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llecome due until they are paid; and 
said rate must be charged irrespecti"e 
of the ra te of in terest on the bonds 
themselves. 

::\iarch 17, 1934. 
Your letter to us of recent date is 

liS follows: 
"The State Treasurer's office char~­

(>s various school districts interest at 
the rnte of 60/0 on their delinquent 
coupons and bonds owned by the State 
of ::\Iontana. Interest. ae-cordin;;ly. has 
been char~ed on interest coupons Ilnd 
nmortizaNon f'oupons-that is, inter­
est has been charged on hoth princi­
pal and interest. 
"In view of the fact tlla t there has 

heen a qnestion raised as to our right 
in charging this interest, we would 
like to obtain ~-our Ol)inion on the fol­
lowing: 

"1. Should interest he charged on 
delinquent bonds from the date of the 
last interest pa~'ment to date of pa~'­
ment of bonds? 

"2. Should interest be charged on 
:;mortization coupons as a whole, or 
only on the portion of the coupon rep­
resenting principal'! 

"3. Should interest be charged on 
conpons that are interest on the prin­
.;ipal ?" 

Section 29 of Chapter 147, Laws of 
,W27, prol'ides that any and all install­
ments of interest and principal on 
school bonds held by the state not 
promptly paid when due shall draw 
interest at the rate of six per cent per 
annnm from the date due until actually 
paid, irrespecth-e of the rate of inter­
c~t on the honds themselves. 

By thIs statute the legislature un­
:loubtedly intended that school bonds, 
amortization coupons and interest cou­
pons, on which payment is delayed, 
should hear interest at the rate pre­
sCl'ibed from the time they become due 
until they are paid. (Kalman v. Treas­
ure County, 84 ::\'font. 285; Hoswell 
Drainage Dist., v. Parker, 53 Fed. (2d) 
793; 33 C .• T. 205.) 

We are constrained, therefore, to an­
~I\'er the first [lI1d third questions pro­
poundcd in the affirmative and to an­
!5wer the second question propounded 
in this way: Interest should be charged 
on the full amount of the amortization 
coupon and not on the full amount 
thereof less the included interest. 

Opinion No. 496. 

Schools-.1oint School Dish'iets-Reg­
istered Warrants, Payment of­

Teachers. 

HELD: In the absence of any stat­
utory prol'isions regulating the custody 
of funds and payment of registered 
warrants in elementar.,· joint school 
districts, it is reasonable to follow the 
prOloisions governing high schools in 
the same matter. . 

A teacher should not be made to suf­
fer where school officials have caused 
bel' to register warrants in the county 
of a joint school district whiclt doe~ 
not have custody of the funds, and not 
in the county which does, since the ob­
ligation is an ohligation of the district. 

February 26, 1934. 
You submit the following matter and 

request an opinion thereon: 
"During the year 1931-32, one Mrs. 

W. L. Viebrock'taught School Distlict 
No. 89, which is a joint school dis­
trict witb Musselshell County. She 
received registered warrants to the 
amount of $260.00 registered from De­
cember 10, 1931 to May 2, 1932, in 
Musselshell County. During the Sum­
mer of 1932, the County Superintend­
ent of Golden Valley ordered that all 
the business of said school district 
be transacted in Golden Valley Coun­
ty, the place where the school house 
was and is now situated. No school 
"'as held during tlte school year of 
1932'33. During the school year of 
] 933-34, school is being held in said 
(;ounty, and registered warrants are 
threatened to be paid out of funds in 
the Golden Yalley County leal'ing the 
previous rel,oistered warrants in Mus­
selshell County unpaid. 

"All warrants should be paid in the 
order of their re!,oistt'ation, and it 
seems to me the place or county with­
in which they may be is immaterial; 
but how to handle this situation, I 
cannot tell unless we obtain some 
court order to transfer the registered 
warrants in Musselshell County, re­
taining the original date of registra­
tion of ~lusselshell County warrants 
so as to be ahead of the Golden Val­
ley registered warrants. How else the 
trustees could effectil'ely make ar­
rangements to get the same results, I 
am unable to determine." 
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There is no statute relating to your 
problem as far as it applies to ele­
mentary schools, and we find no court 
aeNon in whieh it is involved, but we 
think the legislative intent in such a 
matter may be assumed from a provi­
sion of the statute relating to high 
sehools where sueh a situation is pro­
vided for. 

