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Opinion No. 67

Counties — Donations — Charitable In-
stitutions — County Commissioners —
Powers — Candidates — Corrupt Prac-
tices—Employment of Extra Assistants
—Deputies—Emergencies.

HELD: No county may legally do-
niate any money to any charitable in-
stitution except such institutions as
are under its exclusive control.

The Board of County Commissioners
has no valid authority to appoint any-
one to attend any meeting for any pur-
pose, at the expense of the county.

The offer of a candidate for public
office to serve for a salary less than
allowed by statute is merely a proposal
that no one is authorized to accept and
is in violation of the corrupt practices
act,

Except in emergencies which will not
admit of delay, the county commission-
ers must authorize the employment of
all extra employees before they can
claim compensation; once the authori-
zation is obtained, the official who de-
sires the extra help may choose his
employee.

February 7, 1933.

You request the opinion of this office
on the following questions:

“l. Can a county legally donate
county moneys to charitable institu-
tions such as the Montana Children’s
Home, the Montana Deaconess Home,
the Kalispell Ambuiance Fund, or oth-
er similar organizations, or are such
donations prohibited Dby section 1 of
article XTII of the Constitution of the
State of Montana?

“2, Does the law authorize the
board of county commissioners to ap-
point some individual (not a member
of the board) to attend a meeting or
hearing on their behalf and at the
expense of the county, said meeting
or hearing being in some city outside
of the county? In other words, can
the board appoint some outside per-
son to attend a meeting in some other
city as their representative ov on their
behalf and pay the expenses of such
persons for attending such meeting,
or is the law to the effect that the
board must act themselves and that
they cannot delegate their powers or
duties to another person?

“3, Can a county officer accept a
voluntary cut in salary during his
term of office, or is it not only unlaw-
ful but also contrary to the constitu-
tion to increase or diminish the salary
of an officer during his term of of-
fice? Would it not virtually be a vio-
lation of the Corrupt Practice Act for
an officer to take a voluntary reduc-
tion of salary a few months before
e¢lection, and would this not tend to
bring about open bidding for an office
if the incumbent were to take a volun-
tary cut of $15.00 per month and then
his oppounent might counter with an
offer to take a reduction of $25.00 in
salary if elected?

“4. If a county officer employs
some one to do some work for him,
should the officer pay the party in
cash and then file a claim against the
county for reimbursement, or should
he require the party to file the claim
himself, as provided in section No.
4604 of the Revised Codes? Would
this also apply to an investigation by
the county attorney in a case where
the claim of the individual would ex-
pose nothing more than was exposed
in the claim of the county attorney?”
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Number 1 is controlled by section 5
of Article X and section 1 of Article
XIITI of the Constitution of the State
of Montana.

The construction placed upon these
two provisions of the constitution. con-
sidered together, is that no county may
legally donate any money to any char-
itable institution, except such institu-
tions as are under its exclusive control.

Number 2 is controlled by section
1632, R. C. M. 1921, as amended by
chapter 176, Laws of 1929, and section
4464, R. C. M. 1921. There is no other
provision of the statutes of Montana
bearing upon the question submitted
and, as you will note, there is no au-
thority anywhere in these two provi-
sions of our statutes authorizing any
member of the board to appoint anyone
to attend any meeting for any purpose.
at the expense of the county. The prop-
er policy and practice laid down for
boards of county commissioners in
claiming compensation other than is
specifically allowed by statute is very
ably defined by Justice Sanner in State
v. Story, 53 Mont. 573.

Number 3: The salaries of county
officers are fixed by the legislative as-
sembly and the amount is specifically
named in the statute, except that com-
pensation of county surveyors in coun-
ties having a voting population of less
than 15,000 is on a per diem basis and
for the time employed, and the compen-
sation of coroners and public admin-
istrators are on a fee basis controlled
by statute.

The offer of a candidate for public
office to serve for a salary less than
allowed by statute is merely a proposal
that no one is authorized to accept and
is not binding. Hicks v. Stillwater Co.
84 Mont. 38.

On March 30, 1932, Attorney General
Foot rendered an opinion supported by
numerous authorities to the effect that
such promises do violate the Corrupt
Practices Act and the reasoning of such
authorities seems sound and would
probably be the rule followed by our
Supreme Court. Volume 14, Opinions
of the Attorney General, page 279.

Number 4: As a rule the county
commissioners must authorize the em-
ployment of all extra employees before
they can claim compensation from the
county and after such employment is
authorized by the board of county

commissioners. the official who desires
the extra help may choose his em-
plovee. The only exception to this
rule is in emergencies, where such
emergency will not permit of the delay
necessary for the board to assemble.
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