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"3. Under the e."\:isting laws, does 
the State Board of Health have no 
SuperVISIOn over the statement of 
weight on bread or should this by 
right come under the State Sealer of 
Weights and Measures? For instance, 
if a man is putting out a loaf of bread 
laheled as containing one and one­
half pounds of bread, and upon our 
examination we find it to contain all 
appreciable amount less than this, 
could we take action to prosecute the 
guilty party or would it be necessary 
to refer the matter to the Secretary 
of State for his action, 
The authority of the State Board of 

Health under the Food and Drug Act 
is confined, in our opinion, to inspec­
tions made for the purpose of determin­
ing whether foods and drugs handled 
and sold to the public conform to the 
standards of purity required by the 
statutes, and whether the places where 
foods and drugs are dispensed are kept 
clean and sanitary. The reference to 
the weight, marking and labeling of 
packages, we think, is to provide for 
such marking and labeling as will in­
form the public of the mixture or con­
tents of the thing sold-indiCia such as 
will convey information relating to the 
food or medical properties of the con­
tents of such packages. We do not 
think it was the intent of the Food and 
Drug Act to authorize the Board of 
Health to inspect any goods offered 
for sale for the purposes of determin­
ing whether the quantity or weight 
conformed to the Weights and Meas­
ures Act. That authority is vested in 
another department. 

Taking up your questions in order, 
our answer to No.1 is "No." 

Answering No. 2--insofar as your 
regulation 117 relates to marking of 
packages, and rule of measure of 
weights, etc., relates to the purity of 
foods and drugs, you are within your 
powers under the Food and Drug Act, 
hut not otherwise. 

OUI" answer to No.3 is "No." 

Opinion No. 449. 

Veterans-l''uneraJ Expenses--.county 
Commissioners. 

HELD: It is the intent of Section 
4536, R. C. 1\:1., 1921, as amended by 
Chapter 181, Laws of 1931, to provide 
for the decent burial of veterans only 
when the deceased's estate, or relatives 

or friends cannot provide for such de­
cent burial. 

February 6, 1934. 
'Ve acknowledge receipt of yours of 

the 29th of January, which is as fol­
lows: 

"I have a question that I would like 
to submit to you as to the interpreta­
tion of Section 4536, of the Reyised 
Codes of 1921, as amended by Chapter 
181, page 486, Session Laws of the 
23rd Session of Montana, said section 
being in relation to the burial of de­
ceased soldiers, sailors and marines, 
etc. 

"It appears this law was first en­
acted in 1903, carried forward into 
the Reyised Codes of 1907, then re­
enacted in the Revised Codes of 1921 
and subsequently amended by Chapter 
181, Session Laws of the 23rd session. 

"'Ve have a Spanish War Veteran 
who died in the Federal Hospital at 
Helena, Montana, about the 14th day 
of January, 1!)34. The veteran was 
huried at the expense of his own es­
tate and I understand an application 
is to be made to the board of county 
commissioners for an allowance of 
$150.00 funeral expenses as provided 
in said Section 4536. 

"In the Codes of 1907 there is a 
provision to the effect that any honor­
ably discharged soldier who died 
\vithout leaving sufficient means to 
defray funeral expenses should be 
huried at the expense of the county, 
such expense not to exceed the sum 
of $50.00. When that section was re­
enacted in the Revised Codes of 1921, 
the clause relating to the soldier dy­
ing without sufficient means for buri­
al service is left out and the amount 
increased for the soldier to $150.00. 
The amendment enacted by the Ses­
"iOIl Laws in the 23rd Session left the 
Section 4536 the same with the excep­
tion that the burial fees allowed to 
nurses should not exceed the sum of 
$100.00, which is practically the only 
change made by the last amendment 
to Section 4536. 

"The question is, if a deceased sol­
dier had sufficient means to defray 
the expenses of his burial, would the 
board of county commissioners be 
compelled to allow, on proper appli­
cation, the sum of $150.00 for burial 
expenses," 

cu1046
Text Box



314 OPI~IO:NS OF THE ATTOR~EY GE);ERAL 

Chapter 181 to which you refer was 
enacted by the Twenty-second Legis­
lative Assembly, not the Twenty-third. 

