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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 464.

Cities and Towns—City Treasurer—
Bond, Reduction of—City Council.

HELD: In the absence of statute or
contract prohibiting it, the amount of
the bond required of the city treasurer
may be reduced if the city council deem
it excessive.

) February 16, 1934.

You have submitted the question:
‘“Where the bond of a City Treasurer
has been fixed by ordinance in the
amount of $100,000.00, and a subse-
quent Council bhas deemed the amount
of the bond is excessive, can the Coun-
cil reduce the amount of the bhond dur-
ing the term of the City Treasurer?

Section 5017 Revised Codes of Mon-
tana 1921 provides: “The city treas-
urer, city clerk, and city marshal, and
such other city officers as the council
by ordinance may require, must give
official bonds, in such sums and secur-
ities as the ordinance may prescribe,
which bonds must be approved by the
council and filed with the city clerk,
except the bond of the city clerk, which
must be filed with the city treasurer,
and no officer must become surety upon
the official bond of another.” Section
6236, R. C. M. 1921, as amended by
Chapter 145, Laws of 1923, provides
that the premium on a surety company
bond furnished by a city official shall
be a proper charge against the general
fund of the city.

I find no statute prohibiting the re-
duction in the amount of such bond
where it is deemed excessive. Since
the amount of the bond is not fixed by
statute, but left to the discretion of the
city council, in the absence of statute
or contract prohibiting it, I am of the
opinion that the amount of such bond
may be reduced if the city council
deem it excessive. There appears to be
no good reason why this may not be
done and the cost of city government
thus reduced.
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