Opinion No. 168

Schools—Elections—Residence—
Voting.

HELD: One cannot vote in a school
district that is outside of the district
in which he maintains his legal resi-
dence. e

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Anyone voting at a school election
must be a resident of the school district
for at least thirty days as provided by
Sec. 1002, R. C. M. 1921.

April 17, 1933.

You have requested an opinion on
the following questions:

“1. Does a man who is registered
in one voting precinct for the General
Election have the right to vote in a
school election in distriet which is in
another precinet, providing he has
been living in the school district for
the required thirty days, but does not
intend to change his legal residence
from the voting precinct where he is
registered”?

“2. What effect will it have on his
registration in the precinct in which
he has declared his residence if he
casts his vote in a school election in
another precinet?

“3. Can a legal resident of one
county cast his vote in a school elec-
tion in another county and not lose
his residence in the county where he
is registered?

“4, Can a man who is a legal resi-
dent of one voting precinct act as
school trustee in a school district
which is in another precinct?

“5. The Montana Code says that a
man can have but one legal residence.
Is this intended for all elections—
school as well as general elections—or
does it refer to general elections
only ?”’

In answer to question 1, Section 1002
R. C. M. 1921 is as follows:

“FEvery citizen of the United States
who has resided in the State of Mon-
tana for one year, and thirty days in
the school district next preceding the
election, may vote thereat. Women of
the age of twenty-one years and up-
wards, who are citizens of the United
States, and who have resided in the
State of Montana one year, and in the
school district for thirty days next
preceding the day of the election, may
vote thereat.”

One cannot legally vote in a school
district that is outside of the district
in which he maintains his legal resi-
dence.

The answer to No. 1 covers your
question No. 2.
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In answer to question 3, there is a
provision in the statute by which c¢on-
tiguous territory lying in two counties
may be comprised in the same school
district but anyone voting at a school
election must be a resident of the
school district for at least thirty days
as provided in Section 1002 above.

In answer to your question 4, this is
also covered by Section 1002 quoted
above and the party must be a legal
resident of the school district in which
he votes.

In answer to question 5, Section 1002
also covers this question. While there
are some special statutes relating to
school elections and general elections
that do not apply to both, yet the mat-
ter of residence is a necessary qualifi-
cation in both elections.
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