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per diem. to look after a bill in whicb 
the coun ty is in terested. 

January 20, 19aB. 
You have asked for an opinion from 

this office as to the ri~ht of a member 
of the board of county commissioners 
to attend the legislative session at Hel­
ena, aot the expense of the county, in­
eiU(ling per diem, to look after a bill 
before the assembly in which the county 
is interested, and bearing upon this 
question, we cite YOIl the following 
statutes and decisions. 

Section 1632, R. C. M., 1921, as amend­
ed hy Chapter 1i6, Laws of 1929; Sec­
tion 443 R. C. 1\1., 1921, as amended by 
Chapter 48, Laws of 192i, and as fur­
ther amended by Chapter 86, Laws of 
1n31; and Section 460i, R. C. M., 1921, 
set forth the rights of county commis­
sioners to compensation for senices. 
Under the construction of these stat­
utes, we conclude that a member of the 
board of county commissioners is not 
l'ntitled to any compensation for any 
se1'\'ices that he might assume to ren­
der ,to the county, except those set out 
in the pro\'isions of the statutes cited, 
nnd, as you will note, taking any part 
in legislation and having the county 
hear the expense of the party who as­
sumes to look after the interest of the 
county in the assembly in relation to 
any bill hefore the assembly affecting 
the county, is not one of the duties enu­
merMed as the duty of any member of 
the board of county commissioners, ]]01' 
is the expense connected with any such 
activity authorized to be paid out of 
county funds. 

In the case of State vs. Story, 53 
;\Iont. 5i3, 583, the court used this 
language: "It may be said that, as re­
slIects per diem, a commissioner may 
receive $8 per day for each day's at­
tendance upon sessions of the board and 
for each day hriven to inspection of 
llontract roadwork under order of the 
b()ard, but shaIl receive no othel' com­
pensation. In e\'ery instance his claim 
must be verified as other claims." 

The amendments to the Codes as set 
uut abo\'e, have been made since the 
deei.sion in State vs. Story, and change 
slightly the right of the members of the 
board to perform services at the ex­
pense of the county. This is true in 
regard to granting a member of the 

board the right to attend certain meet­
ings at the expense of the county, hut 
there is nothing in the statute justify­
ing a member of the board drawing ex­
penses and per diem for rendering any 
such senice as that to which you refer. 

Opinion No, 35 

Counties-Pool'-l\fedical Aid and Hos­
pitalization-Publication of Proceed­

ings of County Commissioners' 
Meetings, 

HELD: The cuunty must give med­
ical aid and hospitalization to poor 
persons, even though such persons re­
".ide in an incorporated town, since the 
poor of a city are a coullty charge. 

It is mandatory upon the board of 
c'Ounty commissioners to publish the 
proceedings of their meetJings in the 
county newspaper. 

February 18, 1!)33. 
You ha\'e requested an opinion of this 

office on the following questions: "1. 
Is a county compelled to give medical 
aid and hospitalization ,to anyone living 
in an incorporated town? 2. Would the 
poor of a city become a county charge'! 
3. Is it compulsory for a county to have 
minutes of commissioners' proceedings 
published in a local newspaper?" 

In reply to the first question, your a t­
tention is called to Section 4465, R. C. 
)1., Hl21, as Hmended by Chapter 1)5 of 
the Session Laws of 1!l23. The fore­
Iwing provisions of the Codes and the 
Session Laws relate to the general 
powers of the board of county commi.s­
sioners, and subdi\'isions 5 and I) of 
such powers are as follows: 

"5. To provide for the Cll re and 
maintenance of the indigent "ick or 
the otherwi'se dependent poor of the 
county; erect and maintain hospitals 
therefor, or otherwise pro\'ide for the 
same; ... " 

"9. To cause to be erected and fur­
nished a court house, jail, hospital. 
and such other public buildings liS 

may be necessary." 
'E\'ery city within any county is. 

of course, a part of that county and liS 

the law places the care of the poor and 
their hospitalization under certain cir­
cumstances entirely upon the county. 
there i.s no duty imposed upon the city 
to look after or care for the poor. 
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In regard to question Xo. 2, the an­
swer to No. 1 practically co,ers this. 
uut a further reason why the city 
is exempted and the county is made 
responsible for the ca re of the poor is 
that there is no prodsion for, and no 
levy made by the city for the poor fund. 

