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required by Section 2209, as -amended, 
need be made only upon persons in 
actual possession or occupancy and 
not upon persons in constructive pos­
session or occupancy. 

Mr. Al Hansen 
County Attorney 
Baker, Montana 

May 22, 1936. 

You have requested my opinion as 
to the meaning of the language, 
"serve * * * upon the person occupy­
ing the property, if the property is 
occupied," in Section 2209, R. C. M. 
1921, as finally amended by Chapter 
190, Laws of 1933, which reads: "The 
purchaser of property sold for delin­
quent taxes or his assignee must, at 
least sixty (60) days, previous to the 
expiration of the time for redemption, 
or at leas~ sixty (60) days before he 
applies for a deed, serve upon the 
owner of the property purchased, if 
~nown, and upon the person occupy­
ing the property, if the said property 
is occupied, and, if the records in the 
offic~ . of the County Clerk and Re­
corder 'show an unreleased mortgage 
or, mortgages upon the property pur­
chased, upon the mortgagee or mort­
gagees named ~n said mortgage or 
mortgages, or if assigned, upon the 
ass!gnee or assignees of said mort­
g!lge or mortgages, a written notice 
stating" etc. 

It is my opinion that the phrase 
"the person occupying the property" 
means such person who has his actual 
residence on the property, that is, who 
is in actual possession as distin­
guished from constructive residence 
or possession. The term carries the 
idea of abiding on the property-ac­
tually living thereon. It is the place 
of bed and· board. This, we think, is 
what the legislature intended, for the 
notice must be served personally upon 
sucl;1 occupant. Such notice, it will be 
observed, may be given by registered 
mail, addressed to the post office ad­
dress of the owner, mortgagee or as­
signee. No such service by mail upon 
the occupant is permitted. The legis­
lature, therefore, by the use of the 
term "the person occupying the prop­
erty" must have had in mind an ac­
tu-al occupant and that notice to such 

person could be personally served up­
on the property. 

Opinion No. 293. 

Taxation-Tax Deed, Notice of Appli­
cation For--Counties-Mines 

and Mining. 

HELD: The county may not pub­
lish a notice of application for tax 
deed covering a number of discon­
nected or non-contiguous mineral re­
servations belonging to the same own­
er; notice must be given as to each 
separate tract. 

Mr. A. D. Baker 
County Attorney 
Ryegate, Montana 

May 27, 1936. 

You inquire as to whether or not 
one notice of application for a tax 
deed can cover a number of tracts in 
the county wh<;!re same are discon­
nected or non-contiguous and belong 
to the same owner, and, particularly, 
you inquire as to mineral reservations. 

I do not think that the separate 
tracts can be included in one notice. 
The Supreme Court has held in a 
number of ca~es that disconnected 
tracts may not be sold for taxes en 
masse. (Lindeman v. Pinson et aI., 
54 Mont. 466; Horsky v. McKennan 
et aI., 53 Mont. 50.) The present stat­
ute in relation to notice is contained 
in Section 2209, R. C. M. 1921, as 
amended by Chapter 190 of the Laws 
of 1933. The notice not only re­
quires the date when the applicant 
will apply for a tax deed but the date 
of the tax sale, the amount of the 
property sold, the amount for which 
it was sold, the amount due and the 
time when the right of redemption 
will expire or when lhe proper pur­
chaser will apply for a tax deed. A 
full compliance with the statute in re­
lation to notice is necessary for the 
county as well as private individuals. 
(Tilden v. Chouteau County, 85 Mont. 
398.) The notice must be given as 
provided for in the statute. (Small 
v. Hull et aI., 96 Mont. 525.) 

There appears to be no way in 
which the county can comply with the 
statute except by giving notice as to 
each separate tract. 
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