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High Schools—Petitions to Abandon—Petitioners—Quali-
fications—Time.

A petition for abolishing a county high school must be
signed by 20% of the qualified electors whose names appear
on the last assessment roll and not 20% of the total of all
qualified electors whose names are on the assessment roll.

Between the first day of July and the first day of Sep-
tember is determined by excluding both terminal dates.
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Mr. H. F. Miller, September 13, 1932.
County Attorney,
Fort Benton, Montana.
My dear Mr. Miller:

I have your request for an opinion relative to the interpretation of
section 20, chapter 148, laws of 1931. This section reads as follows:

“Between the first day of July and the first day of Septem-
ber in any year in which a general election is held in the State of
Montana twenty per centum (20%) or more, of the qualified
electors of any county maintaining a county high school who are
also assessed in their own names on the assessment books of the
county for that year upon real or personal property may file
their written petition with the county clerk of the county praying
that the county high school will be abolished.”

I am not able to agree with your opinion as to the meaning of this
section to the effect that it requires 20% of the qualified electors, and
such 20% must in addition be assessed on the last assessment roll. The
language of this section is substantially the same as in section 8 of
chapter 147 of the session laws of 1927. It has always been construed by
this office to mean 20% of the registered electors who are taxpayers and
not 20% of the total registration who possess such qualification.

In the case of section 20 you will observe that the reference is to
qualified electors of the county. Qualified electors, of course, mean
persons possessing the qualifications prescribed by the constitution. It
would be practically impossible to determine what 20% of the qualified
electors of the county is since you have no means of knowing how many
qualified electors there are in the county. Registration is no part of the
qualification. An elector, it is true, of course, must be registered in order
to vote, und he must be a qualified elector in order to register, but there
may be many qualified electors who are not registered. On the other
hand, it would not be impossible to ascertain 20% of the qualified electors
whose names appear on last assessment roll since you have a full list of
such names and by a process of comparison with the registration list and
inquiry as to those not registered it would not be impossible to determine
20% thereof.

The question of time within which the petition must be filed is to me
a more difficult one. We have a statute providing that the time in which
any act provided by law is to be done is computed by excluding the first
day and including the last, unless the last day is a holiday, etc. ((Section
10707, R.C.M. 1921). Here the act is required to be done between certain
fixed dates.

I find a rule in regard to excluding the first day and including the
last day in a note found in 49 L. R. A, 247, as follows:

“The more modern decisions have changed this rule, and, in

the absence of a statute or rule of court controlling the question,

the courts now compute time, as a general rule, by excluding the

first day and including the last day. But this rule was subject to

exceptions with reference to the language of the provision for
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time or the surrounding circumstances, and in many instances
in which the words ‘within’ or ‘between’ or ‘at least’ or ‘not less
than’ were used, both the first and last days were excluded, and
such days were included or excluded, as the case might be, so as
to avoid a penalty or forfeiture.”

Section 21 of chapter 148 of the session laws of 1931 requires the
commissioners of the county immediately following the said filing to
immediacely direct the submission to the registered voters of the county
at the ensuing general election for that year of the question whether the
county high school of the county shall be abolished.

Section 22 requires the publication of notice of the filing and purpose
of the petition to be made between September 1st and September 15th
of said year. The first meeting of the board of county commissioners
would, in the event that it was not a holiday, be on the first day of
September, and if the petitioners had a right to file petitions on the
first day of September theu the board might not be able to consider them
at the first regular monthly meeting held thereafter, and in that event
the notice could not be published between September 1st and September
15th.

It is therefore my opinion that the language “between the first day
of July and the first day of September” as used in section 20 must be
construed to exclude both July 1st and September 1st in computing the
time. This is in line with the decision of our supreme court in the case
of Mountjoy vs. Bevan, 82 Mont. 594.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.


cu1046
Text Box




