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Filing Fees--Clerk of District Court-Superintendent of 
Banks.' . 

The state superintendent of banks when liquidating an 
insolvent bank acts as an agent for the state. He is not re­
quired to pay filing fees to the clerk of the district court for 
filing a complaint in a civil action. 

Mr. Grant Bakewell, February 15, 1932. 
County Attorney, 

Plentywood, Montana. 
My dear Mr. Bakewell: 

I have your request for an opinion. You inquire whether the state 
superintendent of banks, who is liquidating an insolvent bank and who 
has brought an action to recover from the county taxes paid under pro­
test, is required to pay a filing fee at the time he files the complaint in 
said action. 

The state superintendent of banks when liquidating an insolvent 
bank acts as an agent for the state and not for the bank. Under section 
4893, R.C.M. 1921, nO' fees must be charged to any officer acting for the 
state. The superintendent of banks in bringing the action to recover 
taxes paid under protest is performing an act in connection with his 
statutory duties, namely, preserving the assets of the bank for the bene­
fit of those entitled thereto. In such a matter he acts for the state which 
he represents rather than the bank itself and under the above statute he 
is exempted from the payment of the filing fee . 

. Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Fire Departments--Relief Associations--Moneys--Securi­
ties-Bonds. 

The bond of a treasurer of a fire department relief asso­
ciation must be not less than the amount of all funds and 
securities belonging to the association. The treasurer is charge­
able with the safe-keeping of the moneys and securities be­
longing to the association. He is not relieved from this respon­
sibility nor from the duty to provide a bond covering the funds 
and securities where the trustees assume the custody of the 
funds and securities or any part thereof. 

Mr. R. N. Hawkins, February 19, 1932. 
Assistant State Examiner, 

Helena, Montana. 
My dear Mr. Hawkins: 

I have your request for an OpInIOn. You state that a fire depart­
ment relief association has in cash $3,124.49 deposited in a bank and 
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$104,870.47 invested in securities which are kept in a safety deposit box 
in the bank under control of the trustees and not the treasurer. The 
relief association claims that the treasurer is not required to give bond 
covering these securities and that he is required only to give bond in the 
amount of cash and securities in his hands which in this case would be 
only the moneys on deposit in the bank. 

You inquire if the contention of the association is correct or whether 
under the law the treasurer of the relief association must also furnish 
a bond covering the securities above mentioned as well as the money on 
deposit. 

The disability fund of the fire department of a city was, prior to 
1927, handled in one of two ways. Section 5120, R.C.M. 1921, provides 
that it shall be administered by a board of trustees consisting of the 
mayor, clerk and attorney of the city or town, the chief of the fire de­
partment and one member of the fire department. Section 5122 provides 
that the fund shall be and remain in the city or town treasury until with­
drawn by warrants drawn against it. Section 5121 provides that the city or 
town council may provide for the investment of all or any part of the 
funds in the securities therein mentioned and that the securities "shall 
be deemed part of the city treasury, and the treasurer shall be responsi­
ble therefor in the same manner as for the moneys of the fund." 

It will thus be seen that where there is no relief association the 
securities, as well as the moneys are deemed a part of the city treasury 
and that the city treasurer is responsible for the securities as well as the 
moneys belonging to the fund. 

A fire department relief association could, under section 5129, R.C.M. 
1921, and subsequent sections, be formed by the members of the fire 
department of any incorporated city if a majority of the city council con­
sented thereto. The association was to elect a president, a secretary and 
treasurer and such other officers as may be deemed necessary. When so 
formed all moneys in the hands of the city treasurer to the credit of the 
disability fund were required to be delivered over to the treasurer of the 
relief association, provided the treasurer of the association had given 
"to the association a good and sufficient bond for the faithful discharge 
of his duties according to law, the amount of such bond to be fixed by 
said association." The association and its board of trustees had full 
charge, management and control of the funds and they could invest 
them as provided by law. 

It will be noted that the bond of the treasurer of the association was 
to be in such an amount as might be fixed by said association. It will 
also be noted that nothing was said about transferring any securities to 
the treasurer of the association which might previously have been pro­
cured by the investment of the fund when it was under the control of the 
board of trustee" mentioned in section 5120, R.C.M. 1921, but I have no 
doubt that the duty to turn over all money to the credit of the disability 
fund carried with it the duty to transfer the securities in which this 
money might have been invested for the securities in which the moneys 
might have been previously invested were a part of the disability fund 
and represented moneys which had been paid into that fund for its bene-
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fit. The securities represented the invested moneys belonging to the 
fund and I have no doubt the duty to turn over the moneys of the fund 
carried with it the duty to turn over the invested moneys as well as the 
moneys actually on hand. 

