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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 134

County Commissioners—Meetings—Ex-
tra, Sessions, Number of—When Called.

HELD: County Commissioners in
counties under fourth class may hold
as many extra sessions each month as
the business of the county requires
and special meetings may be called
when the board is not in session.

March 30, 1933.

You have submitted for my opinion
the following questions:

“l. May the board of county com-
missioners hold more than one special
meeting of the board in each month in
Fergus County, a county of the fifth
class?”

“2. May the board of county com-
missioners call a special meeting at a
time when the board is not in session ?”

Section 4462, R. C. M. 1921, as amend-
ed by Chapter 35, Laws of 1929, gave
the county commissioners power to hold
extra sessions. After providing for reg-
ular meetings, that section provides:

“But the board may at any time, by

¢iving at least two days’ posted public
notice, hold an extra session of not
over two days’ duration.”

It will be observed that the only
changes made were in providing ‘“two
days’ posted public notice” instead of
“five days’' public notice,” and in limit-
ing the length of the meeting to two
days’ duration instead of three days’
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duration. No other change was made.
In other words, whatever power the
board had in calling special meetings
and the number thereof, prior to the
passage of Chapter 35, Laws of 1929,
existed after that act was passed.

As the law stood prior to 1929, it
was interpreted to mean that the board
had the power to call more than one
extra session. While our Supreme Court
did not have occasion to pass upon the
question directly, Chief Justice Brantly,
as early as 1912, in the case of Smith
v. Zimmer, 45 Mont. 282, took occasion
to say that the commissioners had the
power to hold meetings at any time
when the business required. Former
Attorney General Rankin, in Volume 9
Opinions of the Attorney General, page
202 (1920-1922), held : “The phrase ‘and
the board may at any time, by giving
at least five days’ public notice, hold an
extra session of not over three days’
duration’ is authority for the board to
hold as many extra sessions as they
may deem necessary by giving the re-
quisite notice.”

1 am advised that it was the general
practice of various boards of county
commissioners, prior to the passage of
the act in-1929, to hold extra meetings
of the board as often as the business of
the county required.

In view of the wording of section 4462
as it stood when the legislature met in
1929, and in view of the interpretation
given to it by the authorities above
cited, and the power which had been
exercised under it by the various boards
and in view of the specific changes only
as to the notiee of calling, and the du-
ration of the extra meetings, leaving
the wording of this section otherwise
unchanged, I am of the opinion that the
legislature did not intend by such
changes to restrict the power of the
commissioners as to the number of
meetings. If that had been the inten-
tion of the legislators, they would have
made it clear by using the phrase “one
extra session.”

Section 2 of Chapter 35, Laws of 1929,
expressly repealed section 4457, R. C. M.
1921, which section stated the method
or manner provided up until then of
calling special meetings; that this sec-
tion had to do with the manner rather
than the power of calling special meet-
ings, was recognized by former Attor-
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ney General Foot. See Volume 14, Opin-
ions of the Attorney General. page 110.
This section provided that a special
meeting of the board may be ordered
by a majority of the board after the
adjournment of the regular meeting by
having the order entered of record and
five days’ notice thereof given by the
clerk to each member of the board not
joining in the order. It also provided
that the order must specify the busi-
ness to be transacted and that none
other than that specified must be trans-
acted at such meeting.

Does it necessarily follow that in re-
pealing this section, which prescribed
the manner and method of calling spe-
cial meetings after adjournment, the
legislature intended to withdraw the
power of the commissioners to call
special meetings at any other time,
which is given in section 44627 This
conclusion, in my mind, does not neces-
sarily follow from the premises. It
seems more reasonable to conclude that
the legislature thought that it was not
necessary to prescribe any procedure for
calling special meetings other than set
forth in section 4462 as amended by
Chapter 35, Laws of 1929, which re-
quired that the public be given notice
of the meeting by “two days’ posted
public notice,” and that with this safe-
guard to the public, it was not neces-
sary to limit the business to be trans-
acted to that specified in the order of
record nor necessary to give notice to
the members of the board, if their
unanimous consent to the meeting and
their unanimous presence at the meet-
ing were obtained. Such consent and
presence had been held sufficient. See:
Morse v. Granite County et al., 44 Mont.
78;.Reid v. Lincoln County, 46 Mont.
31; People ex rel. Jones v. Carver
(Colo.) 38 Pac. 332.

