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Opinion No. 228.

Banks and Banking—Directors, Qual-
ifications of—Shares, Defined.

HELD: Any stockholder, owning in
his own right shares of stock in a
bank, either common or preferred, in
the amount specified by statute, is
eligible for election as director of a
bank.

January 9, 1936.
Hon. Frank H. Johnson
Superintendent of Banks
The Capitol

You have submitted the following:

“Under Sections 10 and 11 of the
Bank Law, it provides that a director
must own in his own right shares of
stock to the par value of at least
$1,000. Such stock shall not be
hypothecated nor pledged. We are
being asked if a director can qualify
holding only preferred stock and
not owning any common stock.
The annual meeting of Montana
State Banks will be held on Janu-
ary 14, and they are asking for this
information in connection with this
meeting date.”

As the law now stands (Sections 10
and 11, Chapter 89, Laws of 1927),
a stockholder in a bank is eligible
for election as director of the bank
if he owns “in his own right shares
of the par value of at least $1,000.”
It will be noted that the word
“shares” is not qualified. It is true
that when this law was enacted, Sec-
tion 8 Id., provided: “No bank shall
have preferred stock.” Chapter 15,
Laws of 1933-34, however, expressly

authorized the issuance of preferred

stock by banks. Since Sections 10
and 11, supra, were not amended and
no limitation was placed upon the
word ‘“shares,” and since no ineligi-
bility is attached by statute to the
holding of preferred stock, I am of
the opinion that any stockholder,
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owning in his own right shares of
stock in a bank, either common or
preferred, in the amount specified by
statute, is eligible for election as di-
rector of a bank.
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