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Opinion No. 543

Taxation—Delinquent Taxes—Redemp-
tion After Tax Sale of Portion of
Traect Assessed as Whole.

HELD: The county treasurer is not
authorized, prior to tax sale, to accept
payment of taxes on a tract or plot
of land which was assessed as part
of a unit with other lands.

But after tax sale, the owner or any
person interested may redeem a por-
tion of the real estate and require the
county treasurer to compute the amount
of taxes necessary to be paid to re-
deem such part.
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You inquire if the owner of a piece
of land, less than one section in ex-
tent and listed as one unit and upon
which the taxes are delinquent, can
require the segregation of such taxes
so that he may pay to the County
Treasurer the taxes on a portion of
said land and leave the remainder
delinquent.

Section 2023, Revised Codes of Mon-
tana, 1921, provides: “land must he
assessed in parcels or subdivisions not
exceeding 640 acres.”

The general rule appears to be that
where land owned by an individual is
assessed in separate tracts or subdi-
visions he may require the segregation
of the taxes as to the tracts so sepa-
rately listed and may pay the taxes
upon one tract without paying it upon
other tracts. 61 C. J. 965.

There does not appear to be any
general rule or principle nor specific
statutory enactment which requires or
permits a County Treasurer to segre-
gate taxes of a piece of land listed as
one unit so that the owner may pay
the tax on a portion thereof. In other
words, insofar as the payment of taxes
is concerned prior to a tax sale, there
appears to be no requirement or au-
thorization for the County Treasurer
to accept payment of taxes on lands
assessed with other lands. (See: Webb
v. Title Co., Ariz., 185 Pac. 128; Challis
v. Hekelnkaemper, 14 Kans. 474.)

In connection with a redemption of
real estate after a tax sale a different
rule applies. The right to redeem real
estate is fixed by Chapter 48 of the
Laws of 1923, amending Section 2211
of the Revised Codes, 1921. This stat-
ute states that “in case the said real
estate shall have been assessed or
sold, together with other real estate,
or in case the tax assessed against any
other property shall be a lien thereon,
then it shall be the duty of said county
treasurer to compute and apportion the
tax that should have properly been as-
sessed against the said real estate
sought to be redeemed, and upon which
the taxes are sought to be paid, the
same as if said property had been sep-
arately assessed.”

This statute has been construed in
the case of State ex rel. Federal Land
Bank v. Hays, 86 Mont. 58, to permit
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a mortgagor to redeem a portion of
lands included in a mortgage and which
have been included with other lands
at. the time of assessment, without re-
quiring the payment of the taxes on all
of the lands assessed in a body or on
all of the lands included in the mort-
gage. The statute also says that it may
be done by any persons who “have any
interest in such property.”

Under this decision it would seem,
therefore, that the owner or any per-
son interested might redeem a portion
of the real estate and require the coun-
ty treasurer to compute the amount of
taxes necessary to be paid to redeem
such part.
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