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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 105.

Schools—Architects Fees—High
Schools—Building Fund.

HELD: 1. Architects fees, for build-
ing supervision of a high school, are
a proper charge against the general
fund of the district if provision has
been made in the budget.

2. A school board may levy and col-
lect a building fund to erect new build-
ings or to improve existing buildings
providing they do not exceed the legal
millage levy or the constitutional lim-
itation of indebtedness.

May 17, 1935.
Mr. C. W. Demel
County Attorney
Billings, Montana

You have asked us to answer the
following questions for you:

“1. Can the board expend money
from the general fund for architect
fees in connection with the extension
and remodeling of the high school
building, which consists of additional
class rooms for the high school and
an auditorium and gymnasium for
both high school and adjacent grade
buildings where the sum available
from proceeds of sale of bonds is
insufficient to complete the project;
and provided that any such sum
would be included in the budget for
the ensuing fiscal year?

“2. Does Section 1205 of the School
Laws apply to expending any portion
of balance remaining in a general
fund on June 30 of the fiscal year,
which expenditure has not been in-
cluded in the current fiscal year
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budget for the purpose of making up
any deficiency between cost of build-
ing and proceeds of bonds.

“3. Is there any provision whereby
a school board may levy and collect
a building fund for the erection of
new buildings or for extensions and
remodeling of existing buildings?

“4, Is it permissible to use ele-
mentary school funds for the purpose
of making up the deficiency as noted
in question one for the construction
of an auditorium to be used jointly
by high school and elementary school
students?”

1. We are not aware of any stat-
ute of this state which provides that
the payment of an architect’s fees for
building supervision must be made a
charge against the building account.
We believe that such fees are a proper
charge against the general fund of the
district and may be paid out of the
district funds, if provision has been
made for their payment in the annual
budget. (Wyckoff v. Force, 214 Pac.
489; see also Volume 10, Report and
Official Opinions of Attorney General,
p. 135.)

2. Your second question has been
answered in the negative by opinion
No. 534, Vol. 15, page 369.

3. The answer to your third ques-
tion is “yes”, provided the amount
levied is within the millage levy per-
mitted by Section 1203 R. C. M. 1921,
as amended, and does not exceed the
constitutional limitation of indebted-
ness imposed by Section 6 of Article
XIII of the Constitution of the State
of Montana. Among the provisions
which may be applicable, are Section
1208, R.C. M. 1921; Section 1219, R.
C.M. 1921, as amended by Chapter
120, Laws of Montana, 1925; Chapter
146, Laws of Montana, 1931; Chapter
178, Laws of Montana, 1933, as
amended by Chapters 151 and 193,
Laws of Montana, 1935.

4. The transfer contemplated in the
fourth question submitted by you, is
prohibited by Section 15, Chapter 178,
Laws of 1933 (Sec. 1263.15, R. C. M.
1935).
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