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not here for consideration and deter­
mination the question of whether it 
was wise or unwise for the teachers' 
club of Cleveland to affiliate with 
union labor organizations, and we have 
no opinion to express upon that sub­
ject. That they had a perfect right 
to affiliate with these organizations 
and the organizations with them, if 
they saw fit, everybody must concede. 
That right is guaranteed to both by 
the constitution." 

'Ve know of no law which prohibits 
a labor union from soliciting county 
employees to become members of it or 
which prohibits county employees from 
seeking membership in a labor union. 

Opinion No. 637 

Medicine-Phrsicians-Osteopaths 
-Chit·opractors. 

HELD: Osteopaths and chiroprac­
tors, as such, are not physicians and 
may not practice medicine or surgery 
in Montana. 

November 1, 1934. 
Your letter to us of recent date is 

in part as follows: 
"As you probably know, the State 

Medical Society recently entered into 
an agreement with the State Relief 
Commission to give emergency medical 
care to people on relief. After the 
contract was accepted and put into 
effect we received requests from the 
chiropractors and the osteopaths that 
we enter into an agreement with them. 

"According to FERA Rules and 
Regulations No.7, governing medical 
care provided in the home to reCipients 
of unemployment relief, quoting from 
Subdivision B of Section 3 on page 7, 
when a program 'of medical care in 
the home for indigent persons has 
been officially adopted, partiCipation 
shall be open to all physicians licensed 
to pl-actice medicine in the State sub­
ject to local statutory liInitations.' 

"Later on, 011 the same page the 
follo"ing statement is made: 'a sim­
ilar policy of procedure shall be fol­
lowed in the preparation of approved 
lists of nurses, dentists and pharma­
cists.' No mention is made of chiro­
practors and osteopaths. 

"We would appreciate it if you 
would advise us, if, under the terms 
of ~Iontana statutes, osteopaths and 
chiropractors are licensed to practice 
medicine in the state subject to local 
statutory limitations. 

"If they are not licensed to practice 
medicine it would appear that we 
can not enter into an agreement "ith 
them to furnish their professional 
services to people on relief." 
The practice of medicine and surgery 

is regula ted by Sections 3116-3124, Re­
vised Codes 1921. Section 3116 provides 
that the governol' shall appoint a board 
of medical examiners consisting of 
seven phySiCians. Section 3118 provides 
that any person wishing to practice 
medicine or surgery in this state shall 
first secure a certificate from said 
board. Section 3122 provides that. every 
person practicing medicine or surgery 
without such certificate shall be guilty 
of a misdemeanor and punished by 
fine or imprisonment, or both. The 
same section defines "practicing medi­
cine or surgery." 

The practice of osteopathy is regu­
lated by Sections 3125-3137, Revised 
Codes 1921. A state board of osteo­
pathic examiners is created and its 
duties defined. Every person who prac­
tices osteopathy in this state is required 
to secure from such board a license 
a uthorizing him to do so. Section 3130 
provides that such license "shall not 
authorize the holder thereof to pre­
scribe or use drugs in the practice of 
osteopathy" or to perform major or 
operative surgery." Section 3127, as 
amended by Chapter 79, Laws of 1925, 
makes it unlawful for any person to 
practice osteopathy in this state with­
out a license from said board. Section 
3132 prescribes the penalty for a viola­
tion of the statute. Section 3136 de­
fines the practice of osteopathy, and 
Section 31::17 declares that. "the system, 
method or science of treating diseases 
of the human body, commonly known 
as osteopathy, is hereby declared not 
the practice of medicine or surgery 
within the meaning of Sections 3116 
to 3124 of this code and is not subject. 
to the provisions of said sections." 

