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Opinion No. 467.

Parent and Child—Stepfather—Cus-
tody of Children.

Held : A stepfather of children whose
mother is deceased, has, by reason of
the relation merely, no right to the cus-
tody of the children but he may be en-
titled to the custody if he stands in
loco parentis to such children.

A person standing in loco parentis
to a child is entitled to the custody of
such child as against third persons.

February 19, 1934.
You have asked my opinion on the
following facts: “A., the father of two
children, died, his widow later marry-
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ing B., who provided support for the
children but did not legally adopt them.
The mother died and the question has
arisen as to who has the right of cus-
tody of the children, the stepfather or
the mother’s sister. Please advise us.”

Neither the stepfather nor the aunt
of the children, merely by reason of
such relationship, has the right to the
legal custody of the children in the
absence of adoption or guardianship
proceedings. In State ex rel. Sheedy
v. District Court, 66 Mont. 427, 213
Pac. 802, where' the Court permitted
the aunt to adopt children whose par-
ents were deceased, upon petition for
adoption being presented by her, it was
lield that since the statute did not re-
quire that notice be given to the step-
father, that no notice to him was re-
quired.

We are not advised of the facts from
which it may be determined whether
either, or some other person stands in
loco parentis to these children. As-
suming, however, that the stepfather
now has the children in his custody,
and has been supporting them in his
family, I call your attention to the fol-
lowing general principles of law:

“A person standing in loco parentis
to a child is one who has put himself
in the situation of a lawful parent by
assuming the obligations incident to
the parental relation, without go-
ing through the formalities necessary
to a legal adoption, and the rights,
duties, and liabilities of such person
are the same as those of the lawful
parent, * * *” (46 C. J. 1334, Sec.
174.)

“A person standing in loco parentis

is entitled to the custody of the child,.

as against third persons, unless his
conduct renders him unfit for such
custody, * * *” (Id. Sec. 175.)

“A stepparent does not, merely by
reason of the relation, stand in
loco parentis to the stepchild * * *,
but a stepparent who voluntarily re-
ceives the stepchild into the family
and treats it as a member thereof
stands in the place of the natural par-
ent, and the reciprocal rights, duties
and obligations of parent and child
continue as long as such relation con-
tinues.” (Id. Sec. 181.)

In this connection see also Section
5846, Revised Codes of Montana, 1921.

“A stepparent has, by reason of the
relation merely, no right to the cus-
tody of his stepchildren, but he may
be entitled to the custody if he stands
in loco parentis to the children.” (Id.
Sec. 182.) (See also in re Flynn, 87
N. J. Eq., 413, 100 Atl. 861.)


cu1046
Text Box




