
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Mr. R. F. Wellcome, 
County Attorney, 

Superior, Montana. 

My dear Mr. Wellcome: 

May 11, 1931. 

You have requested my opinion on the following questions: 

"1. Where the sheriff sends a deputy to police a dance in 
response to requests from the managers and the deputy· rides 
to the dance on a truck and returns by railroad, riding on a pass, 
thus expending nothing for transportation, is the sheriff entitled 
to mileage at 12%c per mile going and 10c per mile returning? 

"2. Is the sheriff entitled to mileage for both himself and 
also for each additional prisoner when transporting them within 
the county, in making an arrest either with or without a war­
rant?" 
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In answer to your first question, section 4916, R. C. M. 1921, as 
amended by chapter 89, laws of 1929, provides that the sheriff shall 
receive the mileage above specified for each mile actually traveled in 
the performance of an official duty; therefore, the mileage allowed has 
nothing whatever to do with the sheriff's actual expenses incurred and 
the only question is whether the mileage was actually traveled. For this 
reason the sheriff is entitled to this mileage. 

In answer to your second question, will say that section 4916, supra, 
as amended by the laws of 1927, allowed the sheriff only actual expenses 
in the transportation of prisoners; however, this was amended by chapter 
89, laws of 1929, allowing the sheriff 10c per mile when traveling by 
railroad, and 12%c when traveling other than by railroad, and provided 
that he should be allowed mileage based upon the above rates for each 
person transported under an order of court for the actual distance con­
veyed or transported within the county, the same to 'be in full payment 
for transporting and dieting such person during such transportation. 

From the foregoing it is evident that the legislature intended to 
repeal the provisions as to actual expenses in conveying prisoners, and 
to allow the sheriff mileage therefor, and this would apply, in my opin­
ion, to the transportation of persons under arrest either with or without 
a warrant. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Investment Companies - Stock-Brokers - Agents - Li­
censes-Securities. 

Investment companies and stock-brokers dealing exclusive­
ly in securities listed on the New York, Boston, and Chicago 
stock exchanges, and their agents, are exempted from the ne­
cessity of procuring a license. If, however, they handle securi­
ties which are not exempt in addition to those which are 

cu1046
Text Box



78 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

exempt, then they and their agents are required to be licensed 
by the investment commissioner. 

Mr. George P. Porter, May 11, 1931. 
State Auditor and ex-officio Investment Commissioner, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Porter: 

You have requested an opmIOn whether an agent of a stock-broker 
who handles stock listed on United States stock exchanges must be 
licensed by your office. 

Section 4028, RC.M. 1921, as amended by chapter 179, laws of 1929, 
exempts from the provisions of the blue sky law all securities listed on 
the New York, Boston, and Chicago stock exchanges. An investment 
company or stock-broker dealing exclusively in securities listed on these 
three exchanges are not subject to the provisions of the blue sky law 
and are not required to be licensed thereunder. 

Section 4029, R.C.M. 1921, defining a stock-broker, limits the appli­
cation of the term to those persons and corporations dealing in stocks, 
bonds and other securities "covered by this act." The provisions of the 
act excluding stock-brokers dealing exclusively in securities listed on 
the three above mentioned exchanges, are so clear that they are not 
susceptible to any other construction. 

Section 4031, RC.M. 1921, defines the word "agent" as used in the 
act and it includes any person who acts for an investment company or 
stock-broker in offering for sale, taking subscriptions for, or negotiating 
for the same, or selling any securities for an investment company or 
stock-broker, either as an employee on a salary basis or for a commis­
SIOn. 

Section 4040, as amended by chapter 179, laws of 1929, relating to 
the registration of agents of investment companies and stock-brokers, 
prohibits such agents doing business "as provided in this act," without 
being licensed. The business provided in the act is selling securities which 
are not exempted by the act and inasmuch as the stocks listed on the 
three stock exchanges mentioned therein are exempted from the opera­
tion of the act, it follows that any investment company or stock-broker 
doing business which is confined exclusively to the exempted securities, 
among which are those listed on the three exchanges above mentioned, 
may transact such business through an agent and such agent does not 
have to be licensed under the terms of the blue sky act. In this connec­
tion I would refer you to the opinion rendered your office on January 8, 
1920, found in volume 8, page 320, Opinions of Attorney General, wherein 
it was held that where an investment company is not required to secure 
a license under the blue sky law, an agent acting for such a company is 
not required to procure a license. 

The same opinion would also apply to stock-brokers and their agents 
unless there has been some change in the law since that opinion was 
written. I have checked the matter over on this point and, as above 
stated, I find that the law in this respect is practically the same as it 
was at the time tMs opinion was written. 
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It is therefore my opinion that investment companies and stock­
brokers dealing exclusively in securities exempted from the operation of 
the blue sky law do not need to procure a license from your department 
nor do their agents have to procure a license. Therefore, if a stock­
broker or investment company deals exclusively in stocks listed on the 
New York, Boston, and Chicago stock exchanges they, and their agents, 
are exempted from the necessity of procuring a license but if they han­
dle securities which are not exempt, in addition to those which are 
exempt, then they and their agents would be required to be licensed by 
your department. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Taxation-Lands-Sale-Deferred Payments-Interest. 

Method of distributing interest received upon deferred 
payments under contract for sale of land acquired by the 
county through tax proceedings stated in the opinion below. 

Mr. R. N. Hawkins, 
Assistant State Examiner, 

Helena, Montana. 
My dear Mr. Hawkins: 

May 13, 1931. 

You have requested an opmlOn on the subject of distributing the 
annual interest of 6 % on deferred payments where land acquired by the 
county through tax deeds has been sold to purchasers on contracts call­
ing for deferred paymer.ts. You inquire if the annual interest on these 
deferred payments should be distributed to all funds having an equity 
in the delinquent taxes or wheiher the county is entitled to the interest 
on these deferred payments. 

This office has held that notwithstanding the provisions of substi­
tute senate bill for senate bills 23 and 26, the provisions of chapter 162 
of the laws of 1929 relating to the disposition of proceeds of such sales 
remain in force and effect. That chapter provides that the funds repre­
sented by the taxes and assessments accrued against the property shall 
participate in the proceeds from the sale to the extent mentioned therein. 
Where the proceeds of the sale are part in cash and deferred payments 
to be paid later on with interest, it is my opinion that the cash should 
be pro rated among the funds as provided in the act and if this is not 
sufficient to discharge all the accrued taxes, then each fund would have 
its pro rata share in the deferred payments to the extent of the differ­
ence between the amount due each fund and the amount received from 
the cash payments. To the extent of this balance each fund has an 
interest in the deferred payments, and under the rule that interest fol­
lows the principal, unless otherwise provided, each fund should receive 
that part of the interest that is paid upon the deferred payments that 
is applicable to its interest in those deferred payments. 

Had the full purchase price been paid in cash at the time of sale 
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