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be killed in Park County, and that 
it was not the intention of the legis­
lature to remove the restriction of 
Section 3696 as amended, above quot­
ed. This is a very material part of 
that section, its main purpose, no 
doubt, being to protect the lives of 
hunters who might be mistaken for 
elk during the hours of twilight and 
darkness. If it had been the inten­
tion of the legislature to repeal such 
an important provision, protecting 
the lives of hunters, undoubtedly it 
would have said so. Since the change 
in the open season is not in conflict 
and is not inconsistent or repugnant 
to that part of section 3696 as amend­
ed, which restricts the hours of hunt­
ing each day, the latter, in my opin­
ion, is not repealed by Chapter 1, 
Laws of 1935. 

Opinion No. 28. 

Schools-Transportation-Distance 
from School, Computation of. 

HELD: The distance of the pupil 
from the school should be computed, 
under Chapter 102, Laws of 1929, from 
the actual residence of the pupil and 
not from the nearest point to the 
residence of the pupil on the public 
road. 

January 22, 1935. 

Mr. D. M. Durfee 
County Attorney 
Philipsburg, Montana 

This will acknowledge receipt of 
your letter of January 7, which is as 
follows: 

"I have just received a letter from 
a patron of School District No.8 of 
Granite County, inquiring how Sec. 
1010 of Chapter 102, Session Laws of 
1929 should be interpreted. That is, 
shall the distance that a pupil lives 
from the schoolhouse be computed 
from the nearest point to the resi­
dence of such pupil on the public 
road, or from the actual residence 
itself? 

"It seems that a number of pupils 
are residing a close distance to the 
three mile limit, that is, if computed 
from the one point they would be 
within the three mile limit and com-

puting from another point they would 
be over the three mile limit. 

"Has your office ever passed any 
opinion as to how the distance from 
the residence should be computed, 
as to whether it is from the residence 
or from the nearest point on the pub­
lic road to the residence?" 

A careful search fails to disclose 
that the question you submit has been 
considered heretofore either by this 
office or the Supreme Court. 

However, it is our opinion that the 
meaning of the statute to which you 
refer is quite clear. Chapter 102, Laws 
of 1929, provides: "* * * and provided 
that the trustees of any district shall 
not, except where there is rail trans­
portation or where it is necessary to 
transport pupils for special instruc­
tion from school to school, be allowed 
to .expend any of the district's money 
for transportation of pupils who live 
nearer than two and one-half miles 
from the limits of an incorporated city 
in which the child attends school or 
nearer than three (3) miles from the 
school the child attends, unless any 
child resides on an established con­
solidated route, provided, however, 
that this limitation as to mileage shall 
not apply to districts of the first or 
second class. * * *" (Underscoring 
supplied.) 

The words "who live nearer" are 
susceptible of a single definition, and 
if the legislature intended differently 
it is our opinion that the law would 
then read otherwise. 

The case of State v. Mostad, 34 N. 
D. 330, 158 N. W. 349, while not di­
rectly in point is illuminating on this 
case. See also Smith v. Ingraham, 7 
Cow. (N. Y.) 419; Jennings v. Me­
nauh, 118 Fed. 612, 613. 

Accordingly, it is our opinion that 
the distance should be computed from 
the actual residence of the pupil and 
not from the nearest point to the resi­
dence of such pupil on the public 
road. 

Opinion No. 29. 

Escheated Estates-State Auditor, 
Duty to Draw Warrant to Heirs 

on Order of Court. 

HELD: Where the residue of an 
estate is paid into the State Treasury 
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on order of the Probate Court but 
where no escheat proceedings were 
instituted, the moneys are a trust fund 
in the hands of the state treasurer, 
title to which is in the heirs of the 
estate, and it is proper for the state 
auditor, on proper order of court, to 
draw his warrant on the Escheated 
Estates Fund in favor of the heir 
without a legislative appropriation. 