Section 28 of Chapter 178, Laws of 
1933, provides as follows: "The COUll­
ty Treasurer of each county in which 
any part of a joint school district, 
maintaining a hi;;h school, or high 
sehools, is situated, shall, on the fif­
teenth day of December in each year, 
and at the end of every three (3) 
months thereafter, transmit all moneys 
in his possession belonging to such 
joint school district, to the County 
Treasurer of the county required to 
keep the budget and high school ac­
counts of the joint district." In the 
'lbsence of any statutory proviSion reg­
nlating this matter in elementary 
sehools, we think it reasonahle to fol­
low the prOVISIOn governing high 
schools in the same matter. If this 
cannot be done and no other satisfac­
tory adjustment can he made, we think 
your next best course could be to sub­
mit the matter to the district court 
and get the Court's interpretation of 
the duty of the school officials in the 
premises. 

'While warrants IlIUSt be paid in the 
order of their registration, except 
"here otherwise pro,ided by statutes. 
and the teacher's warrants to which 
~'ou refer are not registered in one of 
the counties in whieh a part of the 
school district is located, yet the war­
rants are an obligation of the district, 
and the registration in one county was. 
no doubt, due to the acts of the school 
officials. The dilemma confronting the 
teacher is probably not due to any 
neglect or fault of the teacher, and the 
teacher should not he made to suffer 
from the negligent acts of the school 
officials. 

Opinion No. 497, 

ReIief-TempOl-ary Relief-Residence 
-Intent and Act. 

HELD: Chapter 19, Laws of the Ex­
traOl'dinary Session, 1933, authorizes 
temporary relief to anyone on applica­
tion, but permanent relief only to per­
sons who have resided in the county 

for not less than one year next precell­
ing the date of application. 

"Residence", within the meaning of 
the Act, can only, under Section 33 (7), 
R. C. ~f., 1921, be gained for purposes 
of relief under Chapter 19, supra, b~' 
the union of the act and intent of re­
siding within the county and state; 
and the "intent" there referred to must 
be determined by the facts and cir­
cllmstanees involved in the particular 
case under consideration. 

March 13, 1934. 
We acknowledge receipt of yours of 

the 7th enclosing copy of an opinion 
~'ou rendered your board of county 
commissioners relative to the obliga­
tions of the county for the eare ami 
maintenance of indigent non-resident~ 
and you advise that the board has re­
quested that such opinion be submitted 
to this office for approval. 

Sections 4531. 4532, and 4533, R. C. 
M., 1921, have been amended at vari­
OilS times, but were amended at length 
by Chapter 19 of the Extraordinary 
Session of the Legislature of 1933-1934 
amI now provide as follows: 

"Section 4531. Application of Per­
sons Seeking Relief. Any person 
seeking relief must make application 
to any member of the Board, who, 
lllay grant an order for temporary re­
lief, but before granting any perma­
n(nt order for relief, must require 
3atisfactory evidence that he has been 
It resident of the county for one (1) 
year immedia tely preceding the day 
ufton which applieation is made and 
properly sign a document permitting 
the count~' and its representatives to 
inyestigate their financial condition 
in any way it, or they, see fit, includ­
ing inquiry of individuals, hanks, 
building and loan associations, insur­
ance companies, United States Postal 
Savings Department, and request and 
authorize any and every indiyidual, 
institution and department to impart 
unto said county or its representatives 
any information it, or they, may de­
sire. 

"Section 4532. Persons Belonging 
to Another Countv to Be Remm'ed. 
'Vhen application "is made, if it ap­
pears to the satisfaction of the Board 
that the person applYing has resided 
in the county for one (1) year, he is 
entitled to the relief provided by this 
chapter; but if on examination it ap-
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