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the same statutory fee as domestic 
corporations. 

Apparently the purpose of this fee is 
to cover the cost of examination by 
the state examiner. which is necessan' . 
from time to time in order that he ma~' 
know its financial condition. Since th~ 
statute makes no exception, we are in­
clined to the opinion that. foreign asso­
ciations like domestic associations. must 
pay this fee eyen though no new in­
vestments are receiyed. or no new loans 
are made. 

Opinion No. 596 

Building and Loan A~iations-For­
eign Corporation-Deposit of 

Money or Securities. 

HELD: Section 33, Chapter 57, Laws 
of 1927, requires that a foreign build­
ing and loan association as condition 
precedent to doing business in this state 
shall be required to make a deposit of 
money or securities similar to that re­
quired in that state (in which the said 
building and loan association is in­
corporated) of Montana associations 
doing business in that state. 

August 22, 1934. 
Replying to your letter of August 10, 

I wish to advise that the amended ar­
ticles of incorporation of the Western 
Loan and Building Company, which you 
have submitted, appear to be unobjec­
tionahle so far as the Montana laws 
are concerned and in my opinion you 
would be justified in consenting to the 
filing thereof. 

Because of the temporary suspension 
of business by the company and the re­
organization thereof it may be advis­
able to obtain a certificate as required 
by Section 29, Chapter 57, Laws of 1927 
relating to an agent upon whom service 
may be made, and his written consent 
obtained as required by Section 20 of 
said chapter. 

In view of the requirement of the 
Utah statute that a $50,000 guarantee 
fund be deposited as a condition pre­
cedent to a foreign building and loan 
association doing business in that state, 
and the provisions of Section 33, Chap­
ter 57, Laws of 1927, as follows: 

"When by the laws of any other 
state, territory or nation any taxes, 
fines, penalties, licenses, fees, depos­
its of money or securities or other 

obligations or prohibitions are im­
posed on huilding and loan associa­
tions of this state, doing business in 
such other state, territory or nation. 
or upon their agents therein. so long 
as such laws continue in force the 
same obligations and prohibitions 
shall lJe imposed on the associations 
of such other state, territory or na­
tion doing, or attempting to do a 
huilding and loan business, or a busi­
ness of like kind or character in this 
State, and upon their agents herein," 
I am of the opinion that you must 
require a similar deposit of the Wes­
tern Loan and Building Company as 
a condition precedent to its doing 
business in this state. 

Opinion No. 598 

Building and Loan Associations 
-Withdrawals-Dividends. 

HELD: A withdrawing member of 
a building and loan association is en­
titled to such dividends as have been 
declared at the time 'of his withdrawal. 

August 24, 1934. 
You have asked my opinion on the 

question whether members of Montana 
building and loan associations who re­
quest withdrawals, and whose requests 
ha\'e been registered, are entitled to 
dividends during the time of such re­
quest and registration. Neither the 
Constitution nor by-laws nor other 
specific facts are presented and hence 
our consideration will be addressed to 
the general question whether a member 
who has requested a withdrawal is en­
titled to future dhidends. 

I believe the answer to this question 
is found in Section 12, Subdivision 8. 
Chapter 57, Laws of 1927, as amended 
by Chapter 11, Laws of 1933, which 
reads in part as follows: "Any mem­
ber who withdraws his stock or whose 
stock is matured, shall be entitled to 
receive all dues paid in and all divi­
dends declared less interest, if any, as 
provided in subsection 7, less a reason­
able membership fee not exceeding two 
(2) per centum of the par value of 
each share of stock and less a pro 
rata share of all losses, if any, which 
have occurred, and no other fine or 
assessments shall be made against such 
stock." 

