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the bank until the check is paid by 
the payee and collected by the depos­
iting bank; therefore, the depositing 
bank, if it chooses to do so, may right­
fully refuse payment of interest on 
the amount of the check deposited by 
the county treasurer until the funds 
have actually been received by it. 
Since the county treasurer is not en­
titled to interest on public moneys 
until they are placed ill the bank, in 
my opinion the county treasurer 
would not be liable for interest on the 
amount of the check in the interim. 

Not all the facts in any particular 
case are stated in your request. My 
opinion, therefore, should be treated 
as general. By custom or by specHtl 
agreement between the depositor and 
the depositing bank the amount of the 
check may be considered and treated 
as money. On the contrary, however, 
most banks by notation on the deposit 
slip, call attention to the actual fact 
existing regardless thereof that a 
check is not money, by the provision 
"all items are credited subject to final 
payment in each or solvent credits," 
or by similar provision. It will be 
noted, too, that Section 4767, R. C. M. 
1921, as finally amended by Chapter 
23, Laws of 1933-34, provides for the 
depositing by the county treasurer of 
"public money," for. the security 
thereof and the payment of interest 
thereon. Until a check is converted 
to "money" the provision therein for 
payment of interest does not apply. 

Opinion No. 298. 

Taxation-Assessment-County As­
sessor-Debts, Deduction of­

Credits, Assessment of. 

HELD: 1. The county assessor in 
assessing credit'3 to the taxpayer may 
not properly deduct bona fide debts 
owing by the taxpayer. 

2. Subdivision 6 of Section 1996, 
R. C. M. 1921, is impliedly amended 
by Section 1999, R. C. M. 1921. 

Mr. Chris W. Demel 
County Attorney 
Billings, Montana 

June 5, 1936. 

You have asked us whether or not 
in our opinion the county assessor in 

assessing credits to the taxpayer may 
properly deduct bona fide debts owing 
by him. 

All property in this state, with cer­
tain exceptions not necessary to men­
tion here, is subject to taxation. (Sec­
tion 1, Article XII, of the Constitution; 
Section 1997, R.C.M.1921; Homestake 
Exploration Corp. v. Schroegge, 81 
Mont. 604.) Section 1996, Revised 
Codes 1921, which was first enacted 
at the legislative session of 1891, reads 
as follows: 

"Whenever the terms mentioned 
in this section are employed in deal­
ing with the subject of taxation, 
they are employed in the sense here­
after affixed to them. 

"First-The term 'property' in­
cludes moneys, credits, bonds, stocks, 
franchises, and all other matters and 
things, real, personal, and mixed, 
capable of private ownership, but 
this must not be construed so as to 
authorize the taxation of the stocks 
of any company or corporation when 
the property of such company or 
corporation represented by such 
stocks is within the state and has 
been taxed. 
"Second-The term 'real estate' in­

cludes: 
"I. The possession of, claim to, 

ownership of, or right to the posses­
sion of land. 

"2. All mines, minerals, and quar­
ries in and under the land, subject 
to the provisions of Section 2088 of 
this code, all timber belonging to in­
dividuals or corporations growing or 
being on the lands of the United 
States, and all rights and privileges 
appertaining thereto. 

"3. Improvements. 
"Third-The term 'improvements' 

includes: 
"All buildings, structures, fixtures, 

fences, and improvements erected 
upon or affixed to the land, whether 
title has been acquired to said land 
or not. 

"Fourth-The term 'personal prop­
erty' includes everything which is 
the subject of ownership, not includ­
ed within the meaning of the term 
'real estate' and 'improvements.' 

"Fifth-The terms 'value' and 'full 
cash value' mean the amount at 
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which the property would be taken 
in payment of a just debt due from 
a solvent debtor. 

"Sixth-The term 'credit' means 
those solvent debts, secured or unse­
cured, owing to a person. 

"The term 'debts' means those se­
cured or unsecured liabilities, owing 
by a person. 

"In making up the amount of 
credits which any person is required 
to list, he will be entitled to deduct 
from the gross amount the amount 
of all bona fide debts owing by him, 
but no acknowledgment of indebted­
ness not founded on actual consider­
ation, and no such acknowledgment 
made for the purpose of being so 
deducted, must be considered a debt 
within the intent of this section; 
and no person is entitled to a deduc­
tion on account of an obligation of 
any kind given to an insurance com­
pany for the premium of insurance, 
nor on account of any unpaid sub­
scription to any institution or so­
ciety, nor on account of a subscrip­
tion to or instalment payable on the 
capital stock of any company or cor­
poration; and no liability of any per­
son or persons as surety for another 
must be deducted; and no deduction 
must be made in any case unless the 
party claiming such deduction dis­
closes to the assessor, under oath, 
the name or names of the persons 
to whom such party is indebted, and 
the amount of such indebtedness to 
each, and also that such indebted­
ness is not barred by the statute of 
limitations." 
The classification act was passed at 

the regular session of 1919. As 
amended it appears as Sections 1999 
and 2000 in the Revised Codes of 1921. 
Section 1999 provides that "for the 
purpose of taxation the taxable prop­
erty in this state shall be classified as 
follows: * * * Class Five. All mon­
eys and credits, secured or unsecured, 
including all state, county, school dis­
trict and other municipal bonds, war­
rants and securities without any de­
duction or offset; provided, however, 
that the terms, moneys, and credits 
as herein used shall not embrace the 
moneyed capital employed in the 
banking business by any banking cor­
poration or individual in this state." 

