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Opinion No. 60

Schools—High Schools—Post Graduate
Courses—School Census.

HELD : The taking of the school cen-
sus has little or no bhearing upon the
question of the right of the pupils who
have completed regular high school
courses to attend the high school in
subsequent years until they reach the
age of 21 years. The high school board
may adopt rules excluding post-gradu-
ates where the reason is that there is
not sufficient room or instructors to
take care of those who are entering
and taking regular courses prescribed
for the regular course of study in any
year.

February 4, 1933.

This office has been requested for
an opinion as to whether the high
school board has power to exclude post-
graduates from school courses.

This office recently answered this
same question. which was asked by Mr.
Scott Fries, Principal of the Butte High
School, as follows:

“T have your letter relative to the
provisions of the Constitution requir-
ing admission of all vouths and chil-
dren to the public free schools hetween
the ages of gix and twenty-one years.
(Sec. 7, Art. XTI of the Constitution).
I do not believe that this provision of
the Constitution was intended to per-
mit high school students who have
finished the regular high school course
to return to take post-graduate work,
particularly where by doing so they
would displace others who are taking
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the regular high school work. The
purpose of the Constitutional provi-
sion was something entirely differ-
ent.”

The question is asked whether the
taking of the school census every year
by the clerk of the district of all chil-
dren and youths bhetween the ages of
six and twenty-one years residing in
the district does not authorize all such
to attend the high school. The taking
of the school census has little or no
bearing upon the question of the right
of the pupils, who have completed reg-
ular high school courses, to attend the
high school in subsequent years until
they reach the age of twenty-one years.

The primary purpose of the taking
of the school census was to determine
the number of pupils in each district
entitled to attend school in order that
certain school funds could be distribut-
ed to the various school districts of the
state on the basis of the school needs.
All pupils residing in the district with-
in the ages prescribed are included in
the school census. without regard to
the fact of whether they attend the
public school or attend a private school
in the district. The omission of any
pupil’'s name from the census would
nof, of course, exclude the child from
attending the school of the district in
which he was a resident.

Moneys distributed on the census
bhasis do not go to the support of the
high school. (Sec. 92, Chap. 148, Laws
of 1931.) The high school is supported
solely from the general county-wide
levy for high school purposes, and for
this reason the taking of the census and
the distribution of certain school funds
on the census hasis could not in any
way have any bearing upon the right of
any census child to attend high school.

A high school is defined as an in-
tegral unit of the public school system
which comprises some one or more of
the grades of school work intermedial
between the elementary schools and
the institutions of high education. (Sec.
1, Chap, 148, Laws of 1931).

School hoards have power to make
rules and regulations for the adminis-
tration of the schools and the conduct
of the affairs of the district when not
in conflict with or contravening any
statutory or constitutional provisions.

We must construe Sec. 7 of Article
XTI of the Constitution requiring ad-
mission of all youths and children be-
tween the ages of six and twenty-one
to the public free schools in the light
of the intention of the framers of the
Constitution. The purpose of this pro-
vision was to prohibit any discrimina-
tion in the matter of attendance at the
public schools. It was not intended as
a mandate to compel the opening of
the schools, either grade or high. to
those who have completed the pre-
seribed course.

A school board, within certain limi-
tations, is authorized to preseribe such
courses of study as will adequately
and properly fit the graduates of the
high school for admission to any of
the state institutions of higher educa-
tion; it could limit the work to such
courses as actually required to com-
plete a grade or grades for advance-
ment to the higher institutions of
learning, thus leaving no subjects not
covered by a student completing the
course.

It is therefore my opinion that the
school board may adopt rules excluding
pupils who have finished the regular
course of study at the high school from
further attendance on the high school
where the reason for doing so is that
there is not sufficient room or in-
structors to take care of those who are
entering and taking the regular conrses
prescribed for the regular course of
study in any year.


cu1046
Text Box




