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Opinion No. 226.

Counties—Bonds—Statute of Limita~
tions, Waiver of.

HELD: Assuming that a county
may avall itself of the statute of limi-
tations on its outstanding bonds, it is
not required to do so.

January 10, 1936.
Hon. Frank H. Johnson
State Examiner
The Capitol

You have submitted the following:

“Our advice has been requested as
to whether two outstanding county
bonds issued on September 1, 1881,
that have been presented recently to
the County Treasurer, can be paid.
We are advised by the County Treas-
urer that he has the money in the
Bond Fund that was raised by taxa-
tion to pay same. Your opinion will
be appreciated.”

Although no facts are stated, we
assume. without deciding from the
foregoing that the statute of limita-
tions has run on the bonds in ques-
tion, and that what you wish to know
is whether the county may neverthe-
less pay them.

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Although a county may avail itself
of the statute of limitations (37 C. J.
716, note 54), we do not find any
statute or constitutional provision re-
quiring it to do so. Statutes of limi-
tations are not matters of substantive
right, and are available only as de-
fenses (37 C. J. 684.) The statute of
limitations ordinarily does not oper-
ate by its own force as a bar, but as
a defense to be pleaded by the party
invoking the benefit of its protection.
If the statute is not pleaded in a prop-
er time or manner, it is deemed to be
waived (37 C. J. 1313-14.) In the
absence of a constitutional or statu-
tory provision requiring a county to
avail itself of the statute of limita-
tions, it is my opinion that the county
may waive it if it so desires.
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