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purpose by any municipal, county, or state government, school 
districts of the first class, and in mills and smelters for the 
treatment of ores, and in underground mines, and in the wash­
ing, reducing, or treatment of coal." 
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The only provisions for an emergency that appear in the labor laws 
of this state, justifying more than eight hours work, are found in sections 
3068 regarding hoisting engineers, 3070 governing jailors, 3071 applying 
to underground miners, 3072 smeltermen, and 3074 telephone operators, 
where more than eight hours may be required in cases of relieving an­
other employee in case of sickness, or where life or property is in immi­
nent danger. 

When the legislature enacted section 3079 above it did not see fit 
to provide therein for any emergency that might arise as it did in the 
other sections above referred to. 

Therefore, it is my opinion that the state highway commission has 
no authority for declaring the class of work referred to by the con­
tractors to be emergency work, justifying the employment of labor 
thereon more than eight hours in anyone day. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Passes-County Attorneys-Railroads-Claims. 

The county attorney who, while making a railroad trip on 
county business, uses a pass issued to him as attorney for a 
railroad company is not entitled to collect from the county 
railroad fare for the trip. 

Mr. Frank T. Hooks, 
County Attorney, 

Townsend, Montana. 

My dear Mr. Hooks: 

September 5, 1931. 

You have requested an opinion of this office as to whether you are 
entitled to charge the county actual railroad fare when traveling on 
county business, the transportation being upon a railroad and by the use 
of a pass which the railroad gives you as a retainer on account of the 
relationship of attorney and client existing between you and the rail­
road, and in consideration of which you render certain services for the 
railroad as its attorney. 

The consideration for the pass is services rendered or to be rendered 
by you as attorney for the railroad company. The pass entitles you to 
ride upon its trains without the payment of fare. This privilege mayor 
may not be exercised by you. The real consideration, therefore, for your 
services is the privilege to ride upon its trains without the payment of 
fare as distinguished from the exercise of that privilege. The exercise 
of the privilege in no way adds to the cost of its procurement. 

cu1046
Text Box



168 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

If in making the trip in question as county attorney you had not 
used the pass but had paid fare instead the cost to you (the value of your 
services) of obtaining the pass would have been the same as if you had 
used it in making the trip. The value of the pass to you depends upon 
the number of times you make free use of the railroad's trains-the more 
frequently used the greater the value and the fewer times used the 
smaller the value. 

If the value of this pass, arising out of its use on this official trip 
made by you, was to be taxed to the county it would seem to follow that 
the business of the county which necessitated the trip was the means of 
adding to your compensation as attorney for the railroad, which, of 
course, cannot be. You are allowed actual traveling expenses only and 
they must be expenses actually incurred in connection with the particular 
trip. When you used the pass it is my opinion that you incurred no actual 
expenses for railroad fare in connection with that trip. The cost of the 
pass to you would have been the same had it not been used and you had 
paid fare instead. To charge the county with fare which you did not 
actually spend would be to convert your pass privilege or the compensa­
tion for all or part of your services to the railroad company into cash 
paid out of the county treasury. 

When you made this trip you did so in your official capacity as 
county attorney. No expense was incurred by you officially for railroad 
transportation on account of this trip. It is only your expenses as county 
attorney that may be paid by the county. If an amount equal to the rail­
road fare, which you otherwise would have paid had you not used the 
pass, is now to be charged to the county, instead of this representing 
official expenses, it wou!d represent a private profit to you by reason 
of converting your personal privilege or property into cash paid from the 
county treasury. This, of course, is in no sense an item of expense 
incurred by you as county attorney in making the trip. 

Furthermore, section 6572 and section 6573, as amended by chapter 
113 of the laws of 1929, prohibit the issuing of passes by railroad com­
panies to all persons except those mentioned therein and in chapter 9 of 
said laws of 1929. The only officials to whom railroad passes may be 
issued are the members of the railroad commission, the state fire mar­
shal, and their employees, for use when on official business. It is there­
fore the policy of the law to prohibit railroad companies from issuing 
passes to the county attorneys as such. Under these statutes the com­
pany may issue passes to its attorneys but in those cases where its attor­
ney is also a county attorney the pass issued to such a person must be 
held to be issued to him as the attorney for the railroad and not as the 
attorney for the county. 

It could not have been the intention of yourself or the railroad com­
pany that the pass issued to you would confer the privilege of free 
transportation upon you as an individual and also as a public official, 
for the railroad company is prohibited from conferring such privilege 
upon you as a public officer. Therefore, in order to give the transporta­
tion in question any legal aspect it would have to be said that the trans­
portation was of you in your personal capacity in which event, if there 
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was any cost to you in procuring the pass, it was purely a cost of per­
sonal transportation and not of official transportation. The cost of per­
sonal as distinguished from official transportation cannot in any sense 
be deemed expenses that you incur in your official capacity. If it be said 
that you procured free transportation as an officer of the county then 
such free transportation was forbidden under the sections above men­
tioned, and aside from that fact there was no cost or expenses to you as 
county attorney in procuring such transportation. 

If there was any cost to you at all in procuring this pass it was the 
value of your services rendered as attorney for the railroad company. 
These services cannot under the law be a legal consideration for the 
transportation by the railroad of you as county attorney as under said 
sections any ticket, pass or contract issued for a consideration other than 
"money paid in the usual way, at the rate, fare or charge open to all who 
desire to purchase" is a "free ticket," "free pass," or "free transporta­
tion," which may not be issued to you as county attorney. 

Therefore, it cannot be successfully contended that the railroad fur­
nished the county attorney transportation in consideration of these serv­
ices as that would be to admit that free transportation was furnished 
the county attorney in violation of the law. An illegal consideration is 
no consideration. 

For the several reasons hereinbefore stated it is my opinion that you 
are not entitled to charge the county railroad fare for the trip ,which you 
made by the use of the pass. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Budget Law-Drouth Relief-Counties--Expenditures. 

The budget law does not prevent the counties from pro­
ceeding under sections 4680-4711, R.C.M. 1921. If the estimate 
of the expenditure exceeds the sum of $10,000 the question 
must be submitted to the electors of the county. 

Mr. S. C. Arnold, 
Broadview, Montana. 

My dear Mr. Arnold: 
I have your request for an opinion. 

September 9, 1931. 

In my opinion, the budget law has not in any manner invalidated 
sections 4680-4711 R. C. M. 1921. On the contrary, it is my opinion that 
the county may issue warrants not to exceed $10,000 to carry out the 
provisions of said sections under the provisions of said budget law pro­
viding for the issuance of emergency warrants in the case of the "relief 
of a stricken community overtaken by calamity." If the estimate of the 
expenditure exceeds the sum of $10,000 then the board, before it is 
authorized to spend anything under the said sections, must have submit­
ted the question to the electors of the county. 
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