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Transportation-High Schools-St udents-Funds-School 
Districts. 

Power of district high school to use district funds to 
transport high school pupils from without the district dis­
cussed. 

Mr. George A. Russell, October 14, 1932. 
C1erk of School District No.3, 

Ramsay, Montana. 
My dear Mr. Russell: 

I have your letter requesting an opmIOn of this office as to the 
authority of school district number one of Silver Bow county, which 
maintains an accredited high school, to pay transportation of high school 
students residing in SchooL district number three. School district number 
three adjoins school district number one and there is no other high school 
in the county, excepting a joint high school located in a distant part of 
the county. 

You state that the members of your school board appeared before 
the board of school distlict number one both before and after their 
budget was completed anl requested the school board of school district 
number one to furnish this transportation. However, school district 
number one is of the opinion that due to the fact that they have no 
money in their transportation fund it would be illegal to provide this 
transportation. 

The question of transportation of high school students by district 
high schools is in a chaotic condition due to the fact that section 44 of 
chapter 148 of the session laws of 1931, known as the high school code, 
undertook to deal with this subject of transportation, but inadvertently 
omitted from the enrolled bill a portion which was intended to provide 
the means of transportation. The section as it appears in the enrolled 
bill ends with the incompJeted sentence: "and the moneys needed to 
defray the expense of such rent of * * *" The portion of the in­
completed section which appears in the session laws contains this pro­
vision "whenever the board of trustees of any school district maintain­
ing an accredited high school shall deem it for the best interests of the 
district and of any eligible high school pupil residing within the county 
who is actually enrolled in the high school maintained by the district it 
may by resolution payout of the funds of the district a part or all of 
the expense of the transportation of such pupil," etc. 

The question is: does this section, incomplete as it is, authorize the 
school board maintaining an accredited high school to pay transportation 
of high school students residing without the district out of the funds of 
the district? 

Section 92 of the same chapter provides as follows: 
"The moneys apportioned to any school district or county 

high school under this chapter shall be held by the county treas­
urer of the county to the· credit of the school district or county 
high school as its high school fund, and distinct from all other 
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public moneys; disbursements therefrom shall be made for high 
school purposes only by warrant specifying on its face the con­
sideration for which it is issued." 
Section 87 of the same chapter fixes the schedule for maximum 

levies and in the latter part contains this proviso: 
,,* * * provid~ng, however, that nothing herein con­

tained shall be construed as preventing any school district from 
voting upon itself an 8.ilditional levy for high school purposes, in 
accordance with the general school laws pertaining to election 
for voting additional levies." 

Reading these sections together it is apparent that all high school 
expenses must be paid from the high school fund, excepting where a 
district has voted upon itself an additional levy for high school purposes. 

You state that schoo! district number one has no money in its 
transportation fund. I take this to mean no district funds for high 
school transportation. 

In :1 recent discussion of this matter with the school trustees of 
school district number three it was suggested by the writer that the 
so-called high school budget is not a budget in the true sense of the word; 
it is only a temporary estimate of the proposed expenditures upon which 
the tax levy is made. It is not therefore a limitation such as is the budget 
act for "lchool districts, which covers only district funds for elementary 
grades.· There is no reason therefore why the high school fund cannot 
be used for any high school purpose authorized without resort to trans­
fers and without the limitation of their tentative and preliminary budget 
estimate for particular expenditures. 

The trouble is that transportation is authorized to be paid out of 
district funds. Were it not for this provision the cost could be paid 
from the high school fund within the limitations fixed by section 93 of 
this chapter. I regret that I cannot suggest any strictly legal way out 
of your difficulty. 

If we are permitted tt) give any effect to the portion of section 44 
which appears in the enrolled bill by reason of its incompleted condition, 
we are not aided in this case so far as district number one is concerned, 
for the reason that the only transportation authorized to be paid is 
authorized to be paid out of "the funds of ·the district," not out of the 
high school fund as is provided in section 18 where a county high school 
is concerned. Section 44 includes any school district, as well as any 
school district maintaining- an accredited high school, and authorizes it 
to payout of the funds cf the district a part or all the expenses of 
transportation of such pupil (residing within the district) to * * * 
the accredited high school which is nearest or most accessible to the 
pupil's residence. The accredited high school is authorized to payout 
of the funds of the district (when deemed for the best interest of the 
district) a part or all th3 expenses of any eligible high school student 
residing within the county. 

Possibly district number one and district number three could ar­
range to bear the expense jointly out of their district funds under this 
section. It would probably be to the best interest of district number three 
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to transport high school pupils rather than maintain a high school and 
to the best interest of district number one to do so rather than lose the 
attendance from district number three, thereby diminishing their ap­
portionment of the high school fund which is apportioned on the basis 
of attendance. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

School Houses-Rental-Section 8, Article XI of Consti­
tution. 

School houses may not be rented for church purposes as 
to do so would violate section 8, article XI of the constitution. 

Miss Leora M. Hapner, November 12, 1932. 
Head of Education Department, 

Montana State College, 
Bozeman, Montana. 

My dear Miss Hapner: 
I have your request for an opinion. You state that a question has 

arisen in regard to the legality of allowing a religious denomination to 
hold school in a school building. You wish to know if this can legally be 
done and whether it makes any difference in the legal aspect of the case 
if the church paid rental. 

This question has never been decided by our supreme court. How­
ever, in view of the fact that our statutes (sub-section 12, section 83 of 
chapter 148, laws of 1931 and sub-section 7 of section 1015 R. C. M. 
1921 as amended by chapter 122, laws of 1931) provide that every school 
board has power "to rent, lease and let to such persons or entities as the 
board may deem proper, the grade school halls, gymnasium and buildings 
and part thereof for such time and rental as the board may designate," 
it becomes necessary to ascertain whether these legislative provisions 
conflict with constitutional mandates. 

Section 8 of article XI of the constitution provides: 
"Neither the legislative assembly, nor any county, city, town, 

or school district, or other public corporations, shall ever make 
directly or indirectly, any appropriation, or pay from any public 
fund or moneys whatever, or make any grant of lands or other 
property in aid of any church, or for any sectarian purpose, or 
to aid in the support of any school, academy, seminary, eollege, 
university, or other literary, scientific institution, controlled in 
whole or in part by any church, sect or denomination whatever." 
I wish to call your attention to the particular language of this 

section "or make any grant of lands or other property in aid of any 
church." 

A grant is defined as "A word having a peculiar and appropriate 
meaning in the law, and must be construed and understood according to 
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