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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 37

County Commissioners—Sheriffs—
Dances—Mileage.

HELD: The board of county com-
missioners has no power to employ any-
one to attend dances and pay the claim
of such appointee out of the sheriff’s
fund. A sheriff has no authority to
go, or to send a deputy, at the expense
of the county to a dance, or to any
other meeting, unless he has reasonable
grounds to believe that there would be
a breach of the peace or some serious
disorder arising out of such meeting.

January 23, 1933.

You ask an opinion of this office on
the following questions “1. May the
Loard of county cominissioners employ
a man to attend and supervise dances
ostensibly as deputy sheriff and pay for
his services out of the sheriff’s budget?
2. May the sheriff decline to attend
dances when requested to do so for
the purpose of maintaining order?”’

Section 4731, R. C. M., 1921, places
appointment of deputies entirely under
the control of the particular county of-
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ficer to the exclusion of the board of
county commissioners.

Section 4874, R. C. M., 1921, as amend-
ed by Chapter 82, Laws of 1923, places
in the hands of the board of county
commissioners the power to fix the
number of deputies that any county of-
ficer may have, and to provide the com-
pensation for such deputy or deputies.

Attorney General Rankin, in the Of-
ficial Opinions of the Attorney General,
Volume 10, on page 62, rendered an
opinion to the County Attorney of Gran-
ite County, in which he used the follow-
ing language:

“The board of county commissioners
has no power or authority to appoint
a deputy or deputies to any county
officer. * * * The board simply fixes
the number of deputies which the sev-
eral county officers may appoint, and
fixes their salaries, and each county
officer may then appoint as his depu-
ties such persons as he desires, and
the board of county commissioners has
nothing whatever to do with naming
such deputies.”

It is the opinion of this office that
Attorney General Rankin’s opinion ren-
dered on this subject is in harmony
with the statute. As a logical conclu-
sion, it is the opinion of this office that
the board of county commissioners has
no power to employ anyone to attend
dances and pay the claim of such ap-
pointee out of the sheriff’s fund.

If and when the sheriff is requested
to attend, or deputize some other person
as a deputy sheriff to attend dances
for the purpose of keeping order and
the parties who make the request, or
anyone else acting for them who might
be conducting or be in charge of such
dance, will pay the compensation and
expenses of such deputy, one may be
appointed but such an appointment
could not be made and paid out of the
county funds unless provision was first
made by the hoard of county commis-
sioners for the appointment of such an
officer and the fixing of his compensa-
tion and then the appointment could
be made by the sheriff.

While it is the duty of the sheriff
to preserve the peace in his county,
he has no authority to go at the ex-
pense of the county, nor to send a dep-

uty at the expense of the county to a
dance, or to any other meeting, unless
he has reasonable grounds to believe
that there would be a breach of the
peace or some serious disorder arising
out of such meeting. The law generally
assumes that a sheriff will be called
into action when there is an actual dis-
turbance or breach of the pease and to
say that he must anticipate and be on
hand at any and all places where there
might be a disturbance, would be plac-
ing a construction upon the statutes
that we do not believe was intended.
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