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Public Administrator-Clerk of Court-Fees-Estates. 

The public administrator is not required to pay the clerk 
of court the filing fee for the petition for letters of administra­
tion until such time as he has assets of the estate from which 
to do so. 

Mr. K. W. MacPherson, 
County Attorney, 

Deer Lodge, Montana. 

My dear Mr. MacPherson: 

May 4, 1931. 

You have requested my opinion whether the public administrator 
must pay the clerk of court the filing fee for the petition of letters of 
administration at the time of filing the same in estates where there is 
no cash on hand at the time of filing the petition. 

Under the provisions of section 9990, R.C.M. 1921, the public admin­
istrator is required to take charge of estates under the conditions speci­
fied therein, and section 9991 requires him to, immediately upon taking 
charge of an estate, procure letters of administration thereon. 

From the foregoing it is evident that the public administrator has 
no discretion as to what estates he shall apply for letters of adminis­
tration or when such application shall be made and the legislature must 
have had this in mind in enacting section 1005, R.C.M. 1921, which pro­
vides: 

"The fees of all officers chargeable to estates in the hands 
of public administrators must be paid out of the assets thereof, 
as soon as the same come into his hands." 

From the foregoing it is evident that the public administrator is not 
required to pay the filing fee in question at the time of filing the peti­
tion for letters of administration nor is it possible for him to do so for 
the reason that no assets of the estate can in any circumstances come 
into his hands until letters of administration have been issued. 

For the foregoing reasons I agree with your conclusions that the 
public administrator is not required to pay the clerk of the court the 
filing fee for the petitions for letters of administration until such time 
as he has assets of the estate from which to do so. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Sheriffs-Fees-Dances-Mileage-Traveling Expenses. 

Sheriff is entitled to mileage for number of miles actually 
traveled in the performance of his duty, and is also entitled 
to lOc per mile when traveling by railroad and l21J2c per mile 
when traveling by automobile, for each prisoner being trans­
ported, whether while under arrest either with or without a 
warrant. 
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Mr. R. F. Wellcome, 
County Attorney, 

Superior, Montana. 

My dear Mr. Wellcome: 

May 11, 1931. 

You have requested my opinion on the following questions: 

"1. Where the sheriff sends a deputy to police a dance in 
response to requests from the managers and the deputy· rides 
to the dance on a truck and returns by railroad, riding on a pass, 
thus expending nothing for transportation, is the sheriff entitled 
to mileage at 12%c per mile going and 10c per mile returning? 

"2. Is the sheriff entitled to mileage for both himself and 
also for each additional prisoner when transporting them within 
the county, in making an arrest either with or without a war­
rant?" 
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In answer to your first question, section 4916, R. C. M. 1921, as 
amended by chapter 89, laws of 1929, provides that the sheriff shall 
receive the mileage above specified for each mile actually traveled in 
the performance of an official duty; therefore, the mileage allowed has 
nothing whatever to do with the sheriff's actual expenses incurred and 
the only question is whether the mileage was actually traveled. For this 
reason the sheriff is entitled to this mileage. 

In answer to your second question, will say that section 4916, supra, 
as amended by the laws of 1927, allowed the sheriff only actual expenses 
in the transportation of prisoners; however, this was amended by chapter 
89, laws of 1929, allowing the sheriff 10c per mile when traveling by 
railroad, and 12%c when traveling other than by railroad, and provided 
that he should be allowed mileage based upon the above rates for each 
person transported under an order of court for the actual distance con­
veyed or transported within the county, the same to 'be in full payment 
for transporting and dieting such person during such transportation. 

From the foregoing it is evident that the legislature intended to 
repeal the provisions as to actual expenses in conveying prisoners, and 
to allow the sheriff mileage therefor, and this would apply, in my opin­
ion, to the transportation of persons under arrest either with or without 
a warrant. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Investment Companies - Stock-Brokers - Agents - Li­
censes-Securities. 

Investment companies and stock-brokers dealing exclusive­
ly in securities listed on the New York, Boston, and Chicago 
stock exchanges, and their agents, are exempted from the ne­
cessity of procuring a license. If, however, they handle securi­
ties which are not exempt in addition to those which are 
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