
76 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Public Administrator-Clerk of Court-Fees-Estates. 

The public administrator is not required to pay the clerk 
of court the filing fee for the petition for letters of administra­
tion until such time as he has assets of the estate from which 
to do so. 

Mr. K. W. MacPherson, 
County Attorney, 

Deer Lodge, Montana. 

My dear Mr. MacPherson: 

May 4, 1931. 

You have requested my opinion whether the public administrator 
must pay the clerk of court the filing fee for the petition of letters of 
administration at the time of filing the same in estates where there is 
no cash on hand at the time of filing the petition. 

Under the provisions of section 9990, R.C.M. 1921, the public admin­
istrator is required to take charge of estates under the conditions speci­
fied therein, and section 9991 requires him to, immediately upon taking 
charge of an estate, procure letters of administration thereon. 

From the foregoing it is evident that the public administrator has 
no discretion as to what estates he shall apply for letters of adminis­
tration or when such application shall be made and the legislature must 
have had this in mind in enacting section 1005, R.C.M. 1921, which pro­
vides: 

"The fees of all officers chargeable to estates in the hands 
of public administrators must be paid out of the assets thereof, 
as soon as the same come into his hands." 

From the foregoing it is evident that the public administrator is not 
required to pay the filing fee in question at the time of filing the peti­
tion for letters of administration nor is it possible for him to do so for 
the reason that no assets of the estate can in any circumstances come 
into his hands until letters of administration have been issued. 

For the foregoing reasons I agree with your conclusions that the 
public administrator is not required to pay the clerk of the court the 
filing fee for the petitions for letters of administration until such time 
as he has assets of the estate from which to do so. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Sheriffs-Fees-Dances-Mileage-Traveling Expenses. 

Sheriff is entitled to mileage for number of miles actually 
traveled in the performance of his duty, and is also entitled 
to lOc per mile when traveling by railroad and l21J2c per mile 
when traveling by automobile, for each prisoner being trans­
ported, whether while under arrest either with or without a 
warrant. 
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