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County Budget Act-County Fair Commission-Estimates. 

County fair commissioners must comply with the provi­
sions of the budget act and file estimates of expenditures and 
be governed by expenditures as provided in the budget act. 

Mr. Fred Lay, 
County Attorney, 

Bozeman, Montana. 

My dear Mr. Lay: 

March 10, 1931. 

You have requested an OpInIOn whether a county fair board is 
required to file estimates under the county budget act and if the expendi­
tures for county fair purposes are governed by that act. 

The holding of a county fair is a function of the county government 
and the county fair commissioners are in charge of that service or insti­
tution of the county and inasmuch as the budget act provides that every 
county official, elective or appointive, in charge of an office, depart­
ment, service or institution of the county must file with the county clerk 
and recorder the itemized estimates required by the act I can see no 
escape from the conclusion that the county fair board must comply with 
and be governed by the provisions of said budget act. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

County Surveyor-Road Builder-Salary-Employrnent­
County Commissioners-Expenses. 

A county surveyor may be employed as the county road 
builder in seventh class counties but must be paid either as 
surveyor or road builder in the manner provided by statute. 

Mr. J. H. McAlear, 
County Attorney, 

Chester, Montana. 
My dear Mr. McAlear: 

March 11, 1931. 

You have requested my opinion on the following questions: 

"Is a surveyor in a seventh class county barred from acting 
as a road builder under chapter 59, laws of 1929 by virtue of the 
provisions of section 4604, R. C. M. 1921 ? If so, may he be em­
ployed in road construction work as surveyor seasonably at daily 
or monthly compensation fixed by the county commissioners at 
some salary other than $8.00 per day and actual expenses al­
lowed for road inspection?" 

In this regard you state as follows: 

"At our last general election a county surveyor was elected 
who is likewise a competent road builder. The commissioners 
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assumed to appoint him as a road builder under the provisions 
of section 11 of chapter 59, laws of 1929, at their January meet­
ing, and at a monthly compensation of $175.00, and by mutual 
agreement agreed to allow him an additional sum as actual ex­
penses, which sum in all events appears to be less than he will 
actually expend for such purposes. It is desired to avoid the 
result reached in Hicks vs. Stillwater County, 84 Mont. 38, at 
least insofar as mileage is concerned as a county official using 
his own car is entitled to a mileage of 12%c per mile, and in the 
instant case that would undoubtedly be a considerable monthly 
item at that rate. Consequently, it seems best that he be not 
employed daily as a surveyor but in some other capacity." 
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I agree with you that there is no authorization for the county com­
missioners to fix a monthly salary and an additional fixed amount for 
actual expenses either for a person employed as a road builder or as a 
county surveyor, but such person must be paid in the amount and in 
the manner fixed by statute. 

Paragraph 11 of chapter 59, laws of 1929, provides: 
"They may, in their discretion, employ a competent road 

builder, who shall, in counties of the first class, be the county 
surveyor, * * *." 
When so employed, such person is, of course, employed as a road 

supervisor and not as a surveyor, and for this reason he would be simply 
presenting a claim against the county for his own salary and would not 
come within the prohibition contained in section 4604, and since this act 
simply makes it mandatory to employ the county surveyor as road 
builder in counties of the first class and does not prohibit the employ­
ment of the county surveyor in that capacity in other class counties I 
can see no reason why he should not be so employed. 

It appears to me that since the surveyor, whether acting as a sur­
veyor or as a road builder, must be paid the amount fixed by statute 
and that such amount is the same in both instances that it makes very 
little difference to the county in which capacity he is employed. The 
county commissioners, however, have the right in allowing his actual 
expense either as surveyor or road builder, for the operation of his auto­
mobile, to fix this amount at less than 12%c per mile but it must be 
fixed upon a mileage basis. (See volume 11, Opinions of Attorney Gen­
eral, page 37.) 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

County Budget-County Treasurer-Official Bonds-Pre­
miums. 

The premium for the official bond of the county treasurer 
is a mandatory expenditure required by law within the mean­
ing of the budget act, and where provision has not been made 
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