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Coroners—Fees—~Expenses—Mileage—Transportation —
Witnesses.

Coroner may charge 10c per mile in performance of
duty, regardless of who conveys him. He may not hire a taxi
and charge county for it; he may not charge for expense of
transporting witnesses.

Mr. James E. Phillips, June 13, 1931.

County Coroner,

Dillon, Montana.
My dear Mr. Phillips:

You have requested an opinion as to fees which you may charge as
coroner.

Under the provisions of code section 4922 you may charge 10c a
mile for the distance actually travelled in the performance of your du-
ties, whatever they may be, and it makes no difference whether you ride
with the undertaker, or however you may go.

You have no right to hire a taxi and pay taxi rates. That is, you
have no right to hire a taxi and charge the taxi to the county. That
must be your own affair. You receive 10c¢ cents a mile and not 12%ec
a mile.

You inquire: “In case a coroner has to take a witness, say, 20 miles,
in connection with gathering evidence necessary to determine cause
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of death, who would pay the mileage?” The matter of gathering evi-
dence in such cases is for the sheriff and county attorney. The coroner
summons the witnesses and he may not perform the duties of these other
officers although he may subpoena them to testify before him. In this
connection the duties of the coroner are outlined by code section 12381.

He may call before him all witnesses who know anything concern-
ing the case, and he may go and take possession of the body and charge
the mileage therefor, but as far as making the investigations is concerned,
strictly speaking, he cannot charge for that.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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