different than 
that of Montana, they do hold that a 
governor is not restricted to granting 
only one reprieve, and that a legisla­
ture may not limit the power of a 
governor to grant reprieves as fixed 
by the constitution of the state. 

Therefore, it is held that under the 
circumstances in this case you have 
the authority to grant an additional 
reprieve in this case. 

Opinion No. 814. 

Offices and Officers-State Highway 
Commission-Commissioners, Per 

Diem Of-Employees-State 
Board of Examiners­

Claims, Approval Of. 

HELD: 1. All of the duties of a 
member of the State Highway Com­
mission must be performed in valid 
commission meetings and members 
of the commission are entitled to 
compensation only as an incident to 
said meetings. 

2. A member of the State Highway 
Commission may not act as a salaried 
employee of the commission. 

Hon. Elmer Holt 
Governor of Montana 
The Capitol 

July 6, 1936. 

Your letter of June 1 to us is as 
follows: 

"Some time ago, when the Board 
of Examiners was considering the 
claim of Commissioner Croonen­
berghs, you had rendered a tentative 
opinion to the effect that members 
of the Highway Commission could 
collect per diem only when attending 
sessions as provided by law. The 
records appear to reveal the fact 
that members of the Highway Com­
mission have, from time to time, 
turned in accounts for ·time and ex­
penses when occupied in making 
trips over various parts of the 
State. 

"May I have your opinion as to 
whether or not we may legally ap­
prove payment of claims for per 
diem and expenses when the records 
of the commission show that mem-

bers of the commission were not in 
actual session?" 
We are also in receipt of a letter 

from the State Examiner in which we 
are asked to advise him if a member 
of a commission can also act as an 
employee "thereby receiving a salary 
for per diem and at the same time 
draw a salary as an employee." The 
State Examiner has also called our 
attention to the following extract 
from the minutes of a special meet­
ing of the Highway Commission held 
on April 5, 1935: "Upon motion reg­
ularly made by Mr. Brown, seconded 
by Dr. McGregor, and regularly 
adopted the commission requested 
and authorized member L. J. Croonen­
berghs to act as the traveling repre­
sentative for the Highway Commis­
sion, and to spend as much time as 
he may be able to devote to actively 
looking after equipment and other 
business matters throughout the 
state." 

Section 1783, R. C. M. 1935, pro­
vides for the appointment of a State 
Highway Commission consisting of 
three members, each of whom are al­
lowed "3: compensation to be paid out 
of the Highway Fund, the sum of 
$10.00 per diem for each day actually 
engaged in the duties of his office, 
including his time of travel between 
his home and place of employment 
of such duties, together with his 
traveling expenses while away from 
his home in the performance of duties 
of his office." This section also gives 
the commission the power to appoint 
an engineer and other necessary em­
ployees. 

The next Section (1784, R. C. M. 
1935), then provides inter alia "Said 
commission shall meet at least once 
each month for the purpose of trans­
acting its business, including the con­
sideration of claims and the letting 
of contracts; two members of the 
commission shall constitute a quorum 
for the transaction of business." 

Under said Section 1784. we think 
it is clear that the members of the 
State Highway Commission can act 
officially only when in attendance at 
a regularly or specially convened 
meeting with all of the members, or 
a quorum thereof present. (29 C. J. 
562; 22 R. C. L. 456.) This would be 
true even in the absence of statute: 
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"In the absence of a statutory provi­
sion to the contrary, where official 
authority is conferred upon a board 
or commission composed of three or 
more persons, such authority may " 
,. " not be exercised by a single mem­
ber of such body, or by a minority 
* ,. *. Such a board can as a rule 
act officially only as such in a con­
vened session with the members, or a 
quorum thereof, present" * *." (46 
C. J. 1034.) 

It follows, therefore, that all of the 
duties of a member of the State High­
way Commission must be performed 
in valid meetings, and that under 
Section 1783 said members are en­
titled to compensation only as an in­
cident to said meetings. State v. 
Story, 53 Mont. 573, 165 Pac. 748; 
State ex reI. Payne v. District Court, 
53 Mont. 350; 29 C. J. 572; 46 C. J. 
940, 1014 and ::'019. 

May this conclusion be circum­
vented by resort to the subterfuge of 
employing members of the commis­
sion in inferior or representative po­
sitions? The courts have held other­
wise. Holcombe v. Kennedy, 251 S. 
W. 7; Bradley County Road Improve­
ment District No.1-v. Wilson, 269 
S. W. 583; Davidson v, Guilford Coun­
ty, 67 S. E. 918; King v. Guilford 
County, 67 S. E. 919; Johnson v. 
Black, 68 L. R. A. 264; Boyd County 
v. Arthur, 82 S. W. 613; Vaughn v. 
Hulett, 84 S. W. 309; State v. Fidel­
ity & Deposit Company of Maryland, 
58 S. W. (2d) 696; State v. Borstad, 
27 N. D. 533, 147 N. W. 380, Ann. 
Cas. 1916B 1014; Sprinkle v. County 
of Cass, 254 TIL App. 331; County of 
Cass v. Kloker, 239 TIL App. 301; 
Ehlinger v. Clark, 117 Tex. 547, 8 S. 
W. (2d) 666, 22 R. C. L. 414. 

"It is contrary to the policy of 
the law for an officer to use his of­
ficial appointing power to place him­
self in office, so that, even in the 
absence of a statutory inhibition, all 
officers, who have the appointing 
power are disqualified for appoint­
ment to the offices to which they 
may appoint; nor can an appointing 
board appoint one of its members 
to an office, even though his vote 
is not essential to a majority in 
favor of his appointment, and al­
though he was not present when the 
appointment was made, and not-

withstanding his term in the ap­
pointing body was about to expire. 
" " *." (46 C. J. 940.) 
Two fundamental reasons are be­

hind the rule. The first is that the 
positions of an employer and em­
ployee are incompatible (Gaw v. 
Ashley, 195 Mass. 173, 80 N. E. 790, 
122 A. S. R. and note L. R. A. 1917 A 
217.) The second reason for the rule 
is powerfully stated in Davidson v. 
Guilford County, supra: "Indepen­
dently of any statute or precedent, 
upon the general principles of law and 
morality, a member of an official 
board cannot contract with the body 
of which he is a member. To permit 
it would open the door wide to fraud 
and corruption. The other members 
of the board in allowing compensa­
tion thus to one of their members 
would be aware that each, of them 
in turn might receive contracts and 
good compensation, and thus public 
offices, instead of being a public 
trust, would become, in the language 
of the day, 'a private snap'." 

It is, therefore, our opinion that 
both your question and the question 
propounded by the State Examiner 
must be answered in the negative. 

Opinion No. 315. 

State Insurance - Insurance - Con­
tracts for Private Carrier Insurance 
-Courts-Restraining Order, Effect 

Of-State Auditor. 

HELD: 1. An order of court re­
straining the State Auditor from car­
rying out on his part the provisions 
of the State Insurance Act did not 
have the effect of suspending the Act. 

2. A contract of insurance with a 
private carrier, violative of the pro­
visions of the State Insurance Act and 
entered into during the effective pe­
riod of the restraining order, is void 
and unenforceable and should be can­
celled. 

Hon. John J. Holmes 
State Auditor 
The Capitol 

May 16, 1936. 

Your letter to us of recent date is 
as follows: 

"A considerable number of in­
quiries are being received in the 
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