Whether the rule that if there be 

any conflict between Section 1996 and 
Section 1999 the one later in enact­
ment shall control, or the rule stated 
in Section 5525 that "if conflicting 
provisions are found in different sec­
tions of the same chapter or part, the 
provisions of the section last in nu­
merical order must prevail," be in­
voked here the resUlt is the same, 
namely, that as there is a conflict 
between the last paragraph of Sec­
tion 1996 and the quoted provisions 
of Section 1999, the said paragraph 
is no longer effective. (59 C. J. 1051, 
1052; State v. Zorn, 99 Mont. 63.) 

Section 2511, Revised Codes 1907, 
provided that the county assessor 
"must require from each person a 
statement under oath setting forth 
specifically all the real and personal 
property owned by such person, or in 
his possession, or under his control, at 
twelve o'clock m., on the first Monday 
in March. Such statement must be 
in writing, showing separately, * * * 
6. All solvent credits, secured or un­
secured, due or owing to such person 
or any firm of which he is a member. 
or due or owing to any corporation of 
which he is president, secretary, 
cashier or managing agent, deducting 
from the sum total of such credits 
only such debts, secured or unsecured, 
as may be owing by such person, firm 
or corporation. No debt is to be so 
deducted unless the statement shows 
the amount of such debt, as stated 
under oath, in the aggregate. In case 
of banks, the statement is not re­
quired to show the debts in detail, or 
to whom it is owing; but the assessor 
has the privilege of examining the 
books of such banks to verify said 
statement. Whenever one member of 
a firm, or one of the proper officers 
of a corporation, has made a state­
ment showing the property of the 
firm or corporation, another member 
of the firm, or another officer, need 
not include such property in the state­
ment made by him; but this statement 
must show the name of the person or 
officer who made the statement in 
which such property is included." 

Section 2511 now appears as Section 
2003 in the Revised Codes of 1921. It 
is significant, however, that Section 
2003 is a verbatim copy of Section 
2511 with the exception of the words 
"deducting from the sum total of such 
credits only such debts, secured or un-
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secured, as may be owing by such 
person, firm or corporation. No debt 
is to be so deducted unless the state­
ment shows the amount of such debt, 
as stated under oath, in the aggre­
gate. In case of banks, the statemp.~t 
is not required to show the debts m 
detail, or to whom it is owing; but the 
assessor has the privilege of examin­
ing the books of such banks to verify 
said statement," which are omitted. 
It is thus brought into line with Sec­
tion 1999 so far as necessary. 

Section 2002, Revised Codes 1921, 
as amended by Chapter 30, Laws of 
1935, is as follows: "The assessor 
must, between the first :!.'[onday of 
March and the second Monday of 
July in each year, ascertain the names 
of all taxable inhabitants, and assess 
all property in his county subject to 
taxation, except such as is required 
to be assessed by the State Board of 
Equalization, and must assess such 
property to the persons by whom it 
was owned or claimed, or in whose 
possession or control it was at twelve 
o'clock m., of the first Monday of 
March next preceding; but no mistake 
in the name of the owner or supposed 
owner of real property renders the as­
sessment thereof invalid. Credits must 
be assessed as provided in Section 
1996, Subdivision 6." 

This section has been substantially 
in its present form since it was first 
enacted in 1891. In view of what has 
already been said, the phrase, "credits 
must be assessed as provided in Sec­
tion 1996, Subdivision 6," can mean 
no more than that credits must be as­
sessed as provided in Section 1996, 
Subdivision 6, as impliedly amended 
by Section 1999. (59 C. J. 857; People 
v. Phair, 31 Pac. (2d) 421.) 

Chapters 62, 63 and 64, Laws of 
1929, being without the scope of the 
inquiry, have not been considered. See, 
however, Bank of Miles City v. Cus­
ter County, 93 Mont. 291, and Mer­
chants' National Bank v. Dawson 
County, 93 Mont. 310. 

Opinion No. 299. 

Schools-High Schools--Joint Dis­
tricts-Budgets. 

HELD: Where a joint school dis­
trict maintaining a high school is 
made up of territory iI:J, two counties, 

and where a high school is maintained 
by the district in only one of the tw-o 
counties, the district 'may budget only 
for the attending students of the other 
county who are residents of the joint 
district as well as of the county. 

Mr. Robert H. Allen 
County Attorney 
Virginia City, Montana 

June 6, 1936. 

You have submitted the following 
facts and have requested the opinion 
of this office upon the following ques­
tion: 

"In the north end of Madison 
County we have a school district 
which is joint with a district in Jef­
ferson County, Montana. The joint 
district maintains and supports a 
high school, which high school is lo­
cated in Whitehall, Jefferson Coun­
ty, Montana. There are pupils resid­
ing within the joint district in Madi­
son County who attend school in 
Whitehall. In addition to the twelve 
Madison County pupils, residents of 
the joint district, there are an addi­
tional twenty-six pupils from Madi­
son County, not residents of the joint 
district who attend high school in 
Whitehall. 

"In determining who are eligible 
pupils under Section 5 of Chapter 
178, Laws of 1933 (as amended by 
Chapter 193, Laws of 1935), can a 
high school located in a joint dis­
trict include all pupils attending 
such high school who reside within 
any county in which a portion of the 
joint district lies even though such 
pupils reside without the joint dis­
trict and not in the county in which 
a high school itself is located?" 

Section 5 of Chapter 178, Laws "of 
1933, as amended by Chapter 193, 
Laws of 1935, provides for the "adop­
tion of t.he preliminary budget by the 
board of trustees. The appropriations 
contained in such preliminary budget 
must not "exceed per eligible pupil en­
rolled and in regular attendance for 
forty (40) days or more during the 
then current school year in which 
the preliminary budget is adopted," 
the amount per pupil specified in the 
detailed schedule set forth in the Act. 
"Eligible" means "fitted or qualified 
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