January 23, 1935. 
Hon. John J. Holmes 
State Auditor 
The Capitol 

In your request for an opinion from 
us is found the following: 

"A decree in the matter of the pe­
tition of W. C. Cox, as attorney-in­
fact for the heirs of Paul A. De­
manch, deceased, as made and en­
tered by the District Court of the 
First Judicial District of the State 
of Montana, in and for the County of 
Lewis and Clark, has been filed in 
the office of the State Auditor. 

"The Court, in its decree, speaking 
through Judge A. J. Horsky, has 
ordered 'that the Auditor of the State 
of Montana, John J. Holmes, be and 
he is hereby directed to draw his 
warrant on the State Treasurer 
against the said escheated estates 
fund, and in favor of the said peti­
tioner, Walter C. Cox, as attorney­
in-fact for the heirs of Paul A. De­
manch, deceased, in the sum of 
$1,118.68.' The question is raised, in 
light of the opinion of the Supreme 
Court, in re Pomeroy, 51 Mont. 119, 
p. 125, as to whether or not the 
State Auditor may legally draw his 
warrant pursuant to the order en­
tered by the Court." 

It appears that the estate of Paul 
A. Demanch, deceased, was adminis­
tered in the District Court of Sanders 
County through the public adminis­
trator of that county. No heirs of the 
deceased having been found, the court, 
after settling the final account of the 
administrator, directed the county 
treasurer of Sanders County to pay 
into the state treasury a balance of 
$1,118.68 belonging to the estate. In 
the month of June, 1929, the county 
treasurer remitted the amount to the 
state treasurer. No escheat proceed­
ings have been instituted under Sec-

tions 9959-9962, Revised Codes of 
1921. 

Section 10001, Revised Codes of 
1921, provided: "It is the duty of 
every public administrator, as soon as 
he receives the same, to deposit with 
the county treasurer of the county in 
which probate proceedings are pend­
ing, all moneys of the estate not re­
quired for the current expenses of the 
administration, and such moneys may 
be drawn upon the order of the exec­
utor or administrator, countersigned 
by a district judge, when required for 
the purposes of administration. It is 
the duty of the county treasurer to 
receive and safely keep all such mon­
eys, and pay them out upon the order 
of the executor or administrator, when 
countersigned by a district judge, and 
not otherwise, and to keep an account 
with such estate of all moneys re­
ceived and paid to him; and for the 
safekeeping and paymenl of all such 
moneys, as herein provided, the said 
treasurer and his sureties are liable 
upon his official bond. The moneys 
thus deposited may, upon order of the 
court or judge, be invested, pending 
the proceedings, in securities of the 
United States, or of this state, when 
such investment is for the best in­
terests of the estate. After the final 
settlement of any estate, if there be 
no heirs, or other claimants thereof, 
the county treasurer must pay into 
the state treasury all moneys and ef­
fects in his hands belonging to the 
estate, upon order of the court or 
judge; and if any such moneys and 
effects escheat to the state, they must 
be disposed of as other escheated es­
tates." Chapter 119, Laws of 1929, 
amended Section 10001 in certain re­
spects but retained the last sentence 
thereof. It did not take effect, how­
ever, until July 1, 1929. (Continental 
Supply Co. v. Abell, 95 Mont. 148). 
Section 1 of Chapter 76, Laws of 
1931, amended Section 10001 as so 
amended, but only as to the last sen­
tence thereof which now reads: "At 
the final settlement of any estate, if 
their be no heirs or other claimants 
thereof, the district judge shall make 
on order directing the administrator 
to sell all property belonging to the 
estate and pay the proceeds to the 
county treasurer, who shall credit the 
same and all other moneys belonging 
to said estate to the Escheated Es-
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tates Fund, and the county treasurer 
shall forthwith remit all of said mon­
ey to the state treasurer with a state­
ment as to the estates to which the 
money belongs." Section 3 of Chap­
ter 76 provides: "The state treasurer 
shall credit such money to the Es­
cheated Estates Fund and make pro­
per accounting of the estates to which 
the same belongs, and, after the same 
shall have remained in the office of 
the state treasurer for the period pre­
scribed by law, he shall transfer the 
same to the Common School Perman­
ent Fund." Apparently the period 
prescribed by law is twenty years. 
(Section 9962, R. C. M. 1921; In re 
Pomeroy, 33 Mont. 69.) 