Moreover, the legislature may have
thought that, aside from the lack of
a sufficient reason for the restriction
as to the subject matter since the pub-
lic was to be informed by posted no-
tices, it would be difficult to anticipate
all of the necessary business to be at-
tended to and to make an order broad
enough to describe all the business
which might require the attention of
the board for a period of two days’
duration. At any rate, we are satisfied
that there may have been good reasons
for repealing this section which dealt
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entirely with the manner and means of
calling special meetings and that it is
not necessary to assume that in doing
so the legislature intended to withdraw
from the commissioners the important
power of calling extra sessions when-
ever the business of the county re-
quired it.

Section 4465, R. C. M. 1921, as finally
amended by Chapter 100, Laws of 1931,
sets forth the powers of the county
commissioners. Their duties are com-
mensurate with the powers granted to
them. A reading of the above named
chapter is sufficient to inform one of
the wide responsibilities placed upon
the county commissioners. They are
charged with the proper management
of the county’s business in all its dif-
ferent phases. They are the chief ex-
ecutive authority of the county. Many
instances may be cited where it may
be necessary for the board to act upon
some matter which was not foreseen at
the time of the regular session, or in
emergencies, in order to protect the
public welfare and health or to pre-
serve the interest of the county. For
failure to discharge their duties the
commissioners may be liable in dam-
ages, removed from office or prosecuted
under the criminal code. To place upon
them such duties and responsibilities
and to make them liable for the conse-
quences of their failure to discharge
them and at the same time to deny
them the power of discharging these
duties, and to act in accordance with
their responsibilities is, to say the least,
inconsistent and unreasonable.

If a reasonable construction may be
placed upon a statute, it is the one to
be adopted to the exclusion of others
not reasonable. Special Road District
No. 8 v. Millis, 81 Mont. 86; Wilkinson
v. LaCombe, 59 Mont. 518, 197 Pac. 836;
State ex rel. County Commissioners v.
District Court, 62 Mont. 275, 204 Pac.
(00 ; Endlich on Interpretation of Stat-
utes, 324. So also, if two.or more con-
structions are admissible, courts are
never justified in adopting the one
which defeats the manifest purpose of
the law. State ex rel. County Com-
missioners v. District Court, supra;
Wilkinson v. LaCombe, supra.

The language used by the legislature
is clear. “The board may at any time
* * * hold an extra session.” The
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phrase “at any time’ has been defined
to mean ‘“from time to time.” Smith v.
Howell, 60 N, J. I. 384, 38 Atl. 180.
The latter phrase means “as occasion
may arise; at intervals; now and then;
occasionally.” See 27 C. J. 909 and cases
cited in notes.

I am unable to agree with the opin-
ion of the learned Attorney General
found in Volume 14 Opinions of the At-
torney General, page 111. Referring to
Chapter 35, supra, he states: “It does
not say that they (the board) may at
any time hold extra sessions.” Obvi-
ously the board could not hold more
than one session at one time. On the
other hand, the construction given by
him would make the statute read as
he states: “The board may at any
time when in regular session, by giv-
ing two days’ posted public notice, hold
an extra session * * *”’_ This, in my
opinion, is not a natural nor a reason-
able construction. This construction was
based on the assumption that a formal
action of the board, while in session,
was necessary in order to call a meet-
ing.

It is therefore my opinion that both
questions you have submitted should be
answered in the affirmative. I agree
with the conclusion reached by you and
by Judge Benjamin E. Berg in State
ex rel. Gallatin County v. Pasha of the
Ninth Judicial District, in and for
Gallatin County, decided Aug. 17, 1931.
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