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Opinion No. 18. °

Licenses—Theaters—Motion Picture
Theaters.

HELD: A motion picture house
which periodically presents vaudeville
shows must pay a theater license of
$100 per annum and a motion picture
license of $25 per annum.

January 3, 1935.

Mr. George J. Allen
County Attorney
Livingston, Montana

You have asked my opinion regard-
ing the license fee to be paid by a
theater in Livingston, Montana, a city
of a population of about 6,000. This
place has a regular motion picture
every day. Approximately every two
weeks this picture is supplemented by
a vaudeville show, ordinarily of about
five acts, including music, dancing,
juggling, etc. The admission charged
for regular moving pictures is 25¢ and
35¢, while on the night the vaudeville
is given, the price is increased to 40¢.

Section 2434, R.C.M. 1921, relat-
ing to theater licenses, was enacted
in 1903, before the day of moving pic-
tures. After moving pictures began
to be shown generally, the legislature
evidently felt that this section did not
apply to them, or that they should
pay a different license and therefore
enacted Section 2439 R.C.M. 1921,
which applies’to moving pictures ex-
clusively. As long as a place exhibits
moving pictures, the $25 per annum
license is therefore all that it would
be required to pay.

When a regular moving picture
house presents vaudeville shows ap-
proximately every two weeks or
twenty-six times annually, the ques-
tion then arises, should such house
discontinue its classification as a
“moving picture show”, or should such
place be classified as a “moving pic-
ture show and theater” or a “moving
picture show and variety theater” or
just ‘“‘theater” or just ‘“variety the-
ater”,

Since there is no change in the mov-
ing picture show business and it con-
tinues to show pictures daily, it would
seem that this place . should still be

classified as a moving picture show,
although it has undertaken a double
role by showing vaudeville every two
weeks. Since it exhibits pictures the
same as before, it would seem that it
should continue to pay the regular
moving picture show license.

By presenting vaudeville shows,
does it become a “theater” or “variety
theater” within the meaning of Sec-
tion 24347 The legislature did not de-
fine what is meant by a ‘“variety the-
ater”. Variety and concert theaters
are required to pay a license fee of
$75 per month or $900 a year, a sum
which is practically prohibitive for
most places presenting vaudeville
about every two weeks and then only
as a part of the picture show pro-
gram. When vaudeville is the only
performance of the theater, I do not
think such theater can legitimately be
classed as a variety theater. While a
vaudeville is an exhibition of a variety
of things, it does not necessarily fol-
low that a vaudeville theater is a
variety theater. If variety of types of
program should give a theater such
classification then it would seem that
the presentation of different produc-
tions, such as dramatic performances,
opera, vaudeville, etc., would be neces-
sary in order to give it that classifi-
cation. By presenting vaudeville only,
it is no more than an ordinary theater.
It is possible, however, that by the
designation “variety theater” the leg-
islature had in mind something in Lhe
nature of a bawdy-house or a place
where women of bad repute are em-
ployed. See Ex parte Bell, 22 S. W.
1040, 1041; 32 Texas Cr. R. 308; 40
Am. St. Rep. 778.

So far as I am aware, officers over
the state who have been charged with
the enforcement of the statute, have
never held that a vaudeville theater
is a variety theater. In the construc-
tion of a statute, the construction
given to it over a period of years by
the executive officers whose duty it
is to enforce the law, is entitied to
more or less weight and should not
be disregarded except for the most
cogent reasons. (59 C.J. 1025.) In
view of this fact, as well as the prac-
tically prohibitive license fee required
of a variety theater, if there is any
doubt about its classification, it should
be resolved against the classification
‘variety theater”.
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It is therefore my opinion that the
place you have described should be
classed as a moving picture show and
theater and be required to pay only
the license of $100 per annum as a
theater, in addition to the motion pic-
ture license of $25 per annum.
NOTE: See Vol. 2, Official Opinions,

page 267; and Vol. 4, p. 496.
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