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persons from becoming "dependent 
poor," but the use of this money for 
such purpose is not authorized by 
statute and is too remotely connected 
with the care and maintenance of the 
dependent poor to come within the pur­
pose of the statute. thou~h liberally 
construed. I am unable to find in said 
Chapter 100 any express or implied 
authority given to the county commis­
sioners to use county poor funds for 
the purpose stated. 

Possibly some sort of a loan mi~ht 
be obtained from your local hank. TIlE' 
money could be returned b~' the stock­
men as they recei yed it. 'l'he ba nk 
would be just as secure in the loan ali 
the count~- would he and, unlike thp 
county, is in the business of lenrlin~ 
money and thus serving the community. 
The item of interest and securitv could 
no doubt be arranged in some ,~'ay. 

Opinion No. 582 

Banks and Bankin~-Closed Banks in 
Receiver's Hands-Examination. 

Expenses of-Superintend'ent 
of Banks. 

HELD: The Superintendent of Ranks 
is entitled to traYeling expenses. hotel 
bills and per diem for the time actually 
spent by him in the examination. hy 
order of court, of a closed bank. 

July 30, 1934. 
You ha\'e submitted the Question 

whether the Superintendent of Rankf.; 
is entitled to receiye compensation for 
examining a closer! hank in the hanr!~ 
of a receiver appointed by the Distriet 
Court. the examination of said closed 
hank by the Superintendent of Banks 
having been ordered by the .Judge of 
the District Court. 

Chapter 88, Laws of 1923. amending 
Section 6080, R. C. M., 1921, provides: 

"'Section 6080. The expenses of 
traveling, hotel bills. and time ac­
tually spent by the office of the Sup­
erintendent of Banks in perfonllance 
of the duties imposed h)' Section 6079. 
shall be paid in full by the bank to 
the State Treasurer for the credit of 
the Current Departmental Appropria­
tion,' and that the title of the bill 
be amended to include Section 6080 
of the Revised Codes of :\iontana, 
1921." 
In view of the provisions of this Sec-

tion, I am of the opinion that the Su­
perintendent of Banks is entitled to 
traYeling expenses, hotel bill, and per 
(liem for the time actually spent by 
him in the examination of said closed 
bank. While there may be some ques­
tion as to the legality of the amend­
ment on account of the defect in the 
title of the Act, yet the substance of 
the Act as amended is not materially 
different from the original act. 

Opinion No. 583 

,Counties-Poor Ftmds-Poor-Relief 
-Office Rent-County 

Commissioners. 

HBLD: Since the work of the Ioea 1 
commissions and officers of the F. E. 
R. A. is directly connected with the 
giving of relief to the dependent poor 
of the county, the county commissioner" 
have the power, under Chapter 100. 
Laws of 1931, to .pay rent for local 
administrative offices where it is 
necessary and where it is not practic­
able or possible to establish same in 
the county court house. 

July 30, 1934. 
You have submitted for my opinion 

the Question whether county commis­
sioners may use county poor funds to 
pay rent of local administrative of­
fices of local commissions and officers 
working for the F. E. R. A. 

The money being spent by the Fed­
eral Government through the F. E. R. A. 
is for the purpose of providing relief to 
the dependent POOl' who, hecause of ill­
ness, unemployment or some other rell­
son. are unable to provide for them­
selves. Authorit~' is expressly given to 
the county commissioners by Subdivi­
sion 5 of Chapter 100, Laws of 1931, 
amending Section 4465, R. C. :\:£., 1921, 
to "provide for the care and mainte­
nance of the indigent sick. or the othpr­
wise dependent poor of the county." 

Since the work of the local commis­
sions and officers of the 1!'. E. R. A. is 
directly connected with the giving of 
relief to the dependent poor of the 
county, it is my opinion that the coun­
ty commissioners have the power, as 
provided by said Chapter 100, to pay 
rent for local administrative offices 
where it is necessary and where it is 
not practicable or possible to establish 
the same in the county court house, as 
to do so is directly connected with the 
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furnishing of relief to the dependent 
poor of the county for which the county 
POOl' fund is collected and maintained. 

