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Banks and Banking—Counties—Trustees—Deposits.

Where two banks merge and become one legal entity,
then the first bank cannot continue to act as trustee of the
securities of the second bank; if, however, the two banks con-
tinue to operate as separate legal entities and the only mer-
ger is that a third corporation is the holder of stock in both
banks, it would be otherwise.

True Ray, Esq., December 11, 1929.
County Treasurer,
Chester, Montana.
My dear Mr. Ray: »
You have requested my opinion on the following questions:

“Where a bank is acting as trustee of the securities of an-
other bank placed with the bank to secure the deposit of county
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funds and the two banks merge, can the first bank still con-
tinue to act as trustee of such securities?

“In case there is no bank in the county and more than one
bank is designated by the commissioners outside of the county,
does Chapter 49, of the Laws of 1929, mean that the money must
be pro rated the same as if the banks were in the county ?”
Chapter 49, of the Laws of 1929, provides in part as follows:

“Provided, further, that when negotiable securities are fur-
nished, such securities may be placed in trust and the trustee’s
receipt may be accepted in lieu of the actual securities when
such receipt is in favor of the treasurer, his successors and
the State of Montana, and the form of receipt and the trustee
have been approved by the State examiner.”

It was not the intention of the law that a bank should act as
trustee of his, or its own, security, and it is therefore my opinion that
where the two banks merge and become one legal entity that the first
bank cannot continue to act as trustee of the securities in question.
If, however, the two banks continue to operate as separate legal entities,
and the only *“merger” is that a third corporation is the holder of stock
in both banks, so that in fact there is no merger of their entities, busi-

ness and affairs, it would be otherwise.

In answer to your second question, will say that there is no pro-
vision in Chapter 49, supra, requiring the pro rating of county funds

in banks outside of the county.

Very truly yours,
L. A. FOOT,
Attorney General.
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