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Dentistry—Dental Clinic—State Dental Association.

Free demonstrations in dentistry by persons especially
qualified in dental practice does not constitute the practice
of dentistry so as to require a license by the state board of
dental examiners.
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Dr. T. P. Regan, February 16, 1931.
Secretary,
Montana State Board of Dental Examiners,
Helena, Montana.

My dear Doctor Regan:

You have requested an opinion whether the holding of a dental
clinic by the Montana State Dental Association would violate our act
regulating the practice of dentistry. You state that certain members
of the dental profession especially qualified in special lines of dentistry
propose to demonstrate their methods to members of the association,
the demonstration to bé made in the mouths of persons consenting
thereto and no charge to be made for such services.

The practice of dentistry is defined by section 3312, R.C.M. 1921, as
follows:

“All persons shall be held to be practicing dentistry, within

the meaning of this act, who shall receive a fee or salary, or
other rewards, paid either to him or to ariother person for opera-
tions or parts of operations, of any kind, in the treatment of
diseases or lesions of the human teeth or jaws, or in the cor-
rection of the malpositions thereof. But nothing in this chapter
shall be construed to permit the performance of independent
dental operations by unlicensed persons under the cover of the
name of a registered practitioner or in his office.”

Our regulation of the practice of dentistry was not intended to
cover instructors recognized by the dental examining board as fully
qualified to obtain a license to practice dentistry. It was intended to
prevent persons not so qualified from imposing upon the public by rep-
resenting themselves as qualified practitioners charging fees for their
services.

It is therefore my opinion that the holding of such a clinic by per-
sons recognized by the dental board as qualified in every way to practice
dentistry, no charge being made for the services, would not violate the
provisions of our act prohibiting the practice of dentistry without a
license.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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