From a careful reading of the said 
chapter and the prior acts which that 
chapter amended, we are of the opin­
ion that it was the intent of the legis­
lature to provide for the "decent buri­
al" of all such persons as those named 
in the Act when deceased's estate, or 
relatives or friends could not provide 
such decent burial. The injunction that 
when the county pays for such hurial 
service such burial shall not be made 
in any pauper burial ground or ceme­
tery, we think, furnishes the key to 
this interpretation. Certainly, the stat­
ute does not mean that all persons 
named in the Act shall be buried at 
public expense regardless of their fi­
nancial condition or that of their rela­
tives at the time of death. 

We think it of particular significance 
that Section 4536 R. C. M. 1921 is in­
cluded in the Chapter entitled "Care 
of County Poor." We think this fact 
further supports the construction we 
have placed on the statute as indicated 
above. 

. Opinion No. 451. 

Co-Operative AssociatiollS--;Corpora­
tions-Fees-Secretary of State. 

HELD: The general laws governing 
corporations must control when ques­
tions concerning the incorporation of 
or the government of co-operative asso­
ciations are not covered by the Co-op­
erative Associations Act, Sections 6375-
6396, R. C_ M., 1921_ 

Where the question of fees for serv­
ices performed by the office of the 
Secretary of State is not covered by the 
Co-operative Associations Act, the gen­
eral laws governing corporations will 
control. 

February 7, 1934. 
You submit the following matter and 

request an opinion thereon: 
"Your predecessor in office, under 

date of January 14, 1927 (Vol. 12, 
page 22, Opinions of the Attorney 
General, 1926-28), gave this office an 
opinion to the effect that a coopera­
tive association organized under Chap­
ter 25 of Part III of the Civil Code 
of Montana, 1921, is not governed by 
the reneral corporation act and no 

filing fee should be charged by the 
Secretal'y of Stat.e and that amend­
ments to articles of incorporation 
should be filed in the same manner as 
the original articles. May I ask for 
a re\-iew of this opinion by your of­
fice a t this time? 

"It appears to me that Section 145 
of the Redsed Codes of 1921 is in­
tended to set up a schedule of fees 
which may be charged whenever sel'Y­
ice is performed by the office of the 
Secretary of State and it would ap­
pear to me that where the fee for 
such service, either in a change of 
name, increase of capital stock, or 
other amendment to articles, is not 
provided by the special act, the pro­
visions of Section 145 would apply." 

From the letter of the attorney for 
the Pondera Producers Co-Operative. 
Inc., which is attached to your letter, 
we quote the following: 

"The Pondera Producers Co-Opera­
tive, Inc., a co-operative association, 
desires to change its name to The Pon­
dera Poultry Growers, Inc. I have 
advised them that it is necessary to 
follow the procedure outlined in the 
statute, to-wit: Section 5918 of the 
Revised Codes as amended by Chapter 
38 of the Laws of 1931 in reference 
to the changing of names by corpora­
tion. I find no provision in the stat­
utes of this state for the change of 
name of a co-operative association and 
assume that the statute above men­
tioned applies. 

"However, under the law in refer­
ence to the organization of an ordin­
ary corporation the original articles 
of the corporation are filed with the 
County Clerk and Recorder and a cer­
tified copy filed with the Secretary of 
State while in the cases of a co-opera­
ti ve association the filing is just re­
versed and before proceeding on be­
half of the association I desire to 
know that your office will issue the 
certificate of change of name if the 
proceedings as outlined in the above 
mentioned are followed. 

We find very little in the statutes 
and court decisions bearing on your 
questions. In Section 6379 of the Act 
it is provided that such corporations 
shall be "subject to all duties, restric­
tions and liabilities set forth in the 
general laws in relation to simliar cor­
porations, except so far as the same 
may be limited or enlarged by this 
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