
86 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Elections-Poll Books-County Clerk-Special General 
Election-Reim bursement-Charges. 

Counties are entitled to be reimbursed for expenses in­
curred in holding highway debenture election. County clerks 
are not entitled to five cents per name for making out poll 
books in view of allowance of expenses in holding election. 

Mr. R. N. Hawkins, 
Assistant State Examiner, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Hawkins: 

May 22, 1931. 

You have requested an opinion whether county clerks and recorders 
are entitled to make a charge of five cents for each and every name 
entered in the poll books, applying to the recent general election held 
on May 5, 1931. 

Section 571, R.C.M. 1921, provides that "county clerks shall receive 
for the use and benefit of the county, from every city or town, or from 
every school district of the first class, to which the poll-books referred 
to in the last section have been furnished, the sum of five cents for each 
and every name entered in such poll-books, and in addition he shall 
receive in like manner the amount of the actual expense incurred in 
printing and posting the lists of electors," etc. This section does not 
apply to the election resently held .. 

Sections 21 and 22 of chapter 95, laws of 1931, are as follows: 
"Section 21. In all cases in which the counties of this state 

are required by this act to incur expense and pay claims in con­
nection with the election ordered hereby, such counties shall be 
entitled to and shall be reimbursed from the state of Montana 
for such expenditures, upon their claims therefor. 

"Section 22. There is hereby appropriated out of any money 
in the State Highway Fund the sum of Two Hundred Thousand 
Dollars ($200,000.00), or so much thereof as may be necessary 
to pay the cost and expenses of such election, and all expenses 
in anywise lawfully incurred in connection with the same, or in 
carrying out the election provisions of this act, and the same 
shall be charged against and paid' out of said fund, upon the 
claims presented by the several counties or other persons to the 
State Board of Examiners and by said State Board of Examin­
ers approved, and the State Auditor shall draw, issue, and de­
liver his warrants therefor; provided, however, that the state 
and the counties therein are hereby authorized to accept the 
services of the election officials without payment therefor, if the 
same are tendered, and in all other lawful ways keep the ex­
penses of such election at a minimum." 

It will be observed that the only provision which this chapter makes 
for paying the county expense of the recent election is that the county 
shall be reimbursed. for all expenditures made in connection with the 
cost of holding the election. 



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 87 

It is therefore my opinion that the clerk is not entitled to the five 
cents for each name on the poll-books but that the county is only entitled 
to be reimbursed for the expenses that it has incurred in holding the 
election. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Taxation - Sub-Station Machinery - Classification 
Assessment-State Board of Equalization-Assessor. 

Sub-station machinery of an electric power company is 
not a part of the single and continuous property of the com­
pany and is therefore not assessable by the state board of 
equalization but by the county assessor. Said sub-station 
property should be assigned to class 2 of section 1999, R. C. 
M.1921. 

State Board of Equalization, 
Helena, Montana. 

Gentlemen: 

May 26, 1931. 

You have submitted the following questions and request an opinion 
thereon: 

"1. Is sub-station machinery a part of the continuous 
property of an electric power company? 

"2. Should sub-station machinery be assessed by the coun­
ty assessor of the county in which it is located or should such 
property be assessed by the state board of equalization? 

"3. To what class should sub-station machinery be as­
signed ?" 
Section 8 of chapter 3, laws of 1923, provides that it is the duty of 

the state board of equalization to annually assess the pole lines and 
rights-of-way and all other property of electric power and transmission 
lines constituting a single and continuous property operated in more 
than one county in the state; provided, however, that dams and power 
houses, furniture, machinery and other personal property shall not be 
considered as a part of such single and continuous property but that the 
same shall be considered as separate and distinct therefrom and be 
assessed by the county assessor. 

It is apparent from this section that the machinery of a transmission 
plant is not to be deemed a part of the single and continuous property 
extending into more than one county but that the same is considered 
local and to be assessed by the county assessor. 

The machinery in a sub-station, according to the information I have 
been able to obtain, performs no part in the process of generating elec­
tricity but the same performs a purpose in connection with the distri­
bution of the current generated at the power house. It could not, there­
fore, be said that the machinery in these sub-stations, which is used for 
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