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a tten tion of the ba nk a t once to the 
peculiar de\"elopments recited above 
alHI which have been taken substan­
tin lIy from your letter. 

Opinion No. 568 

County Printing-Contracts, Sub-Let­
ting-Contt-acts, Assignment. 

HEI~D: Lnder Section 1, Chapter 10, 
Laws of IH2H, a newspaper is not only 
permitted but is posith'ely commanded 
to sublet in the e\'ent it should not be 
ahle to execute any part of the con­
tTIH:t for county printing. 

Printing contracts for county print­
in:.; cannot be assigned. 

A new agreement or contract is not 
required by the statute where the 
printing contract is so suh-Iet, and· 
will be unnecessar~' unless required by 
the original contract. 

,July 7, 1934. 
You ha\'e reque~ted an opinion as to 

whether or not Lewis and Clark Coun­
tv is to continue its cont.ract with the 
Helena I ndependent for county print­
ing, it appearing that hecause of a 
stl:ike, the Independent is unable to 
furnish the printing from its own 
plant but must. sub-let or procnre the 
prin ting elsewhere. 

The following sentence, found at the 
end of Section 1, Chapter 10, Laws of 
192!), is so clear tha t we do not see 
how anyone reading it can mistake its 
intent: "All newspapers which' may re­
cei ve any contract for printing under 
this act, and which lllay not be able to 
execute any part of such contract, shall 
be l'equil'ed to sub-let such contract or 
portion of contract to some newspaper 
or printing establishment within the 
f;tate, which shall do the work under 
contract so sub-let entirely within the 
state with Montana labor." ] t would 
appear that the legislature not only 
intended to permit a newspaper to sub­
let but positively commanded it to do 
so in the event it should not he able 
to execute any part of the contract.' 

Your second inquil-y raises the ques­
tion whether or not the contracting 
newspaper may assign the balance of 
the contract to some other printing 
concern, or whether they can hire some 
other concern to perform the balance 
of said contract. 

Wc think the contract cannot be as-

signed. The statute commands that 
such work must be sub-let. There is 
a hroad distinction between sub-letting 
and assigning. 'Ve quote the follow­
ing to indicate briefly what this dis­
tinction is: ""Where a contractor sub­
lets the whole or a part of the labor 
to be performed by him the party with 
whom he contracts is deSignated a sub­
contractor." (30 American and English 
Encyclopedia of Law, 2nd Ed. 1195.) 
"Unless expressly restricted by the 
terms of the contract the builder is 
not necessarily required personally to 
perform the work but may sublet it." 
(9 C. J. 735.) "In the absence of an 
pxpress contract making the owner li­
able, the compensation of persons who 
perform labor for. or furnish materials 
to, t.he builder who has undertaken to 
perform the work is generally to be 
paid by such builder, and not hy the 
owner, * * *." (!) C. J. 835.) 

Next you inquire whether or not thc 
person to whom the work is sub-let 
must. enter into a new agreement with 
the county. The statute does not re­
quire it and we assume, since you 
failed to say that the contract required 
it, that the contract itself makes no 
mention of the matter. The rule is well 
settled that in cases of contracts of 
this general nature the contractor need 
not secure the consent of the other 
party in order to sub-let the whole or 
a portion of his contract. 

Opinion No. 569 

State Plinting-Union Label-Consti­
tutional Law, 

HELD: Section 260, R. C. M., IH2!, 
requiring all state printing to contain 
the label of the International T~'po­
/.:raphicnl Union, is constitutional. 

July 7, 1934. 
"'e acknowledge your request for an 

opinion as follows: "Complaint bas 
been made to this office that printing 
for the State of Montana has been de­
lh'ered to the state purchasing agent 
which did not contain the label of the 
International Typographical Union. As 
we understand it this is in violation of 
Section 260, Chapter 18 of the Hevised 
Codes of :\iontana, 1921. Will you 
kindly l:,'i I'e us an opinion as to thc 
validity of this statute and whether 
or not It printing establishment not 
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