100 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

State Lands—Taxation—Buildings—Improvements.

Buildings situated on state lands which are sold by the
state with the land should be taxed only to the extent of the
purchaser’s interest therein. Where, however, buildings are
placed on land by the purchaser or the purchaser has purchased
them from a prior lessee of the land they should be assessed
to the purchaser at their full value.
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Mr. Frank L. Chatterton, June 19, 1931.
County Assessor,
Cut Bank, Montana.

My dear Mr. Chatterton:

You request an opinion whether buildings on state lands which are
sold to individuals on the installment plan should be assessed at their
full value or whether only the interest of the purchaser should be as-
sessed.

Where lands are owned by the state upon which buildings, also
owned by the state, are situated, and the lands as well as the buildings
are sold to a purchaser under contract, it is my opinion that the interest
of the purchaser in the lands and buildings would only be assessed.

Where, however, buildings are placed upon the land by the pur-
chaser, or the purchaser has purchased them from a prior lessee of the
land so that the state does not have title thereto and they do not pass
with the sale of the land, then they would be assessed to the purchaser
at their full value.

In my opinion, the provision in chapter 60, laws of 1927, to the
effect that the improvements on the land shall be assessed and taxed as
other improvements on farm lands, refers only to the two cases last
mentioned, namely, where they are owned by the purchaser, he having
placed them on the land himself, or he has purchased them from a prior
lessee of the land who had placed them thereon.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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