W

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 37.

Opinion No. 538

Motor Vehicles—Licenses—Application
for Registration—County Treasurer.

HELD: No county treasurer may ac-
cept application or receive license fee
for any automobile from an owner, or
from an automobile taxpayer, residing
in another county.

May 29, 1934.

You have submitted the following
question :

“Relating to laws enacted by the
Extraordinary Session 1933-1934 ap-
plying to county treasurers collecting
motor vehicle licenses, will you please
advise if county treasurers are re-
stricted to collect such license only
from resident taxpayers of their re-
spective counties. In other words,
can a county treasurer accept a li-
cense fee and issue a license to a
resident taxpayer of another county
within this state?”

Section 1759 R. C. M. 1921 as amend-
ed by Chapter 113, Laws of 1925, Chap-
ter 181, Laws of 1929, Chapter 158,
Laws of 1931, Chapter 158, Section 1,
Laws of 1933, provides:

“Every owner of a motor vehicle
operated or driven upon the public
highways of this state shall, for each
motor vehicle owned, except as herein
otherwise expressly provided, file, or
cause to be filed, in the office of the
county treasurer of the county where-
in such motor vehicle is owned or tax-
able, a verified application for regis-
tration or re-registration, upon blank
form to be prepared and furnished by
the Registrar of Motor Vehicles, exe-
cuted in duplicate, which application
shall contain: * * *”

It will be observed that the owner
of the motor vehicle shall file a veri-

fied application for registration “in
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the office of the county treasurer
- wherein such motor vehicle is owned
or taxable.” I find no statutory pro-
vision aunthorizing any owner of an
automobile to file, or any county treas-
urer to receive any application for
registration, except for automobile
owned or taxable in the county.

In the absence of such statute and
in view of the express provision of
Section 1, Chapter 158, Laws of 1933,
I must conclude that county treasurers
are restricted as above stated and
that no county treasurer may accept
application or receive the license fee
for any automobile from an owner or
from an automobile taxpayer residing
in another county.

Note: Under Sec. 1, Chap. 13, Laws
of Extraordinary Session, 1933-1934,
the application need not be verified.
(See opinion No. 433, this volume.)
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