
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 45 

mum permitted by law, any bank refusing to agree to pay the fixed 
rate of interest must not be designated by the board as a county deposi­
tory because if it did so and deposits were made therein it would destroy 
the uniform rate of interest required to be charged all banks in the 
county receiving deposits of public funds. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Bonds - Counties - Cities and Towns - Depositories -
County Funds-Collateral-Foreclosure-Purchase-Invest­
mente 

Counties, cities and towns holding bonds of corporations 
quoted on the New York market as collateral to funds deposi­
ted in banks that have suspended business can only become 
the purchaser of these bonds through foreclosure of the right 
of redemption by judicial sale if the court authorizes the pur­
chase thereof. This right would be restricted to those cases 
in which the market value of the securities was not bid by 
any other purchaser. If purchased the county, city or town 
should immediately dispose of them at the market value. Such 
bonds are not a proper investment for sinking funds. 

Mr. George M. Robertson, 
State Bank Examiner, 

Helena, Montana. 
My dear Mr. Robertson: 

March 18, 1931. 

You inquire whether counties, cities and towns holding bonds of 
corporations quoted on the New York market as collateral to funds de­
posited in banks which have suspended business may foreclose on the 
collateral so held and buy it in themselves for investment purposes in 
those cases where there is no immediate need of the funds which said 
bonds secure. 

The depository act does not provide for any method of procedure 
to be followed in case it is necessary to resort to the collateral securities 
to secure repayment of the funds deposited in banks. The collateral 
securities deposited to secure repayment of these funds is a pledge and 
the procedure to foreclose would be governed by sections 8292 to 8317, 
R. C. M. 1921. Section 8312 permits the sale by the pledgee of obligations 
of corporations but section 8316 prohibits the pledgee from purchasing 
the property pledged at a sale held by the pledgee. The only way that 
the county or city, as the case may be, might become the purchaser of 
these bonds would be through the foreclosure of the right of redemption 
by a judicial sale as provided in section 8317, in which case the court 
eould authorize the pledgee to purchase the bonds. 

This right of purchase, however, would, in my opinion, be restricted 
to those cases in which the market value of the securities was not bid 
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by any other purchaser. These bonds are quoted on the New York mar­
ket and therefore their market value can be readily ascertained. The 
purpose of taking the collateral for the security of these deposited public 
funds is to keep the funds secure and liquid. If some other person at 
such a sale bid the market value of the bonds the county or city should 
not bid a higher amount as that would be in excess of the value of the 
bonds and, of course, there would be no reason to bid more than the 
value unless the county or city contemplated holding the bonds until 
they increased in value. This would, of course, render the purchase an 
investment or speculation which the county and city is not authorized 
to do except in the case of sinking funds and then only in a certain class 
of securities designated in the law in which the bonds of private corpora­
tions are not included. 

The purchase, therefore, of these securities to be held by the county 
or city as an investment would be forbidden by the fact that a large part 
of the funds deposited are not sinking funds and cannot be invested in 
any kind of securities, and for the further reason that even if these 
deposited funds could be invested the law does not permit their invest­
ment in the bonds of private corporations such as are the bonds men­
tioned in your inquiry. Should the county or city become the purchaser 
of the bonds at a judicial sale due to the fact that no other person bid 
the market value thereof it would be necessary for the county or city to 
at once dispose of the bonds so purchased at the market value so that 
the funds would be available for use for their original purposes, and the 
,county or city would not be permitted to retain the said bonds for invest­
ment purposes. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Mothers' Pension-Poor Fund-County Budget-Election 
Expenses--Chapter 95, Laws 1931. 

Where appropriation was not made in the budget for 
mothers' pensions to the extent of one-half of the poor fund, 
orders of court granting mothers' pensions entail mandatory 
expenditures required by law so long as the total warrants 
issued for such purposes do not exceed 50 % of the poor fund. 
Where warrants have been issued for mothers' pensions equal­
ing 50 % of the poor fund further orders of court granting 
mothers' pensions do not constitute mandatory expenditures 
required by law within the meaning of the budget act. 

The expense of holding the election under chapter 95, laws 
of 1931, is a mandatory expenditure required by law within 
the meaning of the budget act. 
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