130

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 131.

State Lands—Patent—Fee—Commis-
sioner of State Lands.

HELD: The commissioner of state
lands must collect a fee of $5.00 for
issuing a patent to state lands even
though the contract of purchase was
entered into before Chapter 60, Laws
of 1927, became law.

June 28, 1935.
Hon. I. M. Brandjord
Commissioner of State Lands
The Capitol

You submit the following question:
In the year 1915, the party contracts
to purchase lands from the State of
Montana; patent for said lands is to
issue several years later. At that time
the statute provided for a charge or
fee of $2.00 for the issuing of a patent.
(Section 6, Chapter 147, Laws of 1909,
later codified as Section 1823, Laws of
1921.) This statute was repealed and
by Section 120, Chapter 60 of the
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Laws of 1927, the Commissioner of
State Lands was required to charge
$5.00 for the patent to any land sold.
The question is, shall the commission-
er of state lands collect a charge of
$5.00 for a patent to be issued in
19357

The question appears to be an-
swered in an opinion given by At-
torney General Albert J. Galen in
Volume 3, Opinions of the Attorney
General, page 110. His opinion con-
tains the following statement in rela-
tion to the patent fee:

“Such fees are in the nature of a
tax to pay for the services of the
officer in issuing patents, and are
credited to a fund for the purpose of
reimbursing the state for the salary
and expenses of the officers whose
duty it is to issue such patents.
(Paige on Contracts, p. 1748.)

“It does not impair the obligations
of the contract theretofore entered
into for the sale of the land, or af-
fect any vested rights under such
contract.”

It seems similar to the right of a
corporation, the taxes of which are
fixed in its articles of incorporation,
which is a contract. Additional taxes
may be later imposed. (Fletcher on
Corporations, Section 6911; Ft. Smith
& W. R. Co. v. Black et al., 165 Pac.
174.) 1It, therefore, appears that it
is your duty to collect the $5.00 charge
for a patent as required by the pres-
ent statute.
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