In 1927 certain amendments were made to the laws relating to relief 
associations by chapter 58, laws of 1927. The duty to invest the funds of 
the association was still vested in the trustees. The treasurer of the asso­
ciation was required to give the association a good and sufficient bond 
"of not less than double the amount of all funds and securities in the 
hands of said treasurer" for the faithful discharge of his duties according 
to law. The amount of such bond was to be approved and paid for by the 
association. Upon giving such bond the city treasurer was required to 
turn over to the treasurer of the association all money in the hands of 
the city treasurer to the credit of the disability and pension fund. 

It will be noted that the treasurer of the relief association was by 
this amendment specifically required to give a bond covering "all funds 
and securities" in his hands. It will also be noted that nothing was said 
specifically about turning over securities to him by the city treasurer 
but, as above stated, there is no doubt in my mind that this was required 
because, they were a part of the disability fund and represented moneys 
belonging thereto. 

In 1929 the legislature by chapter 137, laws of 1929, again changed 
the amount of the bond to be given by the treasurer of the association 
so that instead of being required to give a bond in double the amount of 
the funds and securities in his hands he is required to give to the associa­
tion a good and sufficient bond of "not less than the amount of all funds 
and securities in the hands of the said treasurer for the faithful discharge 
of his duties according to law." The amount of such bond is to be ap­
proved and paid for by such association. 

The law therefore at the present time is that the treasurer of the 
relief association is required to giv~ a bond in such amount as may be 
approved by the association but it must not be less than the amount of 
all funds and securities in the hands of the treasurer. It is claimed that 
because the securities mentioned in your inquiry are in a deposit box 
which is under the control of the trustees rather than the treasurer that 
the securities are not in the hands of the treasurer of the association and 
therefore the bond given by the treasurer of the association is not re­
quired to be in such an amount as will include them. 

While the law is vague as to the duties of the treasurer of the asso­
ciation with respect to the disability fund it does provide that the fund 
shall be paid to him and this included the delivery of any securities in 
which those funds might have been invested at the time of the formation 
of the relief association. The ordinary duty of a treasurer is to keep all 
of the funds of the body for which he acts until they are withdrawn in 
the manner provided by law. These securities which are deposited in a 
safety deposit box in the bank are without a doubt a part of the disa­
bility fund, and, in my opinion, they must be kept by the custodian of 
that fund who is the treasurer of the relief association. It would be ex­
tremely hard to reconcile with sound financial practice custom and usage 
a theory which would require only the cash of the association to be pro-
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tected by a bond of the treasurer, whereas the securities representing 
invested cash could be held by the board of trustees without any bond 
at all or that securities in the hands of the treasurer of the association 
should be protected by a bond while those in the hands of the trustees 
need not be protected. 

The very provision of the law which was amended to specifically 
provide that the treasurer should give a bond covering the securities in 
his hands, as well as the cash in his hands, indicates that the legislature 
intended that the treasurer of the association should be the custodian of 
both the cash and the securities. While the trustees have the right to 
manage the fund and to invest it, in my opinion, after it has been invested 
the securities obtained thereby must be delivered to the treasurer of the 
association to be kept by him together with all cash, as the two together 
constitute but a single fund for the custody of which an officer is pro­
vided by the law, namely, the treasurer of the association. 

It is therefore my opinion that the treasurer of the relief association 
is chargeable with the safe keeping of the securities mentioned in your 
inquiry and that his bond must not be less than an amount which will 
include the moneys, as well as the securities mentioned in your letter. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Taxation-Personal Property Tax-County Treasurer­
Apportionment-Lands. 

Where a taxpayer owns two tracts of land and personal 
property and one of the tracts was sold for the delinquent real 
estate taxes against it, together with the personal property 
taxes, a mortgagee holding a mortgage on the tract so sold 
cannot require an apportionment of the personal property 
taxes between the two tracts of land. 

Apportionment of real estate taxes must be permitted 
before there can be an apportionment of personal property 
taxes. County treasurer acted within his authority when he 
sold the one tract for the real estate taxes against it and all the 
personal property taxes and he was not required to sell both 
tracts of land for a pro rata share of the personal property 
taxes. 

Mr. Denzil R. Yonng, 
County Attorney, 

Baker, Montana. 

My dear Mr. Young: 

February 25, 1932. 

I have your request for an opinion in which you state that a tax­
payer owned two separate tracts of land and also personal property and 

cu1046
Text Box