We call attention to our opinion No. 
423. this volume. dated January 23, 
1034, where we held that the county 
commissioners have power to purchase 
paint and other supplies out of the 
poor fund for the purpose of keeping 
the poor employed by the C. W. A. In 
that opinion we said "the purchasing 
of such materillis seems to be a method 
reasonabl~' well adapted to the end of 
prm'iding for the care and maintenance 
of the dependent poor, a duty with 
which the county commissioners are 
charged." 

See also opinion No. 378. this ,'olume. 
dl\ted October 31, Hl33 , holding that 
the county commissioners had power 
to employ a manager for a county 
employment office. In that opinion we 
pointed out that the statute does not 
specify the exact method by which 
the county commissioners shall dis­
charge their duty of providing care 
lind maintenance for the dependent 
poor, and that the establishment of an 
employment office, where necessary and 
desirable in order to find employment. 
was a method reasonably well adapted 
to that end, and that the power mllY 
he found in sllid Section liS amended. 
Ree also our opinion No. 439. this vol­
ume, dated Fehruary 2, 1934. 

The principle here involved is not 
essentially different from that con­
sidered in those cases. As we have 
heretofore pointed out in our previolls 
opinions, the county commissioners are 
the judges of the necessit~· and desir­
ability. 

Opinion No. 585 

Elections-Candidal:es-Nominations 
-Qualifications-Counties. 

HELD: One who was nominated for 
county office b." having his name 
wlitten in the ballot and who was not 
a registered elector a t that time but 
who had become a registered elector 
hy the time he accepted the nomination 
is entitled to be the candidate in the 
general election of the party so llOmi­
nating him. 

August 1, 1!l34. 
You request an opinion from this of­

fice on the following matter: 

"A person was nominated for a 
county office in .Tefferson County, at 
the primary election on .Tuly 17, 1!l34. 
hy having his name written in on the 
Imllots. At the time of the primary 
election, he was not a registered elec­
tor of this county, but was a registered 
elector in another county in this state. 
On the 26th day of .July, 1934, he 
registered in this county by trans­
ferring his registration from another 
county. In his registration card, he 
stated that he had been a resident of 
this county for six months. On the 
2ith day of July, 1934, that being 
within the ten days after the primary 
election at which he received such 
nomination. he filed with the county 
clerk of this county a written declara­
tion indicating his acceptance of sllid 
nomination and paid to that officer 
the fee required for filing such pe­
tition. Is this person qualified to file 
such nominating petition as a candi­
date for a county office in this 
county?" 

We know of nothing in the constitu­
tion or statutes that ,vould render the 
person described ineligihle as a camli­
date for county assessor in your county. 

Section 4723 R. C. l\:J:. 1921 provides: 
"No person is eligible to a county of­
fice who at the time of his election is 
not of the age of twenty-one years, a 
citi7-en of the state, and an elector of 
the county in which the duties of the 
office are to he exercised, 01' for which 
he is elected." The election referred to 
in this section. we think is the Novem­
ber election. No one is elected to of­
fice at the primary election, but merely 
qualifies to come up at the regular 
election. Some of the court decisions 
hereinafter referred to relate to the 
regulllr and not. primary elections but 
we think the rules laid down will, in 
a general way, a.pply here. 

The decision in State v. Furnish, 48 
Mont. 28, cited by you, we think, is de­
terminative of YOUl' question. The Su­
preme Court there held that registra­
tion prior to exercising the privilege 
of voting was not a part of the quali­
fications of an elector, but a means of 
eliminating abuses in elections. Section 
540 R. C. M. 1!l21 provides in part that 
a ,'otel' must be a citizen of the United 
States, a resident of the state one yellr 
and of the county where he votes, 
thirty days. next preceding the electon, 
and twenty-one years of age or over. 
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