In the brief which counsel for the 
attorney in fact has kindly handed us, 
it is contended that Chapter 76 in ef­
fect obviates escheat proceedings on 
the part of the attorney general in a 
case where the public administrator 
has administered an estate and there 
remains money belonging to it, but 
no heirs to take. We are disposed to 
agree with that contention. (In re 
Pomeroy, 51 Mont. 119; State v. 
Kearns, 79 Mont. 299). It is further 
contended therein that the provisions 
of Chapter 76 apply to the money in 
question. If this be so, then the rule 
laid down in In re Pomeroy, 51 Mont. 
119, is controlling, namely that an ap­
propriation by the legislature is neces­
sary, since the mandate of Chapter 
76 is equivalent to a judgment of es­
cheat. 

But our view is that Chapter 76 
does not touch moneys which reached 
the state treasury in accordance with 
the provisions of Section 10001. Be­
sides, it operates prospectively only. 
(Styles v. Byrne, 89 Mont. 243). 
. We think it is clear from the fore­
going, then, that the Demanch estate 
money is held by the state treasurer 
under different conditions from those 
which would exist had it come into 
his possession through a judgment of 
escheat or by virtue of the provisions 
of Chapter 76 and is credited, if at 
all, to the Escheated Estates Fund for 
convenience only. It is essentially a 
trust fund to which the heirs of De­
manch are entitled as has been ad­
judged by the district court. (In re 
Pomeroy, 51 Mont. 119). 

It has been held by our Supreme 

Court and by the supreme courts of 
other states with a statute like our 
Section 10001 that an order of the 
probate court reciting that the af­
fairs of an estate had been finally 
settled and that there were no heirs 
or other claimants thereof, and order­
ing that the county treasurer forth­
with pay into the state treasury all 
moneys and effects in his hands be­
longing to such estate, did not ipso 
facto operate to vest in the state the 
title to the fund ordered to be de­
posited in the state treasury, as upon 
a decree in an action brought to es­
cheat the same. (In re Pomeroy, 51 
Mont. 119; State v. Kearns, 79 Mont. 
299; In re Miner's Estate, 76 Pac. 
968; Delaney v. State, 174 N. W. 290; 
In re McClellan's Estate, 129 N. W. 
1037; Connolly v. Probate Court, 136 
Pac. 205; 21 C. J. 854.) 

The facts in this case are practical­
ly identical with those in In re Min­
er's Estate. In that matter the Su­
preme Court of California affirmed a 
judgment in favor of the heirs of 
James Miner, deceased, and against the 
State Controller and the state treas­
ury for the money belonging to the 
estate of said deceased which had 
theretofore been deposited in said 
state treasury upon order of the pro­
bate court. 

The money in question being a 
trust fund in the hands of the state 
treasurer, the title to which was al­
ways in the heirs of Demanch (In re 
Pomeroy, 51 Mont. 119), and being 
credited to the Escheated Estates 
Fund merely as a matter of conveni­
ence, we incline to the view that it is 
proper for the state auditor to draw 
a warrant on such Escheated Estates 
Fund in favor of Walter C. Cox for 
the sum of $1,118.68, without a legis­
lative appropriation. (State ex reI. 
Bonner v. Dixon, 59 Mont. 58; state 
v. Pape, 174 Pac. 468; Riley v. Forbes, 
227 Pac. 768; 59 C. J. 228, 240.) 

Opinion No. 30. 

Sheriffs - Appointment of Under­
Sheriff-Statutes, Construction of. 

HELD: 1. In counties of the seventh 
and eighth classes, it is not manda­
tory that sheriffs appoint under-sher­
iffs, but they still retain the right to 
do so. 
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