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Opinion No. 238.

Corporations—Office or Place of Busi-
ness—Articles of Incorporation.

HELD: Since the statute requires
the articles of incorporation to con-
tain not only the name of the county
in which the principal office or prin-
cipal place of business is to be located,
but also the name of the “city, town
or place within the county”, the com-
plete failure to name in the articles
any place more definitely and specifi-
cally than a county cannot be deemed
a substantial compliance with the
statute.

January 28, 1936.
Hon. Sam W. Mitchell
Secretary of State
The Capitol

With your letter of January 10 you
submitted a certified copy of a cer-
tificate of the proceedings of Davis
Ditch Company, which was sent to
you for filing for the purpose of
amending the articles of incorporation
of said company. You pointed out that
if the proposed amendments are made,
the articles as amended will set forth
only the name of the county as the
principal office or principal place of
business of the corporation, and not
the name of any city, town or place
within the county, and you inquire
whether it is necessary that the
articles, as amended, are required by
law to contain the name of a town
designated as the principal office or
principal place of business of the cor-
poration.

Section 5905, R. C. M. 1921, as
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amended by Section 1, Chapter 35,
Laws of 1931, provides in part as fol-
lows:

“Articles of incorporation must be
prepared, setting forth: * #* *

“3. The name of the county, and
the city, town, or place within the
county, in which its principal office
or principal place of business is to
be located in this State; * * *

In our opinion, articles of incorpora-
tion, whether original or amended,
must comply substantially with this
provision of the statute in order for
the corporation to attain or retain its
de jure existence (State v. Rotwitt,
18 Mont. 87, 90, 44 Pac. 409; Merges
v. Altenbrand, 45 Mont. 355, 363, 123
Pac. 21; Bates v. Wilson, 24 Pac. 99,
104; Martin v. Deetz, 36 Pac. 368; 14
C. J. 118, 120; Vol. 15 Report and
Official Opinions of the Attorney Gen-
eral 411, 436).

It is also our opinion that, since
the statute requires the articles to
contain not only the name of the coun-
ty in which the principal office or
principal place of business is to be
located, but also the name of the “city,
town or place within the county,” the
complete failure to name in the ar-
ticles any place more definitely and
specifically than a county cannot be
deemed a substantial compliance with
the statute.
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