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Opinion No. 270.

County Treasurer—Qaths—Acknowl-
edgment—Motor Vehicles,
Transfer of Title.

HELD: 1. Oaths and acknowledg-
ments defined and distinguished.

2. The County Treasurer is not au-
thorized by statute to take acknowl-
edgments.

April 20, 1936.
Mr. F. F. Haynes
County Attorney
Forsyth, Montana

You have requested my opinion as
to whether a County Treasurer may
take the acknowledgment for appli-
cations for motor vehicle licenses.
Since applications for motor vehicle
licenses are not required to be ac-
knowledged by our statute, I assume
that you have reference to applica-
tions for transfers of title to motor
vehicles, which must be acknowledged.
You have called our attention to Sec-
tions 4725 and 4738, R. C. M. 1921,
under which the county treasurer
claims he has such authority.

Sections 6906 and 8875, R. C. M.
1921, name who may take acknowl-
edgments—the county treasurer is not
included. Section 4738 provides that
every officer mentioned in Section
4725 and every justice of the peace
“may administer and certify oaths.”
Section 4725 lists all the officers of a
county. Thus, all the officers of a
county may administer and - certify
oaths. The county clerk and the clerk
of a court of record (district court)
are the only two officers which are
mentioned in both Sections 6906 and
4725.

The question resolves itself into
this: May officers authorized to ad-
minister and certify oaths also take
acknowledgments? Sections 16 and
10713, R. C. M. 1921, define “oath” as
follows: ‘“Oath includes affirmation
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and declaration.” Public officers are
required to take an oath of office
(Section 430, R. C. M. 1921). In its
broadest sense an oath includes any
form of attestation by which a party
signifies that he is bound in conscience
to perform an act faithfully and
truthfully (46 C. J. 838, Section 1.)
An acknowledgment is a formal de-
claration or admission before an au-
thorized court or public officer by a
person who has executed an instru-
ment, that such instrument is his act
and deed (1 C. J. 745, Section 1). See
also the definitions of “oath” and *‘ac-
knowledgment” given in the diction-
aries.

In my opinion there is a clear dis-
tinction between an “oath” and an
“acknowledgment.” It is also clear
that the legislature in declaring what
officers may administer and certify
oaths and what officers may take ac-
knowledgments did not regard the
words ‘“oaths” and ‘“‘acknowledg-
ments” as synonymous for, as shown
above, the officers who may adminis-
ter and certify oaths are not the same
officers who are authorized to take
acknowledgments. It is therefore my
opinion that a county treasurer is not
vested with statutory authority to
take acknowledgments, and, in the
absence of such authority, he may not
do so.
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