It is my opinion that the legislature. 
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in using this language, intended to de­
finitely fix the status of a withdraw­
ing member so that from the time of 
his \yithdrawal he would not only be 
released from all future losses but also 
deprived of future profits of the asso­
ciation. He would be entitled to the 
dividends which have been "declared" 
and would be liable for the losses 
"which have been incurred". This being 
my construction of the statute, which, 
I helieve, is the reasonable and ,proper 
construction thereof, nothing further 
need be added. This declared policy of 
the legislature, however, seems to be 
fair. As soon as the member has de­
clared 'his intention to withdraw, the 
processes of the association are set in 
motion to pay him and all future earn­
ings, as well as losses, are thereby 
restricted. The law generally is stated 
in 9 C. J. 942, Section 46: 

"If a withdrawing shareholder is 
entitled to any part of the profits, it 
is by virtue of some statute or by­
law governing such withdrawals. Such 
statutes and by-laws are generally so 
worded and construed as to allow the 
withdrawing shareholder his propor­
tionate share of dividends or profits 
already earned and declared or ad­
justed and apportioned, but none ac­
cruing thereafter, as this would be 
contrary to the general rule that a 
shareholder who withdraws is not 
liable for future losses nor entitled to 
future profits." 

See also: Agnew Y. Macomb etc., 
Association, 96 Ill. App. 665, 64 N. E. 
2HO; Kellenberger Y. Dskaloosa etc., As­
SOCiation, 129 Ia. 582, 105 N. W. 83H; 
Letorneau Y. Berlin etc., Association, 
(;8 N. H. 3HH, 368, 44 AU. 532; Synnott 
v. Iron Belt etc., Association 89 FecI. 
292. 

It is my opinion, therefore, in the 
absence of constitution or by-laws di­
recting otherwise, that a withdrawing 
member is entitled to such dividends 
as have been declared at the time of 
his withdrawal. 

Opinion No. 600 

Corporations-Articles of IncOl-pora­
tion, Amendment of-Directol's, 
Nwnbel' of-8ecretary of State. 

HELD: The statutes require that the 
number of directol's of a corporation 
be stated definitely hoth in t'he articles 

of incorporation and in amendments to 
articles of incorporation which amend 
the articles in that respect. 

August 25, 1934. 
In your letter to me of recent date 

you requested my opinion on the ques­
tion of whether or not an amendment 
to the articles of incorporation of the 
Santa Rita Oil and Gas Company, 
which in part is as follows: "That the 
number of directors or trustees of this 
corporation shall not be less than three 
nor more than seven," sufficicntly com­
plies with the law. 

Section 5905, Revised Codes 1921, a;;; 
amended by section 1 of Chapter 3;', 
Laws of 1931, provides: 

"Articles of incorporation must be 
prepared setting forth: 

"1. The name of the corporation; 
* * * 

"5. The number of its directors or 
trustees, which shall not be less than 
three nor more than thirteen * * *." 
Section 5918, Revised Codes 1921, as 

amended by section 1 of Chapter 38, 
La ws of 1931, provides: 

"Any corporation organized under 
any of the laws of the State of Mon­
tana * * * may * * * amend its ar­
ticles of incorporation by changing the 
* * * number of directors * * *." 
In this state, corporations are or­

ganized under the general laws, and 
are therefore creatures of statute, and 
can be brought into existence only hy 
substantial compliance with statutory 
provisions. The statute is in the na­
ture of a general grant of the right 
to c.xercise corporate franchises to such 
persons as may comply with its terms. 
The instrument called "articles of in­
corporation" constitutes the evidence 
of the acceptance of the terms and 
conditions contained in the statute. 
'fhe requisites of the instrument are 
clearly stated in section 5905 as amend­
ed. If anyone of these is omit.ted, such 
omission' is a fatal defect and no de 
jure right to exercise corporate fran­
chises exists. 'fhe number of directors 
must, therefore, be stated definitely 
because the statute so requires. (Bates 
Y. 'Vilson, 24 Pac. 99; Merges Y. Alten­
hrand, 45 Mont. 355; Martin v. Deetz. 
3H Pac. 368; In re Daughters of Israei 
Orphan Aid Soc., 210 N. Y. S. 541; 1 
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