Replying to your question No.3, we 
call your attention to an opinion in 
Volume 9 page 400, Opinions of the 
Attorney General, where the law was 
discussed as it appeared prior to amend­
ment. This opinion indica tes that some 
kind of publication is mandato.·y and 
we are inclined to agree with that 
conclusion. 

I think that subdivision 21 of Section 
4465, as amended (Chap. 100, Laws 
of Ifl31) , though perhaps permis­
sh·e in form, is mandatory in effect. 
The power granted in this instance im­
plies a positive duty ·in the public in­
terest and mandamus will lie t() enforce 
its performance. Black on Interpreta­
tion of Laws, 341, 342 ; 2 Lewis Suther­
land Stat. Con st. Secs. 637-640; :Mayor 
of Havre, etc. v. Fletcher, 77 Atl. 114; 
State of Maryland y. :Miller, 194 Fed. 
775; George Y. Board of Reyenue, etc. 
92 So. 269; State, etc. v .. Tones, 220 
Pac. 275; 38 C. J. 696; "Power" in 
Words and Phrases, 1st and 2nd series: 
59 C. J. 1072-1087. It is not without 
si~nificance that the words "or other­
wise" were omitted fr·om the subdh·i­
sion as amended. 

Opinion No, 36 

Taxatioll-WOl'thless Checks-County 
TI'easut'er-Tax lteceipts, 

Cancellation of, 

HELD: The acceptance by the coun­
ty treasurer of a worthless check in 
payment of taxes and the issuance by 
him of a tax receipt does not constitute 
valid payment and does not prevent 
him from cancelling the receipt und 
ma king the taxes a charge against the 
land of the taxpayer. 

January 21, 1933. 
Your request for advice as to whether 

or not the acceptance by the county 
treasurer of your county of a worthless 
check in payment of taxes and the issu­
ance by him of a tax receipt for the 
amount constitutes a valid payment and 

pre,·ents him from canceling the re­
ceiptand making the taxes a char;..:e 
against the land of the taxpayer, has 
been received. 

The courts ha'·e considered phases 
of the question im·oh·ed amI seem to 
be in practical unanimity. 

The general and doubtless the cor­
rect rule laid down by the authorities 
is this: The acceptance hy the treas· 
urer of a check on a hank for the 
amount of the drawer's taxes is at 
most only a conditional payment: that 
is, the taxes are not paid until tIl(' 
check is paid. and if it is dishonored 
the taxes remain a ("hra)!!'. (Sldnner 
Y. :\fitchell. H)7 Pac. ;;69: 37 Cyc. 11('14 
and notes in Supplements.) 

As we view it the treasurer is to 011 
intents and purposes in the position he 
would be in if he had not dealt with the 
taxpa~·er at all. 'Ve think. therefore. 
he has the undoubted right to cancel 
the returned vax receipt and to have 
his books sho,,, delinquency on the part 
of the taxpayer. The treasurer should 
and must have the power to make his 
records speak the truth. 

Opinion No, 37 

County Commissionel's-Sheriffs­
Dances-l\iileage, 

HI<}LD: The board of county COIll­

missioners has no power to employ any­
one to attend dances amI pay the claim 
of such appointee out of the sheriff's 
fund. A sheriff has no authority to 
frO, or to send ·n deputy, at the expense 
of the county to a dance. or to an~' 
other meeting. unless he has reasono ble 
)!l'ounds to helie'·e that there would be 
a breach of the peace or some serious 
disorder arising out of such meeting. 

January 2.'l, 1933. 
You ask nn Ol)inion of this office on 

the followin~ questions "1. ;\lay the 
hoard of county commissionel's employ 
a lIlan to nttend and supenise dances 
ostensibly as deputy sheriff and pa~' for 
his sen'ices out of the sheliff's budget? 
2. ;\lav the sheriff decline to attend 
dances· when request~d to do S() for 
the purpose of maintaining order '!" 

~ection 47::11, H. C. :\1., Ifl21, places 
appointment of deputies entirely under 
the control of the particular county of-
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