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2. The fact that a physician or bac­
teriologist is paid a salary by the 
federal or state government, does not 
preclude him from rendering profes­
sional· services in his private capacity 
to the county. . 

3. That where an inquest is held the 
coroner is authorized to engage the 
services of an expert to make analy­
sis but he is not authorized to do so 
when no inquest is held. 

Opinion No. 160. 

County Commissioners-Cities and 
Towns-Tax Levies, No Super­

vision of-Levies. 

HELD: The Board of County Com­
missioners has no power to supervise 
city officers or the tax levies of city 
and town councils even though the 
levy be excessive. 

Mr. Thomas Dignan 
County Attorney 
Glasgow, Montana 

August 27, 1935. 

You have asked for an opmlOn on 
the following question submitted to 
you by your county treasurer: 

"Must the county commissioners 
adopt the city levies as adopted by 
the city councils, even though they 
be in excess of the legal limit, or 
may they refuse to adopt the illegal 
levies, and return the budgets to the 
cities for correction?" 

Section 5039 R. C. M. 1921, as 
amended by Chapter 115, subdivision 
2, Laws of 1925, gives power to the 
city or town council "to levy and col­
lect taxes for general or special pur­
poses on all property within the town 
or city subject to taxation under the 
laws of the state." 

Section 5216 R. C. M. 1921, as 
amended by Chapter 49, Laws of 1925, 
provides: "The Council must on or 
before the second Monday of August 
of each year, by resolution, determine 
the amount of the city or town taxes 
for all purposes, to be levied and as­
sessed on the taxable property in the 
city or town, for the current fiscal 
year and the city or town clerk must 
at once certify to the county clerk a 

copy of such resolution and the county 
treasurer must collect said taxes as 
in this chapter provided: Provided, 
that in cities where the council has 
provided by ordinance for the collec­
tion of such taxes by the city t.reas­
urer, the city clerk must certify a 
copy of such resolution to said city 
treasurer." 

Section 5214 R. C. M. 1921, makes 
it the duty of the county treasurer of 
each county to collect the tax levied 
by all cities and towns in his county, 
except as otherwise provided therein. 

I do not find any statute vlhich 
gives power to the county Cf)nll~'is· 
sioners to supervise dty officr.rs or 
the tax levies of city and town coun­
cils. In the absence of such .5tatute 
I must conclude that they do not have 
such authority. As stated in said 
Chapter 49, the city or town clerk 
must certify to the county clcrl{ 8 

copy of the resolution passed by the 
city or town council and thc county 
tre"asurer must collect the ta¥es. The 
duties of the county clerk and county 
treasurer are purely ministerial. Ap­
parently no action by the board of 
county commissioners is contem­
plated or required. 

Opinion No. 161. 

Water and Water Rights-Appropria­
tion-Beneficial Use. 

HELD: An appropriator of water 
cannot have and hold the right to a 
greater amount of water than is 
placed to a beneficial use. 

August 22, 1935. 
State Water Conservation Board 
Helena, Montana 

In response to your request for my 
opinion upon the question, 

"What are the legal rights ac­
quired by an appropriator of 285,000 
inches of water of a stream when 
the appropriator has never placed 
to beneficial use to exceed 1,600 
inches and the present capacity of 
the canal is approximately 500 
inches? 

"Can an appropriator of water 
have and hold the right to a greater 
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amount of water than placed to bene­
ficial use?" 

I submit the following reply. 

Section 7094, R. C. M. 1921, pro­
vides: "The appropriation must be for 
some useful or beneficial purpose and 
when the appropriator or his suc­
cessor in interest abandons and ceases 
to use the water for such purpose, 
the right ceases; but questions of 
abandonment shall be questions of 
fact and shall be determined as other 
questions of fact." 

One of the leading decisions on this 
subject was rendered by our Supreme 
Court in the case of Bailey v. Tin­
tinger, 45 Mont. 154, at page 178, an­
nouncing the rule that: "The appro­
priator's need and facilities, if equal, 
measure the extent of his appropria­
tion. If his needs exceed the capacity 
of his means of diversion, then the 
capacity of ditch, etc., measures the 
extent of his right. If the capacity of 
his ditch exceeds his need, then his 
needs measure the limit of his ap­
propriation." 

The Supreme Court in the case of 
Conrow v. Huffine, 48 Mont. 437, at 
page 444 further clarified the law by 
holding: "The use of water flowing 
in the streams of this state is declared 
by the Constitution to be a special 
use. The use must be beneficial, and 
when the appropriator or his successor 
ceases to use the water for such pur­
pose the right ceases." 

The latest pronouncement of the Su­
preme Court in the case of Gilcrest 
v. Bowen, et aI, 95 Mont. 44, at page 
56 broadens the rule heretofore es­
tablished, in the following language: 
"Law and equity give to the first 
locator of land and claimant of water 
a sufficient quantity of water to irri­
gate his land. (Thorp v. Woolman, 1 
Mont. 168.) The amount is determined 
by his needs and facilities for use at 
the time of appropriation. (Conrow 
v. Huffine, 48 Mont. 437, 138 Pac. 
1904; Mettler v. Ames Realty Co., 61 
Mont. 152, 201 Pac. 702.) Much de­
pends upon the intention of the ap­
propriator; if he intended originally 
to bring his entire tract under cul­
tivation and constructs a ditch large 
enough to do so, it is immaterial that 
he did not do so at once; he may later 
irrigate his whole tract under the orig-

inal appropriation. (Smith v. Duff, 
39 Mont. 382, 102 Pac. 984, 133 Am. 
St. Rep. 587; Toohey v. Campbell, 
above.)" 

Our conclusion is, therefore, that 
an appropriator of water cannot have 
and hold the right to a greater amount 
of water than placed to beneficial use. 
Where one has sought to appropriate 
285,000 inches of water from a stream, 
and has never placed to beneficial use 
to exceed 1,600 inches, and the pres­
ent capacity of the canal is approxi­
mately 500 inches, it would seem that 
his maximum appropriation would be 
1,600 inches. Whether or not he can 
clam more than 500 inches is depend­
ent upon the evidence of abandon­
ment. 

Opinion No. 162. 

Schools-SchooI Districts-Indians 
-Reservations. 

HELD: A school district, with 
boundaries coextensive with the boun­
daries of the Fort Belknap Indian Res­
ervation, may be created providing 
that all of the necessary statutory 
requirements are fulfilled. 

August 31, 1935. 
Miss Elizabeth Ireland 
state Superintendent of Public 

Instruction 
The Capitol 

You have submitted a letter from 
Norman B. Hinds, Education Field 
Agent at the Fort Belknap Indian 
Agency, Harlem, with a request for 
the opinion of this' office as to 
whether or not a school district may 
be created with boundaries coexten­
sive with the boundaries of .the Fort 
Belknap Indian Reservation. 

Upon the authority of Grant v. 
Michaels, 94 Mont. 452, 23 Pac. (2) 
266, it is our opinion that such a dis­
trict may be created, provided that 
all of the necessary statutory require­
ments are fulfilled. Since the decision 
in Grant v. Michaels, is controlling, 
we quote from it at length: 

"Dehors the record, counsel for 
the commissioners have called our 
attention to the fact that the terri­
tory embraced within the proposed 
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