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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 510

Elections—Residence—School Districts
—Challenge of Elector.

HELD: The fact that an elector of
one school district purchased land in
another school district has no bearing
upon his right to vote at an election
in the first district unless it can be
shown that he intended to change his
place of residence to such new district
and had done so before such election.

April 12, 1934.

You request an opinion from this of-
fice in the following matter:

The votes of two parties desiring to
vote were challenged. These two par-
ties had resided in this district on a
rented tract of land for several years
prior to the election and still farm
land in the district. About March 12th
these parties who are brothers, pur-
chased under contract a tract of land
in an outside district and moved their
personal effects there to a house situ-
ated on that tract of land and have
since eaten and slept in this house, re-
turning to land in this particular dis-
trict to herd their cattle daily and have
been physically present in the district
every day since March 12th and to
date of election. It is presumed that
these men will continue with their
farming operations on their land on
the place which they have purchased
and it is likewise presumed that they
will continue to live there until default
in their contract, at least, which can-
not be before this fall.
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The question then is whether or not
these parties were qualified voters in
the district from which they moved
on March 12th and likewise whether or
not they had a right to vote at any
school district election.

Section 574, R. C. M., 1921, provides
the rules for determining residence of
voters and provides, “A change of resi-
dence can only be made by the act of
removal joined with the intent to re-
main in another place. There can only
he one residence. A residence cannot
be lost until another is gained.” (sub-
division 9.)

In Sommers v. Gould, 53 Mont. 538,
the Supreme Court said: ‘‘The resi-
dence of a voter must be determined
from his acts and intent.” 54 C. J. 708,
on the subject of residence, states “The
meaning”’ (of residence) “when em-
ployed in a statute is often provocative
of dispute, often making it difficult to
give an exact definition. * * * for
when used in statutes it has different
meanings in different connections. * * *
As its statutory definition depends upon
the legislative purpose as well as on the
context of the statute, it must be con-
strued in every case in accordance with
the object and intent of the statute in
which it occurs; hence its meaning is
to be determined from the facts and
circumstances taken together in the
particular case.”

As Section 574 relates specifically to
the registration of voters the provisions
of that section control where it lays
down any rule. Subdivision 9, quoted
above, was quoted in Sommers v. Gould,
supra, and is directly in point in the
case you submit.

The fact that the two brothers had
land in another school district than the
one where their right to vote was chal-
lenged, has no bearing on the question
involved here, unless it can be shown
that they intended to change their
place of residence to the new location.
They might own land in a dozen school
districts, but, of course, could vote in
but one. IBven though they may intend
to change their place of residence to
the new location they may not have
intended to make such change until
after the date of the election or some
subsequent date. We think the stat-
utes grant them the privilege of deter-
mining when they will relinquish their
old residence for the new. 1f the broth-

ers contend that it was their intention
to retain their voting residence in the
old district, backed by the fact that
they still have property interest in
that district, we think they established
a right. to vote there that could not be
easily overcome. From some facts given
it might appear that they intended to
establish a new residence, but the in-
tent to do so and the particular date
of the change is known only to them.

We are, therefore, of the opinion that
the challenge of their right to vote
cannot be sustained.
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