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Clerk of District Court—Fees—Stenographer’s Fee.

Clerk of district court may not charge the stenographer’s
fee of $3.00 required by section 8932, R. C. M. 1921 in cases
where trial was had upon a stipulation of facts as there was
no fact to be tried by the court or jury.
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Mr. Carl B. Peterson, March 21, 1931.
Clerk of District Court,
Plentywood, Montana.
My dear Mr. Peterson:

You request an opinion as to whether you should charge the $3.00
fee required to be charged by section 8932, R. C. M. 1921, in a case
where the pleadings raised questions of fact but instead of the issues
of fact being tried before the court sitting without a jury the parties
filed a stipulation of the facts and the court entered judgment upon the

stipulation and the agreement of counsel as to what the judgment
should be. )

Section 8932, R. C. M. 1921, reads as follows:

“In every issue of fact in civil actions tried before the court
or jury, before the trial commences, there must be paid into the
hands of the clerk of court, by each party to the suit, the sum of
three dollars, which sum must be paid by said Clerk into the
treasury of the county where the cause is tried, to be applied
upon the payment of the salary of the stenographer, and the
prevailing party may have the amount so paid by him taxed in
his bill of costs as proper disbursement.”

It will be observed from the above section that the fee must be paid
in those civil actions in which there is an issue of fact tried before the
court or jury and that the fee is payable before the trial commences. The
“trial” above referred to means the trial of the issue of fact. Where the
facts are stipulated there can be mno issue of fact to be tried by the
court or jury. In such a case all that is left for the court to do is to de-
termine the law that is applicable to the facts.

As the $3.00 fee mentioned in the above section may only be collect-
ed where there is a fact issue to be tried by the court or jury it follows
that in the absence of such a trial the fee mentioned in said section
cannot be collected.

In the case mentioned by you it is apparent there was no trial of a
fact issue by the court as that was dispensed with when the parties
stipulated the facts.

It is therefore my opinion that in the case mentioned by you, you are
not authorized by the statute to collect from the parties the fee men-
tioned in section 8932, supra.

Very truly yours,
L. A. FOOT,
Attorney General.
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