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Opinion No. 595

Building and Loan Associations—For-
eign Associations—Annual Exami-
nation Fee, Payment of
—Insolvency.

HELD: Foreign building and loan
associations must pay annual examina-
tion fee as required by Chapter 167,
Laws of 1929, even though they are
in process of liquidation or tempora-
rily are not receivnig investments or
making new loans.

August 22, 1934.

Your letter regarding the annual ex-
amination fee to be paid by the Wes-
tern Loan and Building Company, has
been duly received.

Opinion No. 339, this volume, dated
September 16, 1933, to which you re-
fer, was in respect to the question
whether a building and loan associa-
tion in process of liquidation must pay
the statutory fee as provided by Chap-
ter 167, Laws of 1929. Whether foreign
building and loan associations should
pay such fee was not then considered.

I call your attention, however, to
another paragraph of this chapter which
reads: “Provided further, that all Build-
ing and Loan Associations incorporated
under the laws of other states, and
doing business in the State of Montana
under the supervision of the Superin-
tendent of Banks, in addition to the
regular fee as above set forth, shall pay
to the examiners making such exami-
nation, their necessary traveling ex-
penses including transportation and
subsistence.” It will be noted that nei-
ther this paragraph nor the one relat-
ing to domestic building and loan as-
sociations make any reference to asso-
ciations “mutually operated.” In view
of this express provision, as well as the
provisions of Sections 33, 34 and 35
of Chapter 57, Laws of 1927, we
are of the opinion that all foreign
building and loan associations, wheth-
er mutually operated or not, must pay
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the same statutory fee as domestic
corporations.

Apparently the purpose of this fee is
to cover the cost of examination by
the state examiner, which is necessary
from time to time in order that he may
know its financial condition. Since the
statute makes no exception, we are in-
clined to the opinion that foreign asso-
ciations like domestic associations, must
pay this fee even though no new in-
vestments are received or no new loans
are made.
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