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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 335

University—Teachers—Officers—Em-
ployees—Conventions—Expense,
Payment of.

HELD: Members of the teaching
staff of the State University are em-
ployees, not officers of the State. Their
expenses to conventions of state of-
ficers cannot be paid by the State,
but such expenses may be paid where
such teachers attend conferences neces-
sary for the proper execution of the
duties fixed upon them by law.

September 23, 1933,

You ask for an opinion relative to
section 443, Revised Codes of Montana,
as amended by Chapter 130 of the laws
of 1933. This section is in part as
follows: “Hereafter no state, county,
city or school district officer or em-
ployee of the state, or of any county
or city, or of any school district, shall
receive payment from any public funds
for traveling expenses or other expens-
es of any sort or kind for attendance
upon any convention, meeting, or other
gathering of public officers, save and
except for attendance upon such con-
vention, meeting or other gatherings
as said officer may by virtue of his
office be required by law to attend.”

Your question is whether or not mem-
bers of the staffs of the University of
Montana and its several units are in-
cluded within the provisions of this
statute. The statute applies to state
officers, employees of the state and
others. To state the question more
particularly, are teachers and members
of the staffs of the University of Mon-
tana and its several units state offi-
cers or employees of the state?

The State University is an agency
of the state. (State v. Brannon, 86
Mont. 200 (213).) It is under the con-
trol and supervision of the State Board
of Education. (Section 11, Article XI of
the Constitution.) It is supported by
public funds, commonly known as the
University millage fund, kept upon de-
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posit with the State Treasurer and dis-
bursed as other public funds of the
state. (Chapter 114, Laws of 1931.)

The terms ‘“state officer” and “em-
ployee of the state” have not been di-
rectly construed by our Supreme Court.
A policeman is not a state officer.
(State ex rel. Quintin v. Edwards, 38
Mont. 250.) A policeman is not an in-
cumbent of an office. (State ex rel.
Anderson v. Fousek, 91 Mont. 448.) The
auditor of the Railroad Commission is
not a civil officer. (State ex rel. Bar-
ney v. Hawkins, 79 Mont. 506.)

The term employee has been con-
sidered in the case of In re Klein's es-
tate, 35 Mont. 185. In the case of Ley-
mel v. Johnson, 288 Pac. 858, the Su-
preme Court of California held a high
school superintendent to be an employee
and not a public officer. In the case
of Mootz v. Bellyea, 75 A. I.. R. 1347,
and a note following on page 1352, are
collected cases discussing the questions
as to whether a school teacher is an
employee or an officer. In these cases
it is held that the teacher is either an
officer or an employee, and the general
rule is adopted that an instructor is
an employee and not a state officer.

I would therefore conclude that mem-
bers of the teaching staff of the State
University are employees and not state
officers. Their expenses cannot be paid
at conventions of state officers. The
statute by its terms applies only to
meetings of state officers. I am in-
formed that it is necessary for instruec-
tors from the various departments of
the State University to meet together
in conference; that such conferences
are necessary for the proper execution
of the duties fixed upon them by law.
1 would not consider such conferences
to be conventions or meetings of state
officers. These meetings, if necessary,
may also be said to be meetings which
a person may be required by law to
attend.
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