The practice of chiropractic is regu· 
lated by Sections 3138-3154, Revised 
Codes 1921. Section 3138 provides for 
the crea tiOB of a sta te board of chiro-
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practic examiners ('om posed of three 
practicing chiroprnctors. Section 3142 
provides that any person desiring to 
practice chiropructic in this state must 
obtain a license to do so from said 
board. Section 315.3 fixes the penalty 
for a violation of the act. Section .3144 
defines chiropractic, and Section 3146 
provides that chiroprnctors "shall not 
in any way imply that they are regu­
lar physicians or surgeons. They shall 
not prescribe for or administer to any 
person any medicine or drugs, nor prac­
tice medicine or surgery." 

In the Case of State v. Dodd,. 51 
Mont. 100, the supreme court considered 
Sections 3116-.3124 and Sections 312fi-
3137 and concluded that the practice 
of medicine and surgery does not in­
clude the practice of o!!teopathy, and 
that the practice of osteopathy does 
not include the practice of medicine 
and surgery. (State v. Wood, 5.3 Mont. 
566; State v. Hopkins, 54 Mont. 52.) 
With equal confidence it can be as­
serted, in view of existing statutes 
dealing with the suhjects, that the prac­
tice of medicine and surgery does not 
include the practice of chiropractic, 
and that the practice of chiropractic 
does not include the practice of medi­
cine and surgery. Indeed, in the case 
of State \'. Hopkins, 54 Mont. 52, de­
cided before Sections .31.38 to .3154 were 
enacted by the people at the general 
election held on November 5, 1918, the 
supreme court ruled that the practice 
of osteopathy included the practice of 
chiropractic. 

In the well considered case of State 
v. Sawyer, 214 Pac. 222, though it is 
hardly necessary to cite it in view of 
what has been already said, the su­
preme court of Idaho considered its 
statute relating to the practice of 
medicine and surgery and its statute 
relating to the practice of osteopathy 
and ruled that the holder of a license 
to practice osteopathy is not authorized 
to practice medicine and surgery, or 
either of them. (Ex parte Hust, 183 
Pac. 548.) 

It is clear, therefore, that osteopaths 
and chiropructors, as such, are not 
physicians and may not practice medi­
cine or surgery ill this state. 

Opinion No. 638 

Officers-Labor, Hours of-Pel' Diem, 
Defined-County Surveyor 

- Vacation--Overtime. 

HELD: There is no law which fL'(es 
the hours of employment of county and 
state officers at eight hours per day, 
nor is per diem defined as eight hours 
per day. 

A county surveyor is not entitled to 
compensation from the county when he 
is not working for the county. 

A county surveyor is not entitled to 
compensation for over-time work in the 
absence of a statute permitting it, and 
therefore may not. apply over-time work 
so as to rcceh'e a vacation with pay. 

November 1, 19.34. 
'l'his office has receh'ed a letter from 

your county sUl'\'eyor relative to pay 
during a mcation. In my letter to you 
dated September 26, 1!).34, I did not ex­
press an opinion on this question but 
merely agreed with you that Sections 
.3079 and .3080 It. C. ill. 1921 as amended 
hy Chapter 116, Laws of 192!), do not 
apply to the hours of labor of elective 
officers. Mr. Noyes, however, seems to 
ha \'e construed my letter as an opinion 
that he should be allowed a vacation· 
with pay where he has worked over­
time in lieu of the time when he was 
on a vacation, and has also raised the 
question whether he is not entitled to 
pay for over-time whenever he works 
more than eight hours per day. I did 
not express an opinion in my former 
letter on the specific question whether 
Mr. Noyes is entitled to pay for over­
time to make up for the time when he 
was away on a vacation. After con­
sideration and a comparison with the 
question passed on in Opinion No . .398, 
this volume, I am inclined to the opin­
ion that a county surveyor does not 
stand in the same position as a clerk or 
othel' employee whose position, as well 
as salary, is created and determined 
by the county commissioners. 

III that opinion we held that the 
county commissioners, as part of the 
contract of employment of clerks and 
employees, might provide for a reason-

cu